Zapisnik s petog sastanka

| More

5. sastanak članova Mreže protiv napuštanja životinja

ZAPISNIK

Mjesto održavanja: Centar za ljudska prava, Zagreb, Kralja Držislava 6

Datum i vrijeme održavanja: 04.04.2009., 11 sati

Prisutni: Članovi udruge Prijatelji životinja, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja: gđa. Branka Buković-Šošić, gđa. Marica Cikojević i gđa. Ranka Šimić, te g. Volker Fritzemeier i članovi Mreže prema listi u prilogu ovog zapisnika.

Sažetak sastanka:

Sastanak je otvorio Luka Oman kratko upoznavši prisutne s temama i dnevnim redom te predao riječ gđi. Buković-Šošić. Ona je predstavila djelatnosti i suradnike svog ureda te otvorila diskusiju u kojoj su prisutni iznijeli probleme s kojima se suočavaju u svakodnevnom radu. Neke od najvažnijih tema bile su:

Po završetku prvog dijela sastanka uslijedila je dulja stanka za druženje i razmjenu iskustava.

U drugom dijelu sastanka riječ je preuzeo gosp. Volker Fritzemeier skrenuvši pažnju na važnost kastracije životinja koje čak ni pojedine udruge ne provode, ponekad s ciljem prodaje štenaca kao jedne od metoda uzdržavanja skloništa. Naglasio je i da potreban jasan stav o nužnosti kastracije kako ženki tako i mužjaka te obvezno zahtijevanje kastracije prilikom udomljavanja štenaca. Upozorio je i na slučajeve kada u Hrvatsku dolaze njemački 'zaštitnici životinja' i iz pretrpanih skloništa uzimaju cijepljene, čipirane, sterilizirane pse te u Njemačkoj od udomitelja traže naknadu u iznosu između 250 i 350 € po psu. Gosp.Volker preporučuje da se niti jednog psa u inozemstvo ne bi trebalo dati bez plaćanja naknade od oko 100 € za psa koji je cijepljen i čipiran i oko 160 € za psa koji je cijepljen, čipiran i kastriran. Samo tako se može spriječiti trgovina psima. Mole se sve udruge da se toga drže. Ne smije se dopustiti ucjenjivanje prijetnjama kako će psi u suprotnom biti eutanazirani i sl. Takve posrednike treba razlikovati od pouzdanih i provjerenih koji ne pregovaraju o naknadama, imaju dobru prisutnost na internetu, ne posreduju njemačkim azilima, već samo obiteljima ili pojedincima i transparentni su, što znači da daju informacije o adresama udomitelja.

Zbog toga je još jednom ukazano na potrebu kreiranja tzv. crne liste osoba i udruga koje djeluju protivno interesima zaštite životinja. Udruga PCAP i gđa. Tanja Slatina iz udruge Futura dostavit će dosadašnje liste Mreži gdje će biti objedinjene i dostupne na uvid i ažuriranje.

Gosp. Volker je otvorio i temu često pogrešnog tretiranja i zbrinjavanja slobodno živućih mačaka u koju se uključila i gđa Sava Jokić iz udruge 'Mijau' iz Rijeke s iskustvima iz prakse i video prikazivanjem postupka hvatanja mačaka za sterilizaciju u zamke. Još je jednom naglašeno da se sve mačke – i udomljene i slobodno živuće obavezno moraju kastrirati. Slobodno živuće mačke se, za razliku od pasa, ne skupljaju u kaveze u skloništima, već se hvataju na opisani način, odvode na sterilizaciju i označavaju te nakon oporavka vraćaju u stanište. Također im je potrebno organizirati hranilišta po gradskim četvrtima. Navedeni postupak predstavlja za gradski proračun najjeftiniji i ujedno jedini učinkoviti način kontrole populacije slobodno živućih mačaka, a moguće ga je realizirati i u suradnji s lokalnom gradskom/mjesnom upravom prema uputama i projektu udruge 'Mijau' iz Rijeke gdje se mogu dobiti i sve dodatne informacije o zbrinjavanju mačaka.

U sljedećoj temi skrenuta je pozornost na slučajeve iznošenja nesuglasica među udrugama u javnost te još jednom ponovljen apel da se eventualne nesuglasice rješavaju uključivanjem minimalnog broja sudionika jer svako takvo javno istupanje u konačnici najviše šteti nastojanjima u borbi za dobrobit životinja.

Uslijedio je osvrt na ponude za kumstvo i edukaciju voditelja skloništa iznesene na prošlom sastanku. Dosad zaprimljene prijave nisu bile potpune pa je gosp. Volker zatražio da se nadopune fotografijama skloništa ili drugih objekata u kojima djeluje udruga koja se prijavljuje.

Osnovna zamisao tih prijava je - kvalitetna prezentacija. Što je prezentacija kvalitetnija, veća je vjerojatnost da će neka od 1000 njemačkih udruga prepoznati hrvatsku udrugu kao ozbiljnog partnera i ponuditi joj kumstvo. Svaka od prijavljenih udruga treba dostaviti što prije barem dvije fotografije na adresu Mreže koja će, tada cjelovite prijave, u dogovorenom formatu proslijediti gosp. Volkeru.

Primijećeno je i da je ponuđeni program edukacije pogrešno shvaćen, pa ga je gosp. Volker dodatno objasnio: njemački Savez udruga za zaštitu životinja održava redovite edukacije voditelja skloništa na koje je spreman primiti i dvije osobe iz Hrvatske. Budući da se program edukacije odvija na njemačkom jeziku, preduvjet za sudjelovanje je dobro poznavanje njemačkog jezika u govoru i pismu, kao i metodičke sposobnosti prenošenja stečenog znanja kolegama u Hrvatskoj. Također, potrebno je odvojiti jedan tjedan za sudjelovanje te pokriti troškove putovanja u Njemačku, dok su sama edukacija i smještaj besplatni.

Još je jednom ponovljen apel za rješavanjem lokalnih problema na lokalnoj razini, uz sudjelovanje lokalnih medija, lokalnih političara i/ili tijela lokalne samouprave, no i dalje uz podršku i međusobnu suradnju članova Mreže. Npr. ukoliko dođe do incidentne situacije u nekom od gradova, članovi Mreže mogu uputiti pisma potpore i pomoći u okviru svojih mogućnosti, no najveći učinak imat će medijski angažman na lokalnoj razini, kao i intervencije lokalnih nadležnih službi.

Stavljen je naglasak na važnost izgradnje i održavanja dobrih odnosa s lokalnim veterinarskim inspektorima, mjesnim čelnicima i drugim ključnim osobama kao najučinkovitije metode postizanja uspjeha u radu za dobrobit životinja. Takve aktivnosti uključuju službenu korespondenciju koja se poziva na zakonske odredbe i iskustva iz prakse (po mogućnosti bez pretjeranih emocija), nuđenje suradnje, upućivanje brojnih pisama namjere, zahtjeva, molbi, čestitki za blagdane i sl.

U diskusiji koja je uslijedila odgovoreno je i na pitanje: Imaju li građani i udruge pravo uvida u ugovor grada s veterinarsko higijenskim servisom, odnosno tvrtkom koja ima koncesiju za zbrinjavanje napuštenih životinja?

Gradska uprava dužna je dati na uvid spomenuti ugovor. U slučaju ignoriranja zahtjeva više od 15 dana, ponosi se žalba, nakon nje požurnica, te potom tužba. Za poteškoće u ostvarivanju prava na pristup informacijama, svi potrebni formulari i informacije mogu se naći na internetskoj stranici udruge GONG www.gong.hr ili izravno u njihovom uredu u Zagrebu.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting