Održan 16. sastanak Mreže

| More

16. sastanak Mreže za zaštitu životinja

ZAPISNIK

Datum i vrijeme održavanja: 27. listopada 2018. od 14:30 do 19:30 sati

Mjesto održavanja: ured udruge Prijatelji životinja, Jurišićeva ulica 25, Zagreb

Dnevni red:

1. 14:30 – 15:00 – Izvještaj sa održane akcije za provedbu zakona o zaštiti životinja i događanja u Ureda Predsjednice
2. 15:00 - 15.30 - Novi pravilnik o skloništima, u kojoj je fazi i što će novoga donijeti
3. 16:45 - 17:15 Prijedlozi članica o implementaciji zaštite mačaka u program Mreže i komunikaciju sa JLS i medijima
4. 17:15 - Struktura, misija, vizija, ciljevi Mreže, daljnji planovi


Popis prisutnih:

Predstavnici 30 od 40 članica Mreže za zaštitu životinja

Sažetak sastanka:

Prisutne su pozdravili Luka Oman, Ivana Crnoja, Stela Cota i Ivana Lunka, nova koordinatorica i pravnica Mreže za zaštitu životinja.

Jučerašnji dan je protekao u akciji za provedbu Zakona o zaštiti životinja koja je dobro prošla.

U jutarnjim satima održan je Dan otvorenih vrata Ureda Predsjednice s temom – ''Udomi - ne kupuj!'' te je preneseni dojmovi. Prilikom okupljanja u Uredu Predsjednice, udruge su imale priliku ostaviti svoje promotivne materijale za zainteresirane uzvanike, upoznati se s Predsjednicom i ukratko joj predstaviti svoju udrugu te probleme i pozitivne priče koje su dio njihovog rada. Zaključeno je kako je udomljavanje psa iz Virovitičkog skloništa hvalevrijedan i pozitivan potez koji svi trebaju iskoristiti za promoviranje udomljavanja spram kupnje životinja.

Napravio se osvrt usvajanjem zapisnika s posljednjeg sastanka. Neki od planova koji su dogovoreni na 15. sastanku su ostvareni, uz odlične rezultate kao npr. prvo predstavljanje Mreže na štandu na 11. ZeGeVege festivalu, a potom i prilikom drugih događanja poput obilježavanja Međunarodnog dana zaštite životinja na Zagrebačkom Bundeku.

Što se kampanje ''Ili žmiriš ili si za kastraciju'' tiče, još nisu dogovoreni detalji smjera u kojem se nastavlja s tom kampanjom, ali definitivno je treba nastaviti gurati organizirajući akcije/ prosvjede/performanse/okupljanja, tiskati plakate i pod okriljem te kampanje, naravno, što više u javnosti progovarati o važnosti kastracije, a posebice poticati JLS-ove da iskoriste mogućnost propisivanja trajne sterilizacije putem gradskih i općinskih odluka.

Spominjući Međunarodni dan zaštite životinja koji je održan na Bundeku prisutni su se prisjetili neočekivane i neugodne situacije u kojoj se našli (udruge koje su sudjelovale na događanju i imale svoje štandove) jer su prostor koji su koristile kako bi ljudima približili udomljavanje i važnost takvog djela, dijelile s uzgajivačima koji, prema mišljenju većine, nemaju nikakvu ulogu u zaštitarstvu i ne bi trebale biti dio obilježavanja Međunarodnog dana zaštite životinja. Već su se, neposredno nakon događanja, udruge osvrnule na spomenutu problematiku, a podijeljeno je i nekoliko dobrih ideja za poboljšanje programa same manifestacije.

Mreža za zaštitu životinja ima tri vrlo jasna temeljna načela; jedno od njih je da Mreža, koju čine sve udruge za zaštitu životinja okupljene zbog istih ciljeva i vođene istim načelima, podržava udomljavanje životinja te se protivi njihovoj prodaji i kupnji te ne sudjeluju direktno ili indirektno u promociji trgovine životinja.

Drugu točku dnevnog reda vodio je Hrvoje Harač, predstavnik Udruge Pobjede i izabrani predstavnik skloništa u RH. Pričalo se o novom Pravilniku, a koji bi trebao uskoro izaći (najrealnije je za očekivati ga početkom 2019. godine). Hrvoje je istakao kako će novi pravilnik donijeti i neke pozitivne promjene. Spomenula se (zakonski obavezna) suradnja između pojedinaca, udruga i skloništa po pitanju privremenog i trajnog udomljavanja, pronalaska i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja, a obrazloženjima se uključila i Tatjana Zajec, koja je također dio povjerenstva za izradu Pravilnika. Udruge koje su orijentirane na zaštitu mačaka pitale su se hoće li novi pravilnik uvesti i neke stavke koje bi išle u korist bolje brige za mačke što je i potvrđeno.

Četvrtu točku dnevnog reda predstavile su udruge koje se prvenstveno bave zbrinjavanjem mačaka i navele su neke od svojih problema. Jedan od većih problema je registracija, odnosno nemogućnost registracije hranilišta za mačke zbog predugog čekanja na odobrenje (ili barem odgovor) zahtjeva.
Osim hranilišta za mačke, spomenut je naravno i općeniti položaj i prepoznatljivost mačaka u društvu, Zakonu o zaštiti životinja pa tako i u zaštitarskom svijetu.
Jedna od ideja je pripremiti vizual za letak, po uzoru na letak o obvezama skrbnika pasa, koji bi se ponudio lokalnim zajednicama i dijelio u 2019. godini s namjerom da se poveća svijest o obvezama skrbnika mačaka, ali i o obvezama građana i lokalnih zajednica prema samoživućim mačkama.

Prilikom ostavljanja svojih komentara na prijedloge Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca dobro bi bilo prokomentirati i izraziti želju da se u Odluku uvrsti uz propisivanje trajne sterilizacije i članak o hranilištima za mačke.
Dogovoreno je da će se u suradnji s udrugama koje primarno zbrinjavaju mačke podrobnije educirati javnost o potrebama mačaka, ali i USV (uhvati-steriliziraj-vrati) programima.

Posljednja točka dnevnog reda posvećena je doticanju raznih tema – od strukture Mreže, pravila u Mreži, planiranja novih aktivnosti i sličnog, a najavljena je i nova blagdanska kampanja pod već dobro poznatim i prihvaćenim sloganom ‘’Udomi - ne kupuj!’’.

16. sastanak Mreže [ 1.39 Mb ]16. sastanak Mreže [ 224.05 Kb ]16. sastanak Mreže [ 184.74 Kb ]16. sastanak Mreže [ 263.96 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting