Pišite nadležnima

| More

Iako kao udruga redovito reagiramo na brojne slučajeve zlostavljanja i ubijanja životinja, trebamo pomoć svih građana kako bi oni koji trebaju provoditi zakon zaista to i činili.

Zajedničkom reakcijom građana i udruga za zaštitu životinja možemo napraviti pomake u odnosu prema životinjama, tako da potičemo pojedince da reagiraju te pišu nadležnim institucijama i traže promjene.

Stoga vas molimo da pišete nadležnim institucijama i tražite kažnjavanje zlostavljača životinja i provođenje zakona.

Pisati možete na e-mail adrese: office@mps.hr, ured.ministra@mps.hr, upiti.gradjana@mps.hr, gradjani@vlada.hr i putem obrasca na http://www.sabor.hr/pitajte-sluzbu-za-gradane ili gradjani@sabor.hr, uhs.acj@uhs.hr, pitanja@pravosudje.hr, ministar@pravosudje.hr.

U nastavku navodimo primjer e-maila koji možete slati, no bilo bi dobro da na temelju njega radije sastavite svoj tekst i izrazite svoje mišljenje. Hvala vam!

Poštovani/a,

duboko me je potresao nedavni slučaj u Donjim Andrijevcima kada je muškarac zaklao dva psa i pokušao zaklati još dva koja su uspjela preživjeti.

Iako u Hrvatskoj postoje zakonski propisi kojima se sankcionira mučenje i ubijanje životinja, očito je da se oni ne provode učinkovito, a ubojice životinja lako mogu postati ubojice ljudi. Dokaz tomu je i činjenica da je ubojica pasa ostao na slobodi, iako je prijetio da će zaklati i djecu svojih susjeda. Nedopustivo je da se zbog neprovođenja zakona obični građani moraju bojati hoće li psihički neuravnoteženi pojedinci ubiti članove njihove obitelji i životinje o kojima skrbe.

Godinama u crnoj kronici čitamo o užasnim slučajevima iživljavanja na životinjama, ali rijetko o tome da su zlostavljači i ubojice životinja završile u zatvoru. Životinje osjećaju patnju i bol kao i ljudi te je neophodno kaznena i prekršajna djela protiv životinja strogo kažnjavati, i to puno većim kaznama od onih koje su trenutno propisane. Samo time će zakonodavci i nadležna tijela poslati jasnu poruku zlostavljačima životinja da njihova nedjela neće proći nekažnjeno jer se radi "samo o životinjama". Ujedno će djelovati i preventivno te pridonijeti stvaranju društva s manje nasilja prema slabijima i nemoćnima.

Stoga Vas molimo da odlučno djelujete kako bi se mučenje i ubijanje životinja dosljedno sankcioniralo najvećim propisanim kaznama i kako bi se budućim izmjenama zakonskih propisa te kazne povećale. Ujedno je važno zakonski propisati stvaranje registra zlostavljača životinja i onemogućiti zlostavljačima životinja da ikada više nabave novu životinju. Kako zakoni ne bi ostajali mrtvo slovo na papiru i kako bi se slučajevi zlostavljanja životinja rješavali učinkovitije, nužno je osnovati inspekciju za zaštitu životinja koja bi štitila životinje i kažnjavala odgovorne pojedince.

Vaš angažman može pomoći u stvaranju civiliziranoga društva koje etično postupa prema životinjama i poštuje zakone, čemu svi trebamo težiti.

S poštovanjem,

Vezane teme

Također pogledajte

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting