Sudjelovanje na akcijama i prosvjedima

| More

Ne propuštajte sudjelovati na organiziranim akcijama i prosvjedima, jer svaki je pojedinac vrlo važan bez obzira koliko se sudionika skupi.

Budite aktivno uključeni u komunikaciju s prolaznicima. Nemojte samo pasivno stajati i međusobno razgovarati. Ako se na akciji dijele letci, ne bi se trebalo događati da prolaznik mora doći do vas tražiti letak, jer ste na akciji zaokupljeni nečim drugim. Na akciji nemojte telefonirati, jesti, žvakati, pušiti, već takve aktivnosti odgodite za poslije. Budite informirani o smislu i cilju akcije, kako biste građanima dali precizne i kompetentne informacije.

Ako vas ljudi nešto pitaju, nemojte ih se samo pokušati riješiti dajući im letak, već iskoristite priliku da ih dodatno educirate i možda ih i same uključite u aktivizam. Ako je netko od prolaznika neugodan ili vas gnjavi, nemojte s njim ulaziti u raspravu, svađu ili nadmudrivanje, već mu recite da sve može saznati s letka i fokusirajte se na druge prolaznike.

Prilagodite se tipu akcije na kojoj sudjelujete: ako se radi o akciji čiji je cilj ukazivanje na neku brutalnu praksu prema životinjama, nemojte se za vrijeme akcije smijati, međusobno razgovarati, češkati, nestrpljivo čupkati, odgovarati na provokacije prolaznika ili činiti bilo sto što nije dogovoreno prije akcije. Ako se radi o tipu akcije kao sto je vegetarijanski roštilj, možete se ponašati ležernije i opuštenije, ali uvijek profesionalno.

Pokušajte, neovisno o kojem se tipu akcije radi, na akciji ne nositi: sunčane naočale, kožne cipele, odjeću od krzna, vune i sl. - dakle, kada radite akcije za životinje, promatrači loše reagiraju ako vide da su aktivisti nedosljedni i da nose na sebi materijale životinjskoga porijekla.

Bez obzira na unaprijed određenog glasnogovornika, svaki aktivist koji sudjeluje u akciji treba biti pripremljen nešto reći ako ga novinar pita. Važno je prema novinarima uvijek biti ljubazan i kada neki od njih negativno komentiraju ili postavljaju provokativna pitanja.

Prema policiji treba biti prijateljski raspoložen, jer oni paze na red prijavljenog prosvjeda i mogu pomoći ako netko od prolaznika postane agresivan.

Ne zaboravite zašto se bavite aktivizmom, da na svakoj akciji dajete određenu poruku promatračima i da će vaše ponašanje biti presudno u percepciji rada za životinje. Stoga mislite za vrijeme akcije jedni na druge, diskretno upozorite svoje kolege ako treba nešto promijeniti i pokušajte prema medijima i prolaznicima biti što profesionalniji, kako bi sama akcija što efikasnije pomogla životinjama.

Glasno za zabranu - prosvjed protiv krzna [ 42.00 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting