25.10.21. Izmjena Zakona o zaštiti životinja - psi na lancu

| More

Ministarstvo poljoprivrede
n. r. gđa Marija Vučković, ministrica
Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Poštovana ministrice Vučković,

molimo Vas da pokrenete izmjene Zakona o zaštiti životinja (NN 102/2017) s ciljem njegova poboljšanja i reguliranja određenih praksi u postupanju prema životinjama za koja se pokazalo da ih je nužno obuhvatiti zakonskim propisima.

Jedna od njih svakako je potpuna zabrana držanja pasa na lancu. To pokazuje i inicijativa koju su početkom ove godine pokrenuli Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede i Prijatelji životinja te više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja kroz kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”. Aktualni Zakon o zaštiti životinja određuje da je zabranjeno držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora. Iako je namjera zakonodavca prilikom uvrštavanja ove odredbe bila dobra, riječ je o vrlo nejasnoj odredbi koja i dalje omogućava stalno višegodišnje, pa i doživotno držanje pasa na lancu i njihovu strašnu patnju.

Naime, u praksi je nemoguće provjeriti drži li netko pse stalno vezane ili ne. Ako netko i prijavi da npr. njegov susjed drži psa stalno vezanog na lancu, osoba će izjaviti komunalnom redaru da je baš prije kratkog vremena prošetala psa ili ga odvezala i pustila da sam slobodno hoda dvorištem. Čak i ako posjednik pusti kratko psa s lanca, tko će odrediti koliko je trajanje vremena za koje se može odrediti da ne znači da je pas stalno vezan? Je li dovoljno psa pustiti s lanca 30 minuta ili dva sata dnevno, tjedno ili mjesečno, ili je čak dovoljna i jedna sekunda, budući da i sekunda nevezivanja znači da pas nije stalno vezan? Također, nemoguće je da 556 jedinica lokalne samouprave u općem aktu kojim propisuju uvjete i način držanja kućnih ljubimaca reguliraju i dio koji se odnosi na vezivanje pasa lancem na način da jednako definiraju riječ „stalno”, već možemo jedino očekivati 556 različitih tumačenja toga pojma. Stoga je i lokalnim zajednicama, radi lakše provedbe ove odredbe, u interesu izmjena zakona na državnoj razini. Zato jedino Ministarstvo poljoprivrede može zakonskim izmjenama donijeti potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu, što podržavaju brojne institucije, veterinarska struka i građani, s obzirom na to da psi na lancu iznimno pate, izloženi su svim vremenskim nepogodama, najčešće su slabo ili nikako hranjeni i lošeg su zdravstvenog stanja, bez veterinarske skrbi te onemogućeni u prirodnoj potrebi za kretanjem i socijalizacijom. Naša i druge udruge svjedočile su i dokumentirale brojne slučajeve i patnje i umiranja pasa na lancu, o čemu redovito izvještavamo inspekcije i općinsko državno odvjetništvo, a što možete vidjeti i iz fotografija u prilogu. Peticiju za zabranu držanja pasa na lancu dosad je potpisalo više od 57 000 građana. Točan broj potpisa, sve podrške lokalnih i regionalnih zajednica i rezultati anketa već su poslani Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Zbog ove očite nejasnoće u trenutačnoj zakonskoj odredbi, kao i potrebi da se zakonske odredbe usuglase s etičkim standardima držanja pasa u 21. stoljeću, predlažemo izmjenu postojeće odredbe Zakona o zaštiti životinja tako da se briše riječ „stalno” i da odredba glasi:

„Zabranjeno je držati pse vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora.”

Nastavno na sve navedeno, molimo Vas da pokrenete izmjene Zakona o zaštiti životinja kako bi se potpunom zabranom pasa na lancu i drugim izmjenama unaprijedila zaštita životinja u Hrvatskoj.

S poštovanjem,

Luka Oman

predsjednik Udruge

U Zagrebu 12. listopada 2021.

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting