Zootvori

| More

Ljudima je zabavno ići u zoološke vrtove gledati životinje. One su im lijepe i simpatične, ali kad prođe nekoliko sati zabave ili znatiželje, posjetitelji odlaze svojim domovima ne razmišljajući previše o tužnoj sudbini tih zatvorenika.

Zoološki vrtovi uče ljude da je prihvatljivo držati životinje u zatočeništvu, gdje se do ludila dosađuju u skučenom prostoru, daleko od svojih prirodnih staništa.

Unatoč navodnoj brizi za životinje, zoološki vrtovi više su “zbirke” zanimljivih “primjeraka” nego stvarna utočišta ili simulirana prirodna staništa.

Zoološki vrtovi tvrde da im je cilj edukacija ljudi i očuvanje vrsta, ali podbacuju i u jednom i u drugom. Zbog zatočeništva i reguliranja režima hranjenja i parenja, životinje u zoološkim vrtovima ne ponašaju se prirodno i teško je naučiti nešto o tome kako žive u svojem stvarnom okruženju.

Većina životinja koje drže u zoološkim vrtovima nisu ugrožene vrste, niti ih se priprema za povratak u prirodna staništa. Gotovo je nemoguće životinju rođenu u zatočeništvu pustiti u divljinu. Ugrožene vrste spasit ćemo samo i jedino ako spasimo njihova staništa i uklonimo razloge njihova ubijanja.

Životinje se drže u skučenom prostoru na doživotnoj robiji, nemaju privatnost, a vrlo je malo moguće za mentalnu stimulaciju ili tjelesne aktivnosti. To rezultira abnormalnim i samodestruktivnim ponašanjem koje se naziva zoohoza (od “zoo psihoza”).

Veličanstvene životinje u zoološkim vrtovima postaju blijede sjenke samih sebe. Oduzeto im je sve što život čini vrijednim: obitelj, zajednica, sloboda i mogućnost da biraju kako će provesti svoje živote - pa čak i kad ti životi nisu lagani.

Budućnost zooloških vrtova treba tražiti u primjeru Worldlife Center u Londonu, koji planira stvaranje visokotehnološkog zoološkog vrta bez životinja. Posjetitelji će moći promatrati životinje u divljini preko satelitske veze, uživo, čak i u vrlo udaljenim mjestima kao što su amazonske prašume, greben Velike barijere i Afrike.

Sama ideja zatočenja životinja je nakaradna i besmislena. Stoga ne bismo smjeli podržavati zoološki vrtove, akvarije i dupinarije. Ako vam je stalo do životinja, molimo nemojte posjećivati zootvore - suvremen životinjske zatvore.

Životinja u zoološkom, Izvor: slobodnadalmacija.hr [ 35.48 Kb ]Gorila u zoološkom vrtu [ 18.58 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting