Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 17.

29.07.2021. Na ZeGeVegeu jestive žlice i kompostabilna ambalaža

Osim što se na 13. ZeGeVege festivalu svi mogu upoznati sa šarolikom ponudom zdrave i ekološke biljne hrane, kozmetike koja nije testirana na životinjama, edukativnih knjiga i odjeće od prirodnih materijala, ovaj svima drag dvodnevni event naglasak stavlja i na održivo življenje. Tako se u ponudi ZeGeVege festivala, koji će se ove godine održati 3. i 4. rujna 2021. na glavnome zagrebačkom Trgu, mogu naći namirnice i kozmetika koji ne utječu negativno na opstanak biljnih i životinjskih vrsta ili bioraznolikost, ne zagađuju okoliš te održavaju prirodnu ravnotežu i miran suživot svih bića na planetu. „Svatko od nas svojim svakodnevnim izborima, primjerom, aktivnostima i stavom mijenja svijet i odlučuje o sudbinama drugih bića. Održivi način življenja, koji slavimo na ZeGeVege festivalu, temelji se na skladnom životu s prirodom, odnosno suosjećanju i brizi za druge i za planet. Veganskom prehranom možemo spasiti svijet od globalnog zatopljenja, poboljšati naše zdravlje, poštedjeti šume, uštedjeti vodu i spriječiti glad u svijetu, kao i spasiti brojne živote”, ističu iz udruge Prijatelji životinja koja je neprofitni organizator ZeGeVege festivala.

28.07.2021. Slučaj Hvar-Prijatelji životinja zatražili reviziju nalaza lokalne inspekcije

Udruga Prijatelji životinja zatražila je reviziju prošlotjednog nalaza veterinarske inspekcije, koja je utvrdila da su uvjeti držanja životinja na gospodarstvu ugostitelja Ivana Gospodnetića u Hvaru, poznatog i po nedavnom prijevozu tigra trajektom, „u skladu s potrebama svake vrste te na zadovoljavajućoj razini”. Mještani Hvara pak tvrde da je lokalna veterinarska inspekcija pristrana i da svojim pozitivnim nalazima Gospodnetiću omogućava držanje i nabavljanje novih životinja na, kako tvrde, „Auschwitzu od farme”. Stoga su Prijatelji životinja zatražili da novi nadzor provede veterinarska inspekcija Državnog inspektorata iz Zagreba.

27.07.2021. Prijatelji životinja traže reformu Veterinarske inspekcije

Udruga Prijatelji životinja, koja godinama prijavljuje brojne slučajeve zlostavljanja životinja diljem naše zemlje, odlučila je pokrenuti peticiju kojom se traži reforma Veterinarske inspekcije. Na taj su se korak odlučili jer su, kažu, ogorčeni su zbog opetovanog nereagiranja na jasne dokaze zlostavljanja životinja. Njome traže hitnu reformu koja će inspekciju pretvoriti u specijaliziraniju, brojniju, educiraniju, učinkovitiju i spremniju sankcionirati zlostavljače životinja, neodgovorne skrbnike i sve one koji na bilo koji način ne poštuju Zakon. - Osim što na našoj stranici možete potpisati Peticiju za reformu veterinarske inspekcije, sada možete na jednom mjestu pristupiti i izravnim primjerima odbijanja naših brojnih tužbi koja dokazuju nedovoljne primjene Zakona o zaštiti životinja. Veterinarska inspekcija bi trebala biti specijalizirana, brojnija, educiranija, učinkovitija i spremnija sankcionirati zlostavljače životinja, neodgovorne skrbnike i sve one koji na bilo koji način ne poštuju Zakon. (jutarnji.hr/vaumijau)

23.07.2021. Nakon potresa, najpoznatiji telić u Hrvatskoj preživio je i poplavu

Telić Borna, prvo tele u Hrvatskoj rođeno na slobodi, napunio je šest mjeseci na radost svih svojih fanova, a najviše mame Šarave kojoj je Borna prvo tele koje joj nije oduzeto kako bi završilo u klaonici. „Bornin život u samo šest mjeseci već je dvaput ugrožen ekstremnim vremenskim uvjetima. Naime, potres mu je spasio život, a baš kada je napunio šest mjeseci ekstremne kiše poplavile su Farmicu u tolikoj mjeri da su morali njega i Šaravu, ali i sve ostale životinje osim pasa, koji su jedini ostali na suhom, premjestiti više u šumu. No u trenutku kada je situacija postala najgora te se više nije moglo prići Farmici, kiša je stala i sve se smirilo, pa dražesna velika beba može i dalje ispunjavati svoj poziv – pozivati na veganski način života koji, među ostalim dobrobitima, pomaže u velikoj mjeri ublažiti i razarajući učinak uzgoja životinja na okoliš i prirodne resurse”, ističu iz udruge Prijatelji životinja.

22.07.2021. Poplave imaju veze s proizvodnjom mesa

Obilne kiše koje su prouzročile poplave i smrt mnogih ljudi i životinja diljem zapadne Njemačke i Belgije, ali i zadale velike probleme u nekim mjestima u Hrvatskoj, ponovno su otvorile pitanje nužnosti borbe protiv klimatskih promjena. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nazvala je poplavu „jasnim pokazateljem klimatskih promjena” i „nečim što stvarno, stvarno pokazuje hitnost djelovanja”. Iz udruge Prijatelji životinja kažu da je jasno da ove katastrofalne poplave, koje uzrokuju zastrašujuće bujice i klizišta, itekako imaju veze s klimatskim promjenama. Navode da je situacija već sada alarmantna i da je nužno da se svatko od nas educira kako sudjelovati u zaustavljanju klimatskih promjena, pa time i nastanka poplava i drugih prirodnih katastrofa. „Zastrašujući je podatak da uzgoj životinja radi mesa, jaja i mlijeka utječe na globalno zatopljenje više nego sav promet ovoga svijeta i da je odgovoran za 65 % emisije dušikova oksida, koji je čak 296 puta destruktivniji od CO2. Podatak da se svake godine u svijetu uzgoji više od 80 milijarda životinja samo na farmama, koje su jedan od najvećih zagađivača, dodatno uznemiruje”, upozoravaju Prijatelji životinja.

21.07.2021. Gotovo polovica životinja u Europi trpi najviše razine boli u pokusima

Udruga Prijatelji životinja podsjeća da su na današnji dan 2005. godine oslobođeni i udomljeni biglovi nezakonito korišteni u pokusima na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu. Nažalost, broj pasa koji se koristi u pokusima u porastu je, što potvrđuje najnoviji izvještaj Europske komisije sa statističkim podacima o broju, vrsti i svrsi upotrebe životinja u istraživanjima u 2018. godini u državama članicama Europske unije i u Norveškoj. Ukupan broj životinja korištenih u pokusima u europskim laboratorijima veći je od 10,5 milijuna, od čega je 2018. godine u Hrvatskoj korišteno gotovo 26 tisuća životinja! U usporedbi s podacima iz 2015. godine, zabrinjava povećanje korištenja pasa i primata u EU-u.

20.07.2021. Ne propustite 13. ZeGeVege festival u rujnu!

U samome srcu Zagreba, na Trgu bana Jelačića, u petak 3. rujna od 8 do 21 sati i u subotu, 4. rujna 2021. od 8 do 20 sati, svi će moći uživati u jedinstvenom, edukativnom i zabavnom, 13. po redu ZeGeVege festivalu održivog življenja. Organizatori, Prijatelji životinja, pozivaju sve na dvodnevnu Veganmaniju: „Svi smo se, blago rečeno, nakon pauze zaželjeli najdražeg nam i najzelenijeg festivala. Iznimno nas raduje što vas možemo pozvati da zajedno s nama proslavite suosjećanje i izgubite se među bogatom i raznovrsnom ponudom izlagača, educirate se i zabavite! Pridružite nam se u ovoj veseloj proslavi zdravlja, očuvanja planeta i poštovanja života svih bića!”

19.07.2021. Privremeno čuvanje pasa i mačaka treba jasno propisane uvjete

Udruga Prijatelji životinja svake godine upozorava da je napuštanje psa ili mačke prije godišnjeg odmora ne samo iznimno okrutno nego i kažnjivo Zakonom o zaštiti životinja. No naglašava da to ne znači da je sve bolje od toga pa da to može opravdati, primjerice, ostavljanje na lancu psa kojega susjedi obiđu kada se sjete, kao ni davanje psa i mačke na čuvanje bilo kome ili hotelima za privremeni smještaj životinja koji ne pružaju dobre uvjete. „Vjerojatno većina misli da će hoteli za pse i mačke ili vrtići za dnevno čuvanje životinja jedni drugima biti konkurencija i da će se natjecati tko ima bolje uvjete, a da će skrbnici jako paziti da ostave svojeg četveronožnog člana obitelji tamo gdje su uvjeti najbolji. Nažalost, to ne mora biti tako. Uvijek postoje i oni koji se sjete u zadnji čas da negdje trebaju smjestiti psa ili mačku i oni kojima je cijena smještaja, odnosno usluge čuvanja, najvažnija te će zažmiriti na sve drugo jer to su za njih ionako samo dva tjedna. Pozivamo skrbnike da biraju one privremene smještaje koji osiguravaju vrhunsku brigu kakvu bi pas i mačka imali i da su u svojim domovima”, zaključuju Prijatelji životinja.

15.07.2021. Hrvatska zabranila plastične vrećice!

Hrvatski sabor na današnjoj sjednici izglasao je novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim se, između ostalog, zabranjuju plastične vrećice za nošenje. Udruga Prijatelji životinja, koja je još 2008. godine pokrenula kampanju i peticiju za zabranu plastičnih vrećica, pozdravlja ovu konkretnu zakonsku odredbu: „Zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje rezultat je dugogodišnjih napora udruga i ekoloških organizacija koje ukazuju na katastrofalne posljedice korištenja plastičnih vrećica. Zalagali smo se i za zabranu najtanjih jednokratnih plastičnih vrećica, što nije prihvaćeno, iako u trgovinama postoji ponuda višekratnih praktičnih mrežica. Te najtanje vrećice troše se nemilice i trebaju se riješiti obavezom naplate i jasnom regulacijom, što se može propisati podzakonskim aktima.” Prijatelji životinja smatraju ovu zakonsku odredbu pobjedom i zahvaljuju svima koji su se u ovih 13 godina borili zajedno s njima i pridružili se apelu za zabranu plastičnih vrećica. 

14.07.2021. Ugostitelji i hobisti, prestanite spašavati tigrove uzgojem i zatočavanjem!

Veliku pozornost izazvala je vijest da se trajektom, u kavezu pod ceradom, po najvećoj vrućini, s Hvara nelegalno prevozio tigar. Iako je još nepotvrđeno čiji je, udruga Prijatelji životinja ističe da Ivan Gospodnetić s Hvara i Zlatko Budin iz Križevaca, koji posjeduju tigrove, nisu njihovi spašavatelji ni dobročinitelji kako se javno predstavljaju! „Životinje bi profitirale kada bi ih tzv. poznati hrvatski spasitelji prestali ‘spašavati’ i ‘pomagati’ im. Apsurdno je i okrutno namjerno pariti i uzgajati tigrove znajući da se nikada neće moći vratiti u divljinu. Tigar nema što raditi u zatočeništvu i u Hrvatskoj, imamo vlastite divlje životinje koje treba spašavati”, oštri su Prijatelji životinja i najavljuju nove prijave institucijama.

13.07.2021. Hrvatska- zemlja zatočenih i izmučenih tigrova?

Prijatelji životnja zatečeni su fotografijom koja se širi po društvenim mrežama i kojom je dokumentiran šokantan prizor tigra na trajektu. Iz Udruge napominju kako taj prizor simbolizira groznu stvarnost po pitanju zaštitite divljih životinja u Hrvatskoj, te mole sve da posjete www.zaobidi.netpročitaju šokantne informacije i pomognu ostvariti kampanju kojom će se šira javnost osvijestiti o patnji životinja u zoološkim vrtovima.. Bez obzira na destinaciju, dodaju, tigra s trajekta čeka psihičko zlostavljanje zatočeništvom, a na raspolaganju će imati 18 tisuća puta manje prostora nego što bi ga koristio u svojem prirodnom okolišu. "Tigrovima je mjesto u njihovom prirodnom okolišu, a ne u zatvorima radi ljudske zabave u kojima se dodatno razmnožavaju kako bi se nastavila trgovina, povećao profit, a njihova patnja prenijela na nove generacije nevinih zatočenika" izjavili su iz Prijatelja životinja.


13.07.2021. Psi mogu umrijeti od pregrijavanja

Povodom sve učestalijih i jačih toplinskih valova koji pogađaju Hrvatsku, ali i druge dijelove svijeta, Prijatelji životinja napominju da se psi ne mogu znojiti već se hlade dahtanjem pa su za njih ekstremne vrućine vrlo opasne te mole sve skrbnike da zaštite svoje četveronožne članove obitelji od vrućine. Kada temperatura tijela prestigne 41 °C, pas je u opasnosti od dobivanja toplinskog udara. U najmanju ruku osigurajte psu mjesto u dubokom hladu tijekom ljetnih vrućina i izlazite van rano ujutro i kasno navečer kada vrućine nisu tako velike. Udruge za zaštitu životinja napominju i da je držanje na lancu iznimno okrutno, a po velikim vrućinama psi na lancu strahovito pate jer se ne mogu skloniti u hlad te im na direktnom suncu ne pomaže niti kućica. Ne smijemo zaboraviti ni životinje bez skrbnika i napuštene životinje te molimo sve da ostave malo vode gdje do nje mogu doći ptice i druge divlje životinje kojima svaka kap vode znači preživljavanje u mjesecima žege i ogromnih vrućina, zaključuju Prijatelji životinja.

12.07.2021. EU želi zaustaviti znanstvena istraživanja na životinjama

Europska unija se prije gotovo tri desetljeća obvezala na zamjenu i smanjenje broja životinja koje se koriste u znanstvene svrhe, no promjene se odvijaju vrlo sporo. S obzirom na europski zeleni plan, zdravstvene i okolišne izazove i sve veću zabrinutost javnosti zbog upotrebe životinja u pokusima, važno je da EU ubrza prijelaz sa zastarjelog modela na modernu znanost, smatraju eurozastupnici. Oni su na plenarnoj sjednici proteklog tjedna raspravljali o planovima i mjerama za ubrzanje prijelaza na inovacije bez upotrebe životinja u istraživanjima, regulatornim ispitivanjima i obrazovanju, o čemu će glasati u rujnu. Zagovaratelji prava životinja upozoravaju da životinje ne mogu opisati kako se osjećaju i da su brojni lijekovi odobreni za ljudsku uporabu na temelju ispitivanja na životinjama trebali davno biti povučeni s tržišta zbog nuspojava koje nisu otkrivene na životinjama.  Ispitivanja na životinjama u prošlosti su dala točne odgovore na općenita pitanja o živom organizmu, no danas se znanstvenici bave istraživanjima na razini na kojoj se jedna vrsta razlikuje od druge, a to je stanična i molekularna razina, podsjećaju zagovaratelji prava životinja. Krajnji cilj Unije je prekinuti pokuse na životinjama zamjenom tih pokusa alternativnim pristupima. (index.hr)

08.07.2021. Vatrogasci za zabranu pasa na lancu

Nakon Hrvatske gorske službe spašavanja, i Hrvatska vatrogasna zajednica podržala je nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”. U dopisu koji potpisuje glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, navodi se da podupiru „ovu hvalevrijednu inicijativu kojom se psima, kao čovjekovom vjernom pratitelju i pomagaču, omogućava slobodan i dostojanstven život”. „Vatrogasci svakodnevno sudjeluju u spašavanju kako ljudi i imovina tako i životinja iz raznih pogibeljnih situacija. Nažalost, u brojnim su slučajevima svjedočili okrutnostima zbog kojih su životinje trajno zavezane za lanac bile u nemogućnosti da se spase”, kažu iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Upravo zato Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju.

07.07.2021. Neiman Marcus tvrtka odbacuje krzno

Neiman Marcus tvrtka (NMG) najavila je da će odbaciti krzno u svojim proizvodima početkom 2023. godine te potvrđuje zatvaranje postojećih krznenih salona. Američka trgovina izjavila je da će prekinuti prodaju proizvoda koji sadrže krzno životinja kao dio svoje buduće strategije zaštite okoliša, socijalne politike i upravljanja. Politika dobrobiti životinja, podržana od strane Humane Society Sjedinjenih Država, eliminirat će proizvode koji sadrže krzno životinja od Neimana Marcusa i Bergdorfa Goodmana. Svi preostali saloni krzna pretvorit će se u prostore "prilagođene modernim luksuznim iskustvima", objasnio je Neiman Marcus. Geoffroy van Raemdonck, glavni izvršni direktor Neiman Marcus Grupe, rekao je u izjavi: „Pružamo vrhunsko luksuzno iskustvo za naše kupce i njihove želje. Ažuriramo svoj asortiman tako da sadrži više održivih i etičnih luksuznih modnih kategorija. Jasno nam je da je budućnost bez krzna. Zahvalni smo Humane Society-ju Sjedinjenih Država na njihovom partnerstvu." (fashionunited.uk)

05.07.2021. Poznati brend prestat će nabavljati krzno divljih životinja

Nakon godina prosvjeda, žestokih internetskih akcija, kampanja sa slavnim osobama i pravnih borbi koje je PETA, najveća svjetska organizacija za prava životinja, vodila protiv jednog od najozloglašenijih modnih brendova Canada Goose, tvrtka je konačno pristala prestati nabavljati nova krzna od lovaca. Objavila je da od kraja ove godine prestaju kupovati krzno od lovaca, a od kraja 2022. godine planiraju prestati koristiti nova krzna kojota na svim svojim proizvodima, ali nastavit će koristiti reciklirano krzno. „Ova odluka predstavlja tek djelomičnu pobjedu za životinje, no značit će život tisućama inteligentnih divljih životinja sličnih psima. Kojotima i vukovima nazubljene čelične zamke probodu šape ili druge dijelove tijela. Pate satima i danima prije nego što umru u agoniji od gladi, dehidracije, napada predatora ili ih ubiju lovci. Dokumentirani su slučajevi zarobljenih majki koje su, u očajničkom pokušaju da se vrate svojim bebama, pregrizle vlastitu nogu kako bi se oslobodile. Strašno je što na tisuće nedužnih životinja prolazi sve te užase radi krznenog detalja na kapuljačama ove zloglasne tvrtke”, kažu iz udruge Prijatelji životinja.

01.07.2021. Povijesna odluka: Od 2027. više nema uzgoja životinja u kavezima!

170 europskih udruga za prava životinja, među kojima su i hrvatski Prijatelji životinja i Udruga Pobjede, od jučer slavi povijesnu pobjedu! Europska komisija obavezala se do 2027. godine na postupno ukidanje kaveza u uzgoju životinja na farmama diljem EU-a. „Predstavnica naše udruge sudjelovala je na sastanku organizacije Eurogroup for Animals, čiji smo članovi, i pratila s njima izravan prijenos tiskovne konferencije Europske komisije koja je odgovorila pozitivno na prijedlog Europskog parlamenta za zabranu kaveznog uzgoja životinja s farma. Svi zajedno plakali smo od ganuća. Ovo je golema pobjeda za životinje i veliki korak u našoj borbi za potpuni prestanak iskorištavanja i ubijanja životinja”, kažu Prijatelji životinja. Ova odluka Europske komisije rezultat je napora europske građanske inicijative „Okončajmo doba kaveza” (EndTheCageAge) koju je u rujnu 2018. pokrenula organizacija Compassion In World Farming, a Udruga Pobjede prikupljala je potpise hrvatskih građana za zabranu držanja životinja u farmskom uzgoju u kavezima. S prikupljenih čak 1,4 milijuna potpisa u godinu dana, ovo je postala prva uspješna građanska inicijativa za dobrobit životinja u Europskoj uniji. Potez Europske komisije pozdravili su brojni političari, među njima i europarlamentarci i dugogodišnji zagovornici prava životinja Francisco Guerreiro i Tilly Metz.

Broj pronađenih vijesti: 17.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2021 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting