22.02.19. Nastavak projekta kastracije pasa u romskim naseljima u Međimurskoj i drugim županijama

| More

Ministarstvo poljoprivrede
n. r. g. Tomislav Tolušić, ministar
Vukovarska 78
10 000 Zagreb

Predmet: Nastavak projekta kastracije pasa u romskim naseljima u Međimurskoj i drugim županijama

Poštovani gospodine Tolušiću,

pišemo Vam vezano za projekt kastracije pasa u romskim naseljima u Međimurju. S 31. prosincem 2018. godine sva naselja koja su imala problem s velikim brojem napuštenih pasa obrađena su i kroz projekt je prošlo 1400 pasa od kojih su neki vraćeni u naselja označeni ušnom markicom.

Želimo naglasiti da je za uspjeh projekta iznimno bitno da se provede u cijelosti, a to znači da se ponovno pregledaju sva naselja od strane veterinarske inspekcije iz Zagreba kako bi svi psi bili kastrirani jer svaki propust kod kastracija može rezultirati time da se problem vrlo brzo vrati, što će osjetiti, prije svega, stanovnici Međimurske županije. Zato, iako su formalno sva naselja zahvaćena problemom obrađena, i dalje na tom području postoji velik broj pasa koji nisu kastrirani, a prema procjenama skloništa Udruge „Prijatelji” iz Čakovca, njih čak nekoliko stotina.

Problem je nastao jer su stanovnici naselja sami davali pse na kastraciju, pa su mnoge i „preskočili”, tako da postoji realna opasnost od ponavljanja scenarija kakav je bio prije početka projekta kada je tamo lutalo nekoliko tisuća pasa.

Kako je naredba koju je ministar izdao o kastraciji napuštenih i skrbničkih, odnosno vlasničkih pasa na području nekih općina Međimurske županije još uvijek na snazi, smatramo da projekt treba nastaviti na spomenuti način, a to je da se uz pomoć veterinarske inspekcije iz Zagreba obiđu sve kuće u naseljima i kastriraju i preostali psi.

Poseban je problem što skrbnički (vlasnički) psi koji su prošli projekt kastracije nisu označeni mikročipom kako bi glasili na svojega stvarnog posjednika, iako su zatražili da im se pas vrati i da će skrbiti za njega, nego su označeni ušnim markicama koje su većim dijelom stanovnici naselja već skinuli.

Iznimno je bitno da se sva područja zahvaćena projektom detaljno provjere i da svaki pas na tim područjima bude kastriran kako je potpisanom Naredbom i planirano. Projekt se treba nastaviti dokle god se u potpunosti ne riješi problem jer samo tako će se isplatiti trud i dosad uložena sredstva.

Slijedom svega navedenoga, molimo Vas da se zauzmete za nastavak projekta u romskim naseljima u Međimurskoj županiji, kao i za započinjanje projekata u Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj i drugim županijama u kojim postoje romska naselja i problem velikoga broja napuštenih pasa. Zahvalni smo na suradnji i svemu dosad poduzetom te na svemu što ćete nadalje poduzeti.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge
posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

Zagreb, 21. veljače 2019.

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting