15.04.24. Poziv na zalaganje za zaštitu životinja ususret izborima

| More

- poslano svim strankama za izbore 2024.

Poštovani/a,

obraćamo Vam se apelom da povodom nadolazećih nacionalnih izbora stavite naglasak na zaštitu životinja i da se uključite u bitne inicijative za poboljšanje njihova položaja u našem društvu te Vas ljubazno molimo da ovaj mail proslijedite svim kandidatima na Vašim listama.

Vjerujemo da Vam je već poznato da se naša udruga aktivno zalaže za promicanje dobrobiti i prava životinja. Aktivno radimo na stvaranju društva u kojemu su životinje poštovane i zaštićene od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja. U tom kontekstu, posebno ističemo važnost zakonskih i institucionalnih promjena koje bi unaprijedile njihov položaj i osigurale njihovu zaštitu.

Stoga Vas pozivamo da se tijekom predizborne kampanje i Vašeg mandata založite za ostvarenje sljedećih ciljeva:

  1. Unapređenje Zakona o zaštiti životinja
  2. Preventivne mjere socijalizacije i kastracije u Pravilniku o opasnim psima
  3. Osnivanje Sektora za zaštitu životinja pri Ministarstvu poljoprivrede
  4. Osnivanje Inspekcije za zaštitu životinja
  5. Zabranu prodaje i trgovine krznom
  6. Regulaciju držanja egzotičnih životinja i uvođenje Pozitivne liste
  7. Potpunu zabranu držanja pasa na lancu
  8. Zabranu držanja svih životinja u cirkusima
  9. Zabranu korištenja pridnenih koća u cijelom Jadranskom moru
  10. Zabranu držanja divljih životinja u zatočeništvu privatnih osoba
  11. Uvođenje veganske opcije u javne ustanove poput vrtića, škola i studentskih restorana
  12. Promociju niskougljičnih biljnih proizvoda i jela
  13. Regulaciju i oporezivanje uzgoja i trgovine životinjama
  14. Uvrštenje borbi pasa u Kazneni zakon
  15. Zabranu natjecanja u vuči trupaca – šlajsa

Zalaganje i podrška ovim ciljevima ne samo da promiče etičko postupanje prema životinjama već i pridonosi boljem društvu za sve nas. Dobrobit životinja iznimno je važna građanima Hrvatske, što potvrđuje podatak da čak 70 % građana ima kućne ljubimce. Briga građana Hrvatske o životinjama vidjela se mnogo puta posljednjih godina, posebice kod velikih odaziva na kampanje i peticije koje se tiču dobrobiti životinja.

Nadalje, to pokazuje i uspješnost nekoliko europskih građanskih inicijativa, koje su dočekane iznimno pozitivno i koje su prikupile doista velik broj potpisa podrške uključujući potpise hrvatskih građana. Šest od deset dosad uspješnih europskih građanskih inicijativa ticalo se životinja, poput: „Okončajmo doba kaveza”, „Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti“ i „Europa bez krzna”. Milijuni građana podigli su svoj glas i pozvali EU da bolje štiti osjećajna bića – od životinja s farma i životinja koje se iskorištavaju za testiranja do divljih i kućnih životinja, i mnogih drugih. Hrvatska je za sve uspješne inicijative uspjela prijeći potreban prag.

Navodimo i dodatne razloge zašto bi trebalo podržati navedene ciljeve:

  1. Poboljšana dobrobit životinja pridonosi stvaranju suosjećajnijeg društva, koje promiče vrijednosti empatije i poštovanja prema svim bićima.
  2. Uspostava strožih zakona i nadzora nad zaštitom životinja štiti i sigurnost građana smanjujući incidenciju zlostavljanja i nasilja prema životinjama, ali i prema ljudima.
  3. Promicanje održivijih praksi, poput niskougljične biljne prehrane, pridonosi zaštiti okoliša i smanjenju ekološkog otiska, što je u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja.

Podrškom i zalaganjem za ove pozitivne promjene pokazat ćete svoju predanost zaštiti životinja i promicanju etičkih i održivih vrijednosti u našem društvu, što vjerujemo da će znati prepoznati i cijeniti Vaši glasači.

Stojimo na raspolaganju za sva pitanja i dodatna pojašnjenja.

S poštovanjem,

Lorena Herceg
Prijatelji životinja

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting