Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 15.

30.06.2021. Zdenka Kovačiček predstavila kampanju o udomljavanju

Legendarna pjevačica i prva dama jazz-rocka Zdenka Kovačiček, dobitnica brojnih nagrada, a nedavno i Porina za životno djelo, zaštitno je lice kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!”. Na današnjem predstavljanju kampanje na zagrebačkom Mažuranićevu trgu u sklopu manifestacije Caffe de Matoš Zdenka je uživala u društvu četveronožnih manekena iz skloništa Dumovec i udruge Noina Arka. Uz ukusnu vegansku zakusku, Zdenka se družila sa psima, a osobito ju je osvojio 12-godišnji Vili, kojemu je umro skrbnik, pa čak razmišlja da ga udomi ako Vili do jeseni ne pronađe dom. Psi Vili i Čupavi iz skloništa Dumovec i Danelly iz udruge Noina Arka, koja je udomljena nakon početka kampanje, nalaze se sa Zdenkom na vizualima jumbo plakata koji će biti postavljeni u raznim hrvatskim gradovima. Porukom „Udomljavanje – Tvoje najveće životno djelo” naša glazbena diva pozvala je sve da u napuštenim psima prepoznaju nove članove obitelji. „Ne bavi se svatko glazbom i ne može osvojiti Porina za životno djelo kao ja, no svakome tko voli životinje udomljavanje može biti najveće životno djelo kojim će spasiti jedan život”, poručila je Zdenka.

28.06.2021. Neka udomljavanje bude tvoje najveće životno djelo

Legendarna pjevačica i prva dama jazz-rocka Zdenka Kovačiček, dobitnica brojnih nagrada, a nedavno i Porina za životno djelo, zaštitno je lice kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” kojom udruga Prijatelji životinja već 19 godina zaredom educira o odgovornoj skrbi za pse i mačke. Predstavljanje kampanje održat će se u srijedu 30. lipnja 2021. u 11 sati na zagrebačkom Mažuranićevu trgu u sklopu manifestacije Caffe de Matoš. Osim Zdenke Kovačiček, koja svoj moćni vokal koristi i za spašavanje životinja, bit će prisutni i četveronožni manekeni iz skloništa Dumovec i udruge Noina Arka u ime svih onih koji diljem Hrvatske čekaju svoj dom i svoju obitelj.

25.06.2021. Njima cjepivo neće pomoći

Udruga Prijatelji životinja, u suradnji s agencijom Spellcaster, pokrenula je kampanju Zaobiđi zoološki kojom želi osvijestiti hrvatsku javnost o pravoj istini koju zoološki vrtovi kriju te kako u njima nema ničega edukativnog. Cilj je kampanje prikupiti sredstva za postavljanje plakata s moćnim vizualima koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. “Plakatima želimo naše sugrađane potaknuti na razmišljanje i preispitivanje onoga što im je dosad servirano kao “normalno”. Svatko od nas treba znati za mračnu stranu zooloških vrtova i svu bol i patnju eksploatiranih životinja koje tako postaju blijede sjenke samih sebe", poručuju Prijatelji životinja. Osim poremećaja zdravstvenog stanja životinja, ideja držanja divljih životinja u zoološkim vrtovima povlači za sobom i hiperprodukciju, ubijanje, preprodaju i daljnje mučenje novih generacija nevinih zatvorenika. "Apeliramo na građane da odluče biti glas nevinih iza rešetaka, podrže našu kampanju i, na kraju dana, sami zaobiđu zoološki”, ističu Prijatelji životinja.

21.06.2021. HGSS: Ultimativno JESMO za Hrvatsku bez pasa na lancu

Otkad je 26. veljače 2021. pokrenuta peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu, do danas ju je potpisalo više od 56 000 ljudi, a potpisi pristižu i dalje. Peticija je dio nacionalne kampanje „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, koju su pokrenuli Udruga Pobjede, Sklonište Prijatelji Čakovec, udruga Prijatelji životinja te 56 članica Mreže za zaštitu životinja, uz podršku drugih udruga i institucija. Izrazitu podršku ovoj hvalevrijednoj kampanji primili su i od Hrvatske gorske službe spašavanja, čiji je pročelnik Josip Granić u pismu potpore naglasio: „Snažno podupiremo ovu i svaku inicijativu u smislu zaštite dostojanstva životinja, prava na zdrav i primjeren način života te potrebne zakonske izmjene i dopune primjerene civiliziranom i dobrohotnom demokratskom društvu. Ultimativno JESMO za Hrvatsku bez pasa na lancu!”

19.06.2021. Izrael je prva država koja je zabranila prodaju krzna!
Nakon nedavne vijesti da je Estonija zabranila uzgoj životinja radi krzna, slijedi oduševljenje jer Izrael je postao prva država na svijetu koja je zabranila i prodaju krzna! Ova povijesna odluka rezultat je dugogodišnjih napora Međunarodne koalicije za borbu protiv krzna i lokalnih organizacija, što pokazuje da svijet nezaustavljivo korača prema okončanju stravičnog mučenja i ubijanja životinja u industriji krzna. Prošloga tjedna, danas već bivša, izraelska ministrica zaštite okoliša Gila Gamliel potpisala je uredbu kojom se zabranjuje trgovina krznom u Izraelu i pritom izjavila: „Korištenje životinjskoga krzna za izradu kaputa ne može biti opravdanje za okrutnu industriju ubijanja životinja koja stoji iza toga.” Dodala je da je korištenje kože i krzna divljih životinja za modnu industriju nemoralno i nepotrebno, a čak 86 % Izraelaca dalo je potporu zabrani trgovine.
18.06.2021. Smrt ubrizgavanjem botoksa u trbuh

Udruga Prijatelji životinja, članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), pridružuje se organizacijama za prava životinja diljem Europe koje će od 21. do 26. lipnja obilježiti Tjedan akcije u znak prosvjeda protiv daljnjeg korištenja miševa u okrutnim testiranjima botoksa. „Pozivamo Europsku agenciju za lijekove (EMA) da iz europskih propisa izbriše test LD50 na miševima, koji se provodi radi testiranja izglađivanja bora na licu. Neprihvatljivo je da su osjećajne životinje i dalje podvrgnute mučnoj smrti zbog proizvoda koji se široko koristi u kozmetičke svrhe, unatoč tome što su na raspolaganju tehnologije za koje se ne koriste životinje”, ističu Prijatelji životinja.

17.06.2021. Aktivistkinja Greta Thunberg ukazala na licemjerje svjetskih čelnika

Veganska klimatska aktivistica Greta Thunberg ukazala je na licemjerje svjetskih čelnika koji su večerali odreske i jastoge na sastanku zemalja skupine G7 u Cornwallu. Greta je izrazila svoje razočaranje liderima koji su dali prazna obećanja o klimatskim akcijama tijekom sastanka u luksuznom hotelu Carbis Bay u Cornwallu u Engleskoj. Predvođeni britanskim premijerom Borisom Johnsonom i na kojem je prisustvovao i predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden, svrha trodnevnog događaja bila je sastanak skupine prije ovogodišnje konferencije Ujedinjenih naroda radi razgovora o raznim globalnim pitanjima, uključujući njihov zajednički napor za rješavanje klimatske krize. Iznoseći svoje napore u sprječavanju klimatskih promjena, čelnici G7 u potpunosti su izostavili uzgoj životinja za hranu - koji prema FAO-u doprinosi 14,5 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova. Dapače, između rasprava, čelnici su objedovali niz proizvoda štetnih za planet. Thunberg je čelnike G7 prozvala oštrim objavama na društvenim mrežama. “Klima i ekološka kriza ubrzano eskaliraju, ali čini se da se čelnici G7 stvarno dobro zabavljaju iznoseći svoje prazne obveze i ponavljajući stara neispunjena obećanja. Naravno, sve to uz proslavu BBQ-a od bifteka i jastoga dok mlazni avioni izvode akrobacije na nebu iznad odmarališta G7." (vegnews.com)

14.06.2021. VegeSajam - mjesto dobrih odluka

10. po redu VegeSajam, kao jednodnevna najava najvećeg veganskog festivala u regiji – ZeGeVege festivala, ove godine zamirisat će i zaintrigirati prolaznike glavnog zagrebačkoga trga najukusnijim biljnim delicijama u utorak 15. lipnja 2021. od 8 do 20 sati. „Pozivamo sve da zajedno s nama proslave jubilarni 10. VegeSajam. Dođite na licu mjesta smazati prefine palačinke, wrapove i druga jela, popiti najbolju kavu s biljnim mlijekom, ohladiti se voćnim napicima i veganskim sladoledom ili se opskrbiti veganskom obućom, ljekovitom kozmetikom i zdravom biljnom hranom za pripremu kod kuće. Sigurno nećete otići praznih ruku ni bez smješka”, ističu Prijatelji životinja, organizatori VegeSajma. Njihovi volonteri bit će dostupni za informiranje o suosjećajnom načinu života i održivoj prehrani te rado davati recepte, preporuke i savjete što ne propustiti od ponude jubilarnog VegeSajma.

12.06.2021. Put strave budućih odrezaka

14. lipnja 2015. godine 13 000 ovaca umrlo je od dehidracije, gladi i iscrpljenosti na putu brodom od Rumunjske do Somalije, gdje su ih trebali zaklati. U spomen njihove stravične patnje i smrti, 14. lipnja obilježava se Međunarodni dan zabrane prijevoza živih životinja, kojim se želi zaustaviti prijevoz životinja i ukazati na užasne uvjete i okrutnost prema živim životinjama u svakodnevnom transportu. „Životinje koje se prevoze kroz Hrvatsku najčešće su iz drugih država. U više navrata u istarskoj luci Raši snimkama su dokumentirani prizori mučnog ukrcaja koji traje danima, iako su brodovi i rampe infrastrukturno potpuno neprilagođeni prijevozu životinja. Po dolasku na brod životinje su gladne, žedne i potpuno malaksale, a još im predstoji višednevna agonija na pučini, u nehigijenskim uvjetima i bez prisutnosti veterinara”, upozoravaju Prijatelji životinja. Pozivaju sve da povodom Međunarodnog dana zabrane prijevoza živih životinja pogledaju na www.youtube.com/afcroatia što sve životinje svakodnevno proživljavaju u prijevozu.

11.06.2021. Estonija zabranila uzgoj životinja radi krzna

Nacrt zakona kojim se zabranjuje uzgoj životinja u svrhu proizvodnje krzna prošao je i zadnje čitanje u parlamentu Estonije. Većina članova parlamenta podržala je zabranu i tako svrstala Estoniju na sve veći popis država koje su odlučile zauvijek zaustaviti brutalnu i nepotrebnu industriju iskorištavanja i zlostavljanja životinja radi tjelesnog pokrova na njihovoj koži. „Nijedna životinja ne bi trebala patiti zbog želja pojedinih potrošača. Zahvalni smo članovima parlamenta koji su donijeli ovu odluku u korist životinja i okoliša”, izjavila je Annaliisa Post iz estonske organizacije za zaštitu životinja Loomus. Naglasila je da se radi o povijesnoj pobjedi koja je uslijedila nakon dugogodišnje borbe za zabranu uzgoja radi krzna, a posebno su ponosni što je Estonija prva baltička zemlja koja je zabranila ovu okrutnu industriju.

09.06.2021. Ne dopustimo uništavanje Hrvatske plastičnim vrećicama!

Povodom prvog čitanja u Saboru prijedloga novog Zakona o gospodarenju otpadom, udruga Prijatelji životinja uputila je saborskim zastupnicima poziv da podrže zabranu jednokratne plastike i laganih plastičnih vrećica. „Goleme količine plastičnih vrećica završavaju u morima i okolišu, gdje predstavljaju opasnost za brojne životinje koje se u njih mogu zapetljati ili ih progutati. Mikroplastika koja nastaje razgradnjom vrećica završava u organizmima životinja i ljudi, dok su radnici u proizvodnji plastičnih vrećica izloženi toksičnim kemikalijama. Kao turistička država, sada je trenutak da se dugoročno zauzmemo za budućnost Hrvatske jer možemo izgubiti mnogo zbog ugrožavanja i uništavanja naših prirodnih ljepota plastičnim vrećicama i drugim plastičnim otpadom”, istaknuli su Prijatelji životinja.

08.06.2021. Vege fini ćevapčići na VegeSajmu

Na jubilarnom 10. VegeSajmu, koji će se održati 15. lipnja 2021. na glavnom zagrebačkom trgu, uz brojne druge delicije najavljuje se i degustacija najfinijih gotovih veganskih ćevapčića dostupnih na hrvatskome tržištu. Prijatelji životinja, organizatori VegeSajma, s ponosom ističu da su ovi ćevapčići bolji od mesnih jer su napravljeni bez cijene nečijeg života! Ćevapčići, namijenjeni svima, vrlo su ukusan i zdrav veganski proizvod koji se brzo i jednostavno priprema. Svojim okusom, izgledom, mirisom, bojom i teksturom podsjećaju na ćevape od životinjskoga mesa te se tako i konzumiraju, najbolje uz lepinju, luk i ajvar. Osim što su znatno zdravija verzija ćevapa, promiču nenasilje prema životinjama i brigu za očuvanje okoliša. Etičnu priču o finim veganskim ćevapčićima dodatno zaokružuje činjenica da se od svakog kupljenog proizvoda donira kuna udruzi Prijatelji životinja.

07.06.2021. 4. zahtjev kampanje No Animal Left Behind

U sklopu kampanje 'No Animal Left Behind', Eurogroup for Animals danas objavljuje četvrti zahtjev koji se fokusira na omogućavanje izražavanja prirodnog ponašanja. Zahtijevaju da svaka životinja ima mogućnost iskazati svoje prirodno ponašanje. Nijednoj životinji ne smije se onemogućiti da pokazuje prirodno ponašanje, da bude zatvorena, bez slobode. Dosada i stres prelijevaju se u frustraciju i agresiju, a kad nema bijega, svaki dan je mučenje. Kad se kokoši "nesilice" drže u malim kavezima, bez mogućnosti da se kreću ili iskazuju prirodna ponašanja poput "kupanja" u prašini, postaju izuzetno frustrirana i pate. Kao rezultat toga, nesilice će često opsesivno kljucati vlastito perje i druge kokoši koje onda budu izranjavane. Zbog toga im se nerijetko podrezuju kljunovi dok su pilići što im nanosi i fizičku i psihičku bol. Uzgajanim ribama treba dati dovoljno prostora za slobodno plivanje i omogućiti okoliš koji im dozvoljava istraživanje, utočište, učenje i igru. Prenatrpanost brzo dovodi do loše kvalitete vode, a teritorijalni instinkti dovode do agresije. Ribe treba držati u odgovarajućem broju, hranu treba osigurati na adekvatnim mjestima, a okoliš treba biti takav da se omogući ribama da se ponašaju prirodno. Ovdje možete dodati svoj potpis za podršku navedenih uvjeta.

04.06.2021. Svjetski dan zaštite okoliša

Povodom Svjetskog dan zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja, Prijatelji životinja poslat će svim saborskim zastupnicima brošuru „Hrana i ekologija” s ciljem poticanja na konkretno zauzimanje za očuvanje okoliša, životinja i prirode te sprječavanje klimatskih promjena. U brošuri se na pristupačan način objašnjava povezanost uzgoja životinja za hranu s gorućim problemima poput gladi u svijetu, globalnog zatopljenja, potrošnje vode i krčenja šuma. I mlada okolišna aktivistica Greta Thunberg u svojem najnovijem videu izjavila je: „If we don't change, we are f****d” ukazujući da nam se zaista ne piše dobro ako se ne promijenimo, ako ne promijenimo način na koji razmišljamo o hrani i proizvodnji hrane, odnosno ako se ne okrenemo proizvodima i jelima biljnoga podrijetla. „Zaštita okoliša nije nešto daleko i apstraktno, već nešto vrlo prisutno i opipljivo u čemu svakodnevno sudjelujemo doslovno svakim zalogajem”, zaključuju Prijatelji životinja.

01.06.2021. Erste banka pomaže radu Mreže za zaštitu životinja

Mreža za zaštitu životinja okuplja više od 50 udruga za zaštitu životinja u Hrvatskoj te se od 2008. godine zalaže za udomljavanje pasa i mačaka umjesto kupnje životinja, odgovorno skrbništvo koje podrazumijeva mikročipiranje, kastraciju i dobre uvjete držanja te za veću zaštitu životinja općenito. Rad Mreže za zaštitu životinja može se podržati uplatom na žiro račun: HR9524020061500072860. Nedavno je Erste banka, u znak podrške, omogućila uplatu donacija i preko aplikacije Keks Pay kako bi svi koji to žele mogli pomoći brzo, sigurno i bez naknada. Može se iskoristiti i QR kod koji izravno vodi na uplatu donacije prema želji i mogućnosti. Uz zahvalu na svakoj donaciji i drugoj vrsti podrške, iz Mreže pozivaju i na posjet njihovoj stranici www.mreza-za-zastitu-zivotinja.com koja je prepuna korisnih informacija.

Broj pronađenih vijesti: 15.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2021 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting