Deset činjenica o zoološkim vrtovima

| More

1. Zoološki vrtovi su beznadna mjesta za životinje

Film organizacije CAPS (Captive Animals' Protection Society) 'Nema mjesta poput doma' naglašava nesreću životinja zatočenih u zoološkim vrtovima.

Djelatnici zoološkog vrta Tweddle Farm ostavili su ovog klokana da se raspada dva tjedna, a zoološki vrt odbio je podnijeti izvještaj o uzroku smrti životinje.

2010. godine CAPS-ov tajni istražitelj snimio je bolesne i mrtve životinje ostavljene da trunu na podovima zoološkog vrta Tweddle Farm. CAPS je odveo zečeve veterinaru da im sanira infekcije, a lokalna policija je nakon prijave zaplijenila majmuna kojeg su ostavili samog te mu dali kolač i ostalu neodgovarajuću hranu.

Mislite li da su safari-parkovi bolji od tradicionalnih zooloških vrtova? Safari-park Woburn držao je lavove zaključane u malim prostorima 18 sati dnevno. U izvještaju Vladine inspekcije za zoološke vrtove iz 2010. piše: 'Životinje su bile jako nagurane i nije bilo nikakve odredbe za prostor za hranjenje i za spavanje. Nije bilo vidljivog poboljšanja okoliša. Neki lavovi imali su ozlijeđenu kožu i više ožiljaka različite starosti, neke svježe, neke zacijeljene.'

Krajem 2012. razotkriven je i safari-park West Midland. Slao je mladunce bijelih lavova zloglasnom cirkuskom treneru koji ih je prodao putujućem cirkusu u Japanu. Lavovi su ostali u cirkusu do danas.

Istraživanje koje je financirala vlada o slonovima u britanskim zoološkim vrtovima zaključilo je 'da postoji zabrinutost za svakoga slona u Ujedinjenome Kraljevstvu.' Oko 75 posto slonova je prekomjerne težine i samo 16 posto njih može hodati normalno, dok ostatak ima različite stupnjeve hromosti. Manje od 20 posto nije imalo problema sa stopalima.

2. Zoološki vrtovi ne mogu omogućiti dovoljno prostora

Zoološki vrtovi ne mogu omogućiti dovoljno prostora kakvog životinje imaju u divljini. Ovo je posebno slučaj kod onih vrsta koje prelaze daleke udaljenosti u svojim prirodnim staništima. Tigrovi i lavovi imaju oko 18 tisuća puta manje prostora u zoološkim vrtovima nego što bi imali u divljini. Polarni medvjedi imaju oko milijun puta manje prostora.

3. Životinje u zoološkim vrtovima pate

Istraživanje, koje je financirala vlada, o slonovima u britanskim zoološkim vrtovima otkrilo je da 54 posto slonova pokazuje probleme repetitivnog ponašanja. Jedan promatran slon pokazivao je 61 posto repetitivnog ponašanja u razdoblju od 24 sata.

Lavovi u zoološkim vrtovima provode 48 posto svojega vremena hodajući naprijed-nazad, što je prepoznato kao problem ponašanja.

4. Životinje u zoološkim vrtovima umiru prerano

Afrički slonovi u divljini žive više od triput dulje nego oni u zoološkim vrtovima. Čak azijski slonovi koji rade u tesarskim kampovima žive dulje od onih koji su rođeni u zoološkim vrtovima.

Oko 40 posto mladunaca lavova umre u prvih mjesec dana života. U divljini samo 30 posto mladunaca umre prije navršenih šest mjeseci starosti, a bar trećina uzroka tih smrti ne postoji u zoološkim vrtovima, kao npr. predatorstvo.

5. Višak životinja ubijaju

CAPS-ovo istraživanje utvrdilo je da najmanje 7,5 tisuća životinja, a moguće čak 200 tisuća, u europskim zoološkim vrtovima postaje u nekom trenutku 'višak'.

Životinje redovito ubijaju u britanskim zoološkim vrtovima. 2006. godine ubijen je cijeli čopor vukova iz Highland Wildlife Parka nakon što su društvene strukture čopora propale. 2005. godine upucali su dva mladunca vuka i odraslu ženku u Dartmoor Widlife Parku. Veterinar je prijavio: 'Izbor za uklanjanje radi prekobrojnosti i borbi u čoporu.' i 'Potrebna su daljnja uklanjanja.' DEFRA, zoološka inspekcija za Dartmorr Wildlife Park, u rujnu 2011. pronašla je da je 'nekoliko značajnih mrtvih životinja' pohranjeno u zamrzivače za hranu 'za taksidermiju (prepariranje) u budućnosti'.

Europska asocijacija zooloških vrtova i akvarija (EAZA) izvijestila je 2007. da su članovi zooloških vrtova bili aktivno poticani da ubijaju neželjene životinje, uključujući tigrove, ako ih drugi zoološki vrtovi nisu željeli i ako su bili hibridi. Rečeno je da takve životinje oduzimaju prostor i vrijeme čuvarima.

2001. godine zoološka profesija stala je u obranu njemačkog zoološkog vrta koji je bio optužen za kršenje Zakona o dobrobiti životinja, nakon što su ubili tri mladunca tigra jer nisu bili čistokrvni.

2011. godine razotkriven je safari-park Knowsley, čemu je prethodila CAPS-ova informacija koju je dojavio zviždač. Safari-park kršio je zakon o odlaganju leševa, ali pojavila su se i pitanja o rukovanju vatrenim oružjem. Bivši zaposlenik safari-parka navodi: 'Ubijanje se koristilo u svrhu treniranja umjesto da se koristio human način.'

Početkom 2014. godine dogodio se globalni pritisak kada je kopenhaški zoološki vrt ubio zdravu, mladu žirafu Mariusa. Događaj je pokrenuo svjetski raširenu debatu o ubijanju u zoološkim vrtovima i glasnogovornik zoološkog vrta priznao je da se svake godine u europskim zoološkim vrtovima ciljano ubija tisuće zdravih životinja.

6. Zoološki vrtovi u Ujedinjenome Kraljevstvu povezani su s cirkusima

Ovi lavovi poslani su kao mladunci iz safari-parka West Midland cirkuskom treneru.

CAPS je 2009. godine razotkrio britanski zoološki vrt koji je bio član britanske i irske udruge BIAZA (koja bi trebala imati najviše standarde), a također je imao veze sa zloglasnim životinjskim cirkusom. Noah's Ark Zoo Farm uzgaja deve za Great British Circus već nekoliko godina i 2009. dobio je tri tigra iz cirkusa.

Tigrica u zoološkome vrtu imala je tri mrtvorođena mladunca i drugo koje je umrlo s tri tjedna starosti. Majka je također umrla.

Isti zoološki vrt surađivao je 2013. s drugim cirkuskim trenerom. To je bio isti trener kojem su prodani mladunci lava iz safari-parka West Midland i poslani putujućem cirkusu u Japan.

7. Životinje se trenira da izvode trikove

Mnogi zoološki vrtovi treniraju životinje da izvode trikove kao da su u cirkusu. Izvedbe morskih lavova, ptica i slonova mogu se vidjeti u mnogim britanskim zoološkim vrtovima.

Neka treniranja slonova odrađuju se korištenjem električnih štapova. CAPS se potajno ubacio u trenersku sezonu održanu 1998. u zoološkom vrtu Blackpool i snimio trenirane slonove kako podižu svoja stopala i glavu, drže štapove u ustima, a treneri ih udaraju kukama u ramena i glavu.

2010. godine otkriveno je da je slon u safari-parku Woburn ranije treniran korištenjem električne kuke.

Zoološki vrt Blackpool ponosno je objavio svoje treniranje bebe morskog lava za zabavni program sredinom 2013., unatoč činjenici da se Vlada UK-a složila da zabrani slične cirkuske izvedbe na temelju toga što 'trebamo prepoznati unutrašnju vrijednost divljih životinja i poštovati njihovu naslijeđenu divljinu te način na koji ćemo se odnositi prema njima'.

8. Životinje i dalje odvode iz divljine

2013. godine britanska Vlada izdala je dopuštenje za zatočenje 146 pingvina s britanskog teritorija u Južnom Atlantiku (Tristan da Cunha). Oni koji su preživjeli sedmodnevno putovanje od Tristana do dilera divljim životinjama u Južnoj Africi prodani su zoološkom vrtu u Aziji.

2010. godine Zimbabve je planirao zatočiti po dvije jedinke od svake vrste sisavaca pronađenih u Nacionalnom parku Hwange i poslati ih sjevernokorejskim zoološkim vrtovima. To je uključivalo nosoroge, lavove, geparde, zebre i žirafe, kao i 18-mjesečnoga slona. Plan je zaustavljen tek nakon međunarodnog pritiska i koalicije organizacija, uključujući CAPS.

Oko 70 posto slonova u europskim zoološkim vrtovima dovedeno je iz divljine.

CAPS-ovo istraživanje utvrdilo je da je 79 posto svih životinja u britanskim akvarijima uhvaćeno u divljini. Akvariji s morskim životinjama potvrdili su da uzimaju životinje iz divljine kao nedavno 2013., ali odbili su dati informacije o broju životinja koje su uhvatili u divljini.

9. Zoološki vrtovi ne pridonose očuvanju vrsta

Zoološki vrtovi tvrde da uzgajaju životinje za moguće puštanje u divljinu, ali uzgojni programi prvenstveno služe tome da se osigura populacija zatočenih životinja, a ne radi njihova puštanja.

Lavovi su popularni u zoološkim vrtovima, ali većina njih je 'generička', hibridi nepoznatog statusa ili statusa podvrste, i radi toga smanjene ili nikakve vrijednosti u pogledu očuvanja.

Držanje inteligentne, složene i društvene životinje kao što je čimpanza u britanskim zoološkim vrtovima ne koristi očuvanju ugroženih jedinki u divljini.

Direktor zoološkoga vrta David Hancocks rekao je: 'Postoji raširena zabluda da zoološki vrtovi ne samo da spašavaju divlje životinje od izumiranja nego da ih vraćaju u divljinu. Zbunjenost dolazi iz različitih izvora, uglavnom od zooloških vrtova. U stvarnosti, mnogi zoološki vrtovi nemaju nikakav kontakt s bilo kakvim programom za vraćanje u divljinu.'

Za uzgajanje u zatočeništvu neki konzervatori smatraju da je to skretanje pažnje s razloga radi kojih se brojnost vrsta smanjuje, pružanjem 'lažne slike da su vrste sigurne pa se može nastaviti uništavanje njihova prirodnog staništa i divlje populacije'.

Zoološki vrtovi troše milijune na čuvanje zatočenih životinja, dok se prirodna staništa uništavaju i životinje ubijaju jer nema dovoljno novaca za zaštitu. Kada je londonski zoološki vrt potrošio 5,3 milijuna funta na novi prostor za gorilu, glavni savjetnik UN-ova Projekta za očuvanje velikog čovjekolikog majmuna rekao je da mu je bilo nelagodno zbog razlike između rasipanja novca na zoološke vrtove i oskudnosti resursa dostupnih za očuvanje ugroženih vrsta u divljini: 'Pet milijuna funta za tri gorile, a nacionalnim parkovima odbijaju se iste brojke svaki put jer žele nekoliko Land Rovera, obučene ljude i patrole protiv krivolovaca. To mora biti vrlo frustrirajuće za upravitelje nacionalnih parkova.'

Mjere za zaštitu staništa velikih pandi također štite stotine vrsta sisavaca, otprilike 200 ptica, desetke reptila i preko polovice biljaka za koje se zna da rastu u Kini.

2013. godine CAPS je otkrio da bi Sea Life, najveći britanski akvarijski poduzetnik, mogao manje od tri penija po posjetitelju proslijediti projektima očuvanja.

10. Zoološki vrtovi ne obrazuju

CAPS-ovo istraživanje britanskih akvarija otkrilo je da 41 posto životinja na zaslonu nema nikakve znakove identifikacije vrste, što je osnovna informacija.

Američko istraživanje utvrdilo je da ne postoji nikakav vrijedan dokaz za tvrdnju da zoološki vrtovi i akvariji promoviraju posjetiteljima promjenu stava, edukaciju ili interes za očuvanje. Autori istraživanja traže od zooloških vrtova da prestanu citirati istraživanja sponzorirana od samih zooloških vrtova, koja tvrde edukacijsku korist od posjeta 'jer je taj zaključak neopravdan i može dovesti do zabluda kod posjetitelja'.

2010. godine istraživanje Vladine komisije zaključilo je da 'zabrinutost ostaje, s obzirom na manjak dostupnih dokaza o učinkovitosti' o projektima obrazovanja i očuvanja vrsta u zoološkim vrtovima.

Molimo vas da ne posjećujete zoološke vrtove i da ne podržavate patnju zatočenih životinja. Informirajte i druge u svojoj okolini zašto su zoološki vrtovi loši i zašto ih treba izbjegavati.

Izvori:
http://www.captiveanimals.org/news/2010/03/10-facts-about-zoos

Vezane teme

Činjenice o zoološkim vrtovima 1Činjenice o zoološkim vrtovima 2

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting