Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 16.

31.01.2022. Dolce & Gabbana odbacuje krzno!

Organizacija Fur Free Alliance i njezinih gotovo 50 članica diljem svijeta, među kojima je i udruga Prijatelji životinja, objavila je odličnu vijest da talijanski luksuzni brend Dolce & Gabbana od 2022. više ne koristi životinjsko krzno ni u jednoj svojoj kolekciji! Nova politika u skladu je sa smjernicama Fur Free Alliancea. Dolce & Gabbana surađivat će s krznarima na prelasku na ekološki prihvatljivo umjetno krzno kao odgovor na promjene ukusa potrošača. Fedele Usai, službenik za grupnu komunikaciju i marketing u modnoj kući Dolce & Gabbana, izjavio je: „Dolce & Gabbana radi na održivijoj budućnosti koja ne može tolerirati korištenje životinjskoga krzna. Cjelokupni modni sustav ima značajnu društvenu odgovornost, koju treba promovirati i poticati. Integrirat ćemo inovativne materijale u naše kolekcije i razvijati ekološki prihvatljive proizvodne procese, a istovremeno čuvati radna mjesta i znanje obrtnika u opasnosti od nestajanja.”

27.01.2022. Smanjite svoj ugljični Bigfoot otisak!

U kratkom animiranom filmu „Smanjite svoj ugljični Bigfoot otisak!” Igor Barberić, koreograf, redatelj i poznato lice s televizijskih ekrana te ambasador Vege izazova udruge Prijatelji životinja, daje glas simpatičnom liku mitskog Bigfoota i poziva sve na veganstvo. U simpatičnom animiranom filmu vidimo Bigfoota koji se osjeća izgubljeno i usamljeno u svojem izoliranom okruženju te se uplaši zbog propasti koja nas sve očekuje ako nastavimo živjeti rasipno kao sada. Ubrzo shvaća da smo svi kao pojedinci odgovorni pa odlučuje uvesti neke pozitivne promjene u svojemu životu počevši od sudjelovanja u Veganuaryju. Priča o Bigfootu je legenda, no borba protiv klimatskih promjena vrlo je realna i zastrašujuća. Jedenje veganske hrane umjesto životinjskih namirnica najbolji je način da svatko od nas smanji svoj ugljični otisak, a dobro je i za vlastito zdravlje i spašava životinje. Prijatelji životinja i Igor pozivaju sve da pogledaju film te se što prije prijave na Izazov.

25.01.2022. Moncler odbacuje životinjsko krzno i pridružuje se Fur Free Retailer

Udruge za zaštitu životinja pohvalili su luksuzni brend Moncler koji će prestati koristiti pravo krzno u svojim proizvodima. Ovom obvezom, talijanska marka se obvezuje da će ukloniti životinjsko krzno, dobiveno od životinja posebno uzgojenih ili ulovljenih u divljini, iz svih svojih kolekcija nakon jeseni/zime 2023. Nakon suradnje s članicom Fur Free Alliance, LAV-om, iz Monclera su danas najavili da će trajno zabraniti krzno i pridružiti se globalnoj Fur Free Retailer organizaciji: “Moncler će postupno ukinuti upotrebu krzna u svim svojim kolekcijama. Tvrtka će ove godine prestati s nabavom krzna, a posljednja kolekcija koja će predstavljati krzno bit će jesen/zima 2023. Ova odluka je u skladu s Monclerovom stalnom predanošću odgovornim poslovnim praksama i temelji se na konstruktivnom i dugoročnom angažmanu marke s talijanskom organizacijom za zaštitu prava životinja LAV". Danas se više od 1500 brendova diljem svijeta odreklo krznene mode i pridružilo se međunarodnom programu Fur Free Retailer, šaljući snažnu poruku da krzno neizbježno pripada prošlosti. Moncler se pridružuje rastućoj međunarodnoj listi brendova koji su se obvezali isključiti pravo krzno iz svojih kolekcija, uključujući Armani, Gucci, Prada i globalnog lidera u online luksuznoj modi Yoox Net-a-Porter.

24.01.2022. Svake minute ubiju stotinu morskih pasa radi juhe od peraja!

U posljednjih 50 godina više od 70 posto morskih pasa izbrisano je s lica zemlje. Najčešće ih ubijaju kao slučajni ulov tijekom izlova riba za ljudsku prehranu ili zbog mesa i peraja, koje u Aziji smatraju delikatesom, lijekom i afrodizijakom. Kad ih ulove, živima im režu peraje, a potom ih bacaju u more gdje umru od šoka ili utapanja. To je svake godine brutalna sudbina više od 100 milijuna morskih pasa, i to samo zbog juhe od peraja morskog psa, koja se nudi u restoranima diljem svijeta. Upravo zato nastala je europska građanska inicijativa „Stop rezanju peraja – stop trgovini” u sklopu koje se na poveznici https://eci.ec.europa.eu/012/public još samo do kraja siječnja skupljaju potpisi građana Europske unije. Cilj je inicijative i peticije, koju je, među ostalima, pokrenula i aktivistička organizacija za očuvanje mora Sea Shepherd, u potpunosti zaustaviti trgovinu perajama u EU-u uključujući uvoz, izvoz i prijevoz peraja koje nisu pričvršćene uz tijelo životinje!

21.01.2022. Razočaravajuća Plenarna sjednica EP o prijevozu životinja

Jučer je Europski parlament glasao o Prijedlogu preporuke istražnog odbora za zaštitu životinja tijekom prijevoza (ANIT), i time dodatno oslabio ionako mlaki tekst koji neće spriječiti patnju milijardi životinja. Novi zakonski prijedlog očekuje se u jesen 2023. godine, dok će izvršni akti koji se odnose na kontrolu pomorskog prometa (prema odredbama postojećeg zakona) također stići prije kraja ove godine. Glasovanje u prosincu propustilo se baviti o nekoliko ključnih pitanja vezanih uz prijevoz živih životinja, unutar i izvan EU, a jučer je Plenarno vijeće propustilo priliku ojačati prijedloge koji je odobrio Odbor. Unatoč tome što Europski parlament sada poziva na maksimalno vrijeme putovanja do 8 sati i za rasplodne životinje, nažalost takvo ograničenje ostaje primjenjivo samo na kopneni prijevoz, a životinje koje se prevoze morem ostaju zaboravljene. Nažalost, EP je također glasovao protiv amandmana kojim se zahtijevala definicija vremena putovanja kao cjelokupnog vremena kretanja uključujući vrijeme utovara i istovara, čime bi se potencijalno smanjio negativni utjecaj vremenskog ograničenja od 8 sati. EP je također odbacio amandmane kojima bi se zabranio prijevoz gravidnih životinja u 40% gestacijskom stadiju i poziv na zabranu prijevoza vrlo mladih životinja (goveda, ovaca, koza ili svinja, te domaćih kopitara) mlađih od 35 dana. Ograničenje od 4 tjedna za dopuštenje prijevoza ostaje samo za telad. (eurogroupforanimals.org)

20.01.2022. Vegani imaju 73 posto manju šansu za teži oblik COVID 19!

Najnovije istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu „BMJ Nutrition Prevention & Health” pokazuje da pojedinci koji slijede biljnu prehranu imaju 73 % manju šansu za razvijanje umjerenih do teških simptoma bolesti COVID-19. Cilj studije, koja je uključivala 2884 zdravstvenih djelatnika iz Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske, Ujedinjenoga Kraljevstva i SAD-a, bio je istražiti povezanost načina prehrane i ozbiljnosti simptoma oboljelih od koronavirusa. Među 568 pozitivnih slučajeva najbolje su prošli sudionici koji su bili na biljnoj prehrani, s čak 73 % manje šanse za razvijanje umjerenih i teških simptoma. U usporedbi s njima, oni koji prakticiraju prehranu bogatu bjelančevinama životinjskog podrijetla imali su gotovo četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti umjeren ili težak oblik bolesti COVID-19.

18.01.2022. Velika Europska građanska inicijativa za zabranu pokusa na životinjama

Još 2013. godine u Europskoj uniji zabranjeni su testiranje kozmetike na životinjama i prodaja takve kozmetike. Stoga je javnost šokirana činjenicom da životinje i dalje pate i umiru radi testiranja kozmetičkih sastojaka! To se događa zbog Uredbe REACH kojom se uređuju registracija, evaluacija i autorizacija opasnih tvari te ograničenja koja se na njih primjenjuju, a koja potkopava Uredbu o kozmetičkim proizvodima, koja zabranjuje testiranje na životinjama. Naime, nadležna tijela i dalje zahtijevaju da se sastojci koji se koriste u kozmetičkim proizvodima ispituju na životinjama, pa čak i oni koji su već godinama proglašeni sigurnima. „To je u suprotnosti s namjerom zakonodavca te očekivanjima i željama javnosti koja se godinama borila za zabranu testiranja. Da stvar bude još gora, izrada nove Strategije održivosti za kemikalije smrtna je prijetnja za milijun novih životinja u laboratorijima”, upozoravaju Prijatelji životinja.

15.01.2022. Apsurd: Obolimo zato što ih jedemo, pa im uzmemo srce

S jedne strane, obolijevamo od bolesti srca, koje su rezultat jedenja svinja, a istodobno transplantiramo čovjeku srce svinje. Ima li većeg apsurda? Ksenotransplantacije, odnosno prijenos organa ili tkiva sa životinja na ljude, opasne su jer predstavljaju goleme rizike za ljudske pacijente. Naime, zbog fizioloških razlika između ljudi i životinja postoji velika mogućnost odbacivanja transplantiranog organa, a jaki lijekovi kojima se to pokušava spriječiti imaju ozbiljne nuspojave. Osim toga, postoji značajan rizik od nekontroliranog širenja dosad nepoznatih zoonoza i drugih zaraznih patogena jer se svinjski retrovirusi mogu prenijeti na ljude i izazvati smrtonosne pandemije. Zato je to potpuno pogrešan pristup spašavanju ljudskih života. Presađivanju srca genetski modificirane svinje čovjeku prethodili su mnogobrojni pokusi presađivanja svinjskog srca majmunima, a većina njih umrla je od zatajenja organa u roku od nekoliko sati ili nekoliko dana. Brojne ljudske i životinjske žrtve kroz dugu, bolnu, neuspješnu i smrtonosnu povijest ksenotransplantacija jasan su dokaz da takvo eksperimentiranje ljudskim pacijentima daje lažnu nadu u ozdravljenje, a životinjama donosi nezamislivu patnju i mučnu smrt

13.01.2022. Nero usmrcen iako mu je "bilo dobro" na lancu

Samo tri sata nakon što je udruga Prijatelji životinja prije dva dana objavila priču o psu Neru iz Krapine, koji se s bolnim tumorom na anusu smrzavao na lancu zbog mišljenja veterinarske inspekcije da su to primjereni uvjeti držanja, Državni inspektorat javio im je da ga je vlasnica dala usmrtiti. Tužan kraj nesretnoga psa, koji Prijatelji životinja navode kao još jedan primjer da veterinarska inspekcija ne voli životinje, izazvao je na društvenim mrežama nepodijeljenu osudu držanja pasa na lancu! U žalbi na posljednji odgovor veterinarske inspekcije navode da je tijekom razdoblja od najmanje godinu dana pas Nero trpio bol, na što nije ukazivao samo rast tumora na anusu, krvave rane na ušima zbog buha i izgrebana dlaka s repa, već i njegov vidno mršaviji izgled i odbijanje hrane. Zbog svih propusta zatražili su da Državni inspektorat i općinsko državno odvjetništvo utvrde prekršajnu i kaznenu odgovornost i vlasnice psa i veterinarske inspektorice.

12.01.2022. Prijavi se na Vege izazov i osvoji besplatni ručak!

Svake 2,5 sekunde netko se prijavi na Veganuary, odnosno učini prvi korak prema iskušavanju veganstva u siječnju! Kako bi potaknuli i svoje sunarodnjake na što više prijava, Prijatelji životinja, u suradnji s 24 veganska restorana iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Rijeke, Karlovca, Opatije i Šibenika, odlučili su nagraditi one koje se prijave na hrvatsku verziju izazova – Vege izazov. „Ako se do kraja siječnja prijavite na Vege izazov na www.veganopolis.net, osim podrške u vidu savjeta, recepata i korisnih informacija, postoji velika mogućnost i da ćete biti počašćeni besplatnim ručkom. Najsretnije, koje ćemo nasumično odabrati nakon Izazova, čeka ukusan veganski obrok u nekom od najpopularnijih veganskih i vegetarijanskih restorana, a imat ćemo na umu i da vas počastimo jelom u onom najbližem vašoj adresi”, navode Prijatelji životinja.

10.01.2022. Veterinarska inspekcija pomaže zlostavljačima, a ne životinjama

Udruga Prijatelji životinja ukazuje na još jedan tužan slučaj zanemarene životinje, koji potvrđuje da veterinarska inspekcija pomaže zlostavljačima, a ne životinjama. Psa Nera u Krapini vlasnica već 12 godina drži stalno zavezanog za lanac kako bi „čuvao” štagalj. Unatoč višestrukim prijavama veterinarskoj inspekciji, vidno bolestan pas s velikim neliječenim tumorom na području anusa i dalje se smrzava na lancu. Šokantno je i sramotno što veterinarska inspekcija tvrdi da je takvo držanje u redu! Otkako su prije oko godinu dana saznali za zanemarivanje Nera, iz Udruge su poslali nekoliko prijava veterinarskoj inspekciji upozoravajući da se psu zdravlje pogoršava. No odgovor je uvijek isti – inspekcija nije uočila dokaz zanemarivanja psa niti ograničavanje kretanja „na način koji mu uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah”. Dapače, inspekcija tvrdi „da su svi navodi iz pritužbe neistiniti” i da vlasnica drži psa u skladu s propisanim uvjetima i osigurava mu veterinarsku skrb. „Veterinarska inspekcija tvrdi da je vlasnica osigurala zdravstvenu skrb za psa, no prema svim informacijama koje smo prikupili, Nero nije uopće veterinarski obrađen pa mu zato nije niti postavljena dijagnoza prema kojoj bi se liječio. Vlasnica je odbila liječenje psa tvrdeći da nema novaca, iako joj je višekratno ponuđena financijska pomoć. Veterinarska inspekcija nije reagirala i pomogla Neru, već nam šalje birokratske šture odgovore, dok se zdravlje psa drastično pogoršava!”, izjavili su Prijatelji životinja i zatražili žurno postupanje veterinarske inspekcije iz Zagreba radi revizije dosadašnjih rješenja.

07.01.2022. Kujica Vanna uginula u mukama od otrova

Najnoviji slučaj trovanja kućnog ljubimca potresao je Župu dubrovačku, još i više jer je nepoznati počinitelj otrov ubacio u dvorište vlasnika na Mljekari, čija je rotvajlerica uginula od trovanja, piše Slobodna Dalmacija. Umirovljenik Antun Pravedan, nekadašnji zaposlenik dubrovačke gradske tvrtke "Sanitat" i veliki ljubitelj životinja, snimio je na predjelu Mljekare mjesto gdje se odigrao tragičan događaj, a slijedom fotografija pitali smo Anicu Sambrailo, predsjednicu Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, je li upoznata sa slučajem: "Ovo će se ponavljati dok god ne smognemo hrabrosti i prozovemo trovače iz našeg susjedstva, a svi dobro znamo tko su, samo ih štedimo zbog takozvanih 'dobrosusjedskih odnosa'", ogorčena je Sambrailo. Lani je evidentirano dvadesetak slučajeva trovanja životinja, u kojima je uginulo oko 50, što pasa, što mačaka. Iako su brojke nešto manje, poboljšanja neće biti dok god ne dođemo do nule. A to će biti teško postići jer ljudi i dalje posežu za otrovom. Dodaje da policija postupa profesionalno, no jako je teško nakon trovanja pronaći počinitelja. Obično sve završi prijavom protiv nepoznatog počinitelja koji je susjedima uglavnom itekako poznat. (jutarnji.hr)

05.01.2022. Trgovine pirotehnikom kršile zabranu prodaje petardi!

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis MUP-u u kojemu navodi da su im tijekom proteklih blagdana građani dojavljivali kršenja zakonske zabrane prodaje i korištenja petardi za osobnu uporabu. Smatraju da je krajem 2022. nužna pojačana kontrola policije što se tiče i zabrane prodaje i korištenja petardi i redenika, i to na način da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu zakona i reagirati na prijave građana, a važno je pojačano kontrolirati i trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva. U dopisu ministru Davoru Božinoviću Prijatelji životinja navode primjere kršenja zabrane petardi, koje su im građani dojavljivali. Upozoravaju da su najveći problem trgovine pirotehnikom, koje su otvoreno izlagale i prodavale petarde svih vrsta i pritom svjesno kršile niz zakonskih propisa – nisu od kupaca tražile potvrdu da su pravne osobe koje moraju imati dokaz o obavljanju djelatnosti za koje je predviđena uporaba pirotehnike, a nisu niti podatke o tome upisivale u upisnike i žurno ih dostavljale MUP-u kako bi inspektori mogli obaviti nadzor kupca i utvrditi namjenu nabave i uporabe petardi.

04.01.2022. Veganuary za dobar početak godine

Iako su blagdanski dani lagano iza nas, još uvijek imamo cijeli mjesec slavlja, ali i priliku da 2022. godinu započnemo zdraviji, vitalniji i suosjećajniji! Za vegane, ekološke aktiviste i sve one željne dobre klope i pozitivnih promjena, prvi mjesec ima još jedno dublje značenje, a ono se krije u igri riječi i popularnom izazovu – Veganuaryju. Veganstvo ima dalekosežni utjecaj na život pojedinca, druga bića i svijet u kojemu živimo. Zato o veganskoj prehrani u siječnju razmišlja više od pola milijuna ljudi! Naime, prošle godine 500 000 zainteresiranih odazvalo se na poziv svjetske organizacije Veganuary za prelazak na veganstvo. Sve one koji žele isprobati veganstvo u siječnju, udruga Prijatelji životinja poziva na hrvatsku verziju izazova – Vege izazov na www.veganopolis.net i donosi pet odličnih savjeta uz koje su promjene lake.

02.01.2022. Novi AnimaList br. 222 za početak 2022. godine

Na zadnji dan 2021. godine izašao je novi broj Animalista, newslettera udruge Prijatelja životinja. U 222. broju možete pročitati sve o posljednjim aktivnostima Udruge, potpisati dvije peticije i pročitati razne zanimljive članke i intervjue, poput razgovora s mladim aktivistima na koje su Prijatelji životinja posebno ponosni. Saznajte koja je najbolja novogodišnja odluka da pomognete u sprječavanju klimatskih promjena i spasite živote nebrojenih životinja, koja država je posljednja u nizu koja je zabranila okrutnu i barbarsku praksu uzgoja i ubijanja životinja radi krzna, koliko godina Prijatelji životinja već djeluju i što su do sada sve postigli te mnoge druge stvari. Novi broj možete pročitati OVDJE, a ako još niste prijavite se na info listu kako biste ga svaki mjesec dobivali.

01.01.2022. 2022. bez plastičnih vrećica!

Danas je stupila na snagu dugoočekivana zabrana laganih plastičnih vrećica te plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu! Naime, 15. srpnja izglasan je novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim je propisano da se od početka 2022. zabranjuje stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje te plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu kao što su štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka i sl. Zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje rezultat je dugogodišnjih napora Prijatelja životinja koji se još od 2008. godine zalažu za zabranu, ali i ostalih organizacija koji godinama ukazuju na katastrofalne posljedice zagađenja plastikom.

Broj pronađenih vijesti: 16.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2022 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting