Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 14.

30.04.2021. Zakonski zaštititi pse kako se ne bi koristili za borbe

Zadarski diler ilegalno je uzgajao, dresirao i prodavao opasne pse od kojih mnogi nisu bili mikročipirani ni cijepljeni protiv bjesnoće. Na ilegalnom uzgajalištu, 18 terijera tipa bull, uključujući šest štenaca starih 25 dana iz nelegalnog uzgoja, huškao je jedne na druge, obučavao ih da budu agresivni te im je povećavao agresivnost selekcijom ili drugim metodama, dakle, ostavljao je one najagresivnije. To je utvrdila veterinarska inspekcija i zatražila trajno oduzimanje pasa, i prije okončanja žurnog prekršajnog postupka, „zbog toga što postoji opasnost da će se isti ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja”. Inspekcija Državnog inspektorata podnijela je i kaznenu prijavu zbog mučenja životinja, odnosno „teškog zlostavljanja i nanošenja nepotrebne boli te izlaganja pasa nepotrebnim patnjama”. „Ovo je najnoviji zabrinjavajući dokaz da se borbe pasa u Hrvatskoj itekako održavaju, na što upozoravamo godinama. Osuđeni diler sigurno nije ilegalno držao toliki broj pasa zbog hobija i ljubavi, već zato što postoji potražnja za borbama pasa, osobito među kriminalnim miljeom. To ukazuje na nužnost da se zakonski zaštite psi koji se najčešće koriste za borbe”, ističu u udruzi Prijatelji životinja.

28.04.2021. Krenula službena rasprava za zabranu držanja pasa na lancu

Na inicijativu udruga za zaštitu životinja koje su pokrenule kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, prošloga tjedna u Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak predstavnika Ministarstva, udruga, Mreže za zaštitu životinja, skloništa za životinje i veterinarske inspekcije. Povodom zahtjeva udruga za hitnom izmjenom Zakona o zaštiti životinja, Ministarstvo je izjavilo da će „pravovremeno informirati javnost o daljnjim mjerama i postupanjima vezano za poboljšanje uvjeta držanja vezanih pasa (što uključuje i odgovorno posjedovanje pasa), s konačnim ciljem prestanka držanja pasa na lancu”. Predstavnici udruga, Mreže i skloništa iznijeli su prijedlog da se iz članka Zakona o zaštiti životinja koji propisuje da je zabranjeno „držati pse stalno vezane” izbriše riječ „stalno” te da se dodaju prekršajne odredbe ili da se na drugi način u potpunosti zabrani držanje pasa na lancu, odnosno držanje pasa vezanih.

27.04.2021. Velikoj Britaniji prijete pravni problemi zbog industrijskog uzgoja životinja

Vlada Velike Britanije suočena je s pravnim izazovom zbog industrijskog uzgoja životinja radi hrane i njezine povezanosti s izbijanjem pandemije i klimatskih problema. Skupina aktivista organizirala je pravni tim na čijem je čelu odvjetnik za ljudska prava Michael Mansfield QC. Neprofitna organizacija Humane Being stoji iza kampanje Scrap Factory Farming (Odbacite industrijski uzgoj) - koja je već prikupila 25.000 funti za pravni postupak za zabranu industrijskog uzgoja u Velikoj Britaniji. Cilj im je prikupiti dodatnih 35.000 funti te su lansirali kampanju na crowdfundingu. Prošle godine odvjetnici Humane Being obratili su se Odjelu za okoliš, hranu i ruralna pitanja (Defra). Upitali su za vladine planove u vezi industrijskog uzgoja životinja za hranu i povezanosti s prijetnjama ljudskom zdravlju. Međutim, organizacija kaže da je odgovor Defre 'umanjio' probleme povezane s uzgojem životinja. Sada je Defri dana posljednja prilika da donese odgovor prije nego se pokrenu daljnji koraci. Ako će organizacija biti nezadovoljna odgovorom, slučaj može biti predan sudu. (plantbasednews.org)

25.04.2021. Osuđujemo iživljavanje i ubijanje: Vuk je zaštićen s razlogom

Mještani su na ulazu u Gračac u subotu ujutro naletjeli na jeziv prizor vuka koji je visio na tabli. Na mjestu događaja policija je izvršila očevid, a lešinu su preuzeli djelatnici nadležnog ministarstva. PU Zadarska priopćila je da je u tijeku kriminalističko istraživanje. Iživljavanje na vuku i ubijanje životinje oštro je osudila udruga Prijatelji životinja iz koje su poručili da je vuk zaštićen s razlogom, a ugrožava ga nedostatak njegova staništa i još više staništa drugih životinja pa može ostati bez hrane. Primjerice, smanjivanje brojnosti srna lovom može dovesti do napada vuka na ovce. Napad se može dogoditi i kada nije dobro organizirana zaštita domaćih životinja. Ipak, najviše ga ugrožavaju predrasude i neprihvaćenost važnosti njegove zaštite i suživota, istaknuli su Prijatelji životinja. (dnevnik.hr)

23.04.2021. Udruga gradova za zabranu lanca

Udruga gradova u Republici Hrvatskoj podržala je nacionalnu kampanju za „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, koju su prije dva mjeseca pokrenuli Sklonište Prijatelji Čakovec, udruga Prijatelji životinja i Udruga Pobjede te više od 50 udruga Mreže za zaštitu životinja. Udruga gradova, čiji je cilj poticanje suradnje jedinica lokalne samouprave i promicanje zajedničkih interesa gradova u RH, navodi: „Naravno da podržavamo zabranu držanja pasa na lancu, ali i strogo kažnjavanje svih koji odredbe propisa ne poštuju.” Iz Udruge gradova svoje članove, a to je 126 gradova, redovito podsjećaju da su obvezni primjenjivati Zakon i podzakonske akte te činiti maksimalne napore u zaštiti životinja. Podržavaju i „mogućnost propisivanja obavezne sterilizacije kako bi se smanjio broj životinja u potrebi”. "Već se godinama zalažemo za humaniji odnos prema životinjama, jačanje ovlasti komunalnih redara u zaštiti njihove dobrobiti, a posebno pri izricanju mjera i kazni počiniteljima raznih djela zlostavljanja i/ili nehumanog držanja životinja.”, naglasili su.

22.04.2021. Veterinarska inspekcija utvrdila da je muškarac iz Zadra uzgajao pse za borbu

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, Ispostave u Zadru je protiv zadarskog dilera Josipa Živkovića prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru podnijela optužni prijedlog sa zahtjevom da se protiv okrivljenog provede prekršajni postupak zbog počinjenja niza prekršaja kod postupanja sa psima koje je držao na ilegalnoj farmi u Smokoviću. Inspektori su utvrdili kako nije osigurao da 15 pasa starijih od 90 dana, koje je držao u ograđenom prostoru i u boksovima, bude označeno propisanim identifikacijskim sredstvom. Također nije osigurao da 20 pasa, starijih od 90 dana bude cijepljeno protiv bjesnoće jednom godišnje. Veterinarska inspkecija je utvrdila i kako je Živković držao opasne pse u ograđenom prostoru i u boksovima i to 18 terijera tipa bull (i šest štenadi starosti 25 dana) koji ne potječu iz kontroliranog uzgoja pasmina terijera tipa bull, odnosno ne posjeduju rodovnice izdane od Hrvatskoga kinološkog saveza niti rodovnice izdane od kinološkog saveza jedne od zemalja članica Međunarodne kinološke organizacije. Živkoviću ide prekršaj i zbog toga što je vršio djelatnost uzgoja i prodaje pasa pasmine terijera tipa bull u uzgajalištu bez rješenja o registraciji uzgoja koje donosi nadležno tijelo, te zato što je vršio djelatnost trgovine opasnim psima. Inspektori su utvrdili kako je Živković huškao životinje na druge životinje te obučavao pse na agresivnost na druge životinje, te je povećavao agresivnost životinja selekcijom ili drugim metodama. Živkovićeva ilegalna farma pasa otkrivena je zato što mu je policija, nakon što su ga drugi puta uhvatili s kokainom, pregledala zemljišni posjed odakle mu je oduzeta zračna puška te tom prilikom zatekla 24 psa. (slobodnadalmacija.hr)

19.04.2021. Dan planeta Zemlje

Nakon dokumentarnog filma „Cowspiracy” koji ukazuje da je industrijski uzgoj životinja glavni izvor uništavanja okoliša, i novi dokumentarac „Seaspiracy” o surovoj stvarnosti komercijalnog izlova riba nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja, udruga Prijatelji životinja poziva sve da pogledaju oba dokumentarca, prijave se na Vege izazov na www.veganopolis.net i promjenom prehrane izravno utječu na zaustavljanje sustavnog uništavanja planeta nožem i vilicom. Dokumentarni film „Seaspiracy” izaziva vrlo burne reakcije jer razotkriva da su komercijalni ribolov i ribarske mreže odgovorni za veliki dio plastičnog otpada u oceanima, godišnje ubijaju više od 300 000 slučajno uhvaćenih kitova i dupina te da će zato do 2048. potpuno isprazniti oceane. Autori filma poručuju gledateljima da je najbolja stvar koju možemo učiniti kako bi se to spriječilo prestati jesti ribe.

16.04.2021. Lov na divlje svinje na Pašmanu

Načelnik Općine Pašman je 13. travnja donio Zaključak o novčanoj stimulaciji odstrela divljih svinja. U Zaključku se navodi da se zbog povećanog broja divljih svinja na području općine Pašman utvrđuje potreba za novčanom stimulacijom za odstrel tih životinja. Za svaku ubijenu divlju svinju Općina će isplatiti 500 kuna na teret općinskog proračuna. Napomenuto je da se odstrel treba provoditi sukladno odredbama Zakona o lovstvu. (zadarskilist.hr)

15.04.2021. Promocija filma Save Ralph

Save Ralph”, dojmljiv animirani film organizacije Humane Society International, s vrhunskom glumačkom postavom, dio je globalne kampanje za konačnu zabranu testiranja kozmetike na životinjama. U četverominutnom filmu napravljenom u obliku satiričnog dokumentarca, kunić Ralph opisuje svoju svakodnevnu rutinu kao jedan od brojnih „pokusnih kunića” u laboratoriju, koje svake godine iskorištavaju i ubijaju tijekom testiranja kozmetičkih proizvoda i njihovih sastojaka. Stvoren u sklopu globalne kampanje #SaveRalph za potpunu zabranu testiranja na životinjama, animiranom kuniću glas je posudio novozelandski redatelj Taika Waititi, a ostala glumačka postava uključuje Rickyja Gervaisa, Zaca Efrona, Oliviju Munn i Triciu Hefler. Redatelj i producent Spencer Susser istaknuo je da je važno da se Ralph doima realnim jer predstavlja bezbroj stvarnih životinja koje pate svaki dan u pokusima.

13.04.2021. Peticiju za zabranu držanja pasa na lancu potpisalo više od 50 000 ljudi

Sklonište Prijatelji Čakovec, udruga Prijatelji životinja i Udruga Pobjede te više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja pokrenuli nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” u kojoj je peticiju za potpunu zabranu držanja na lancu dosad potpisalo više od 50 000 ljudi. Ističu da ako netko želi imati psa, treba preuzeti odgovornost i držati ga kao svojeg člana obitelji i prijatelja: „Vežite psa uz sebe ljubavlju, a ne lancem.” „Zahvaljujemo na podršci velike većine građana, institucija, strukovnih udruga doktora veterinarske medicine i javnih osoba te smo od Vlade RH zatražili da pokrene izmjene Zakona o zaštiti životinja kako bi se propisala potpuna zabrana držanja najboljeg čovjekova prijatelja na lancu. Molimo građane da pišu Vladi na gradjani@vlada.hr i ministrici poljoprivrede na kabinet@mps.hr tražeći potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu”, uputile su apel udruge. S ovim porukama slažu se Tereza Kesovija, Mia Dimšić, Ivana Delač, Ivan Penezić iz grupe Pravila igre, Dušan Bućan, Saša Lozar i mnogi drugi.

12.04.2021. Novozelandska pjevica spašena od izumiranja

Prepoznatljiva ptica pjevica sa Novog Zelanda spašena je od izumiranja nakon više od dva desetljeća napora za očuvanjem te vrste. Populacija kokakoa na Sjevernom otoku pala je na oko 1000 jedinki krajem 1990-ih. “Sada imamo 2000 parova tih tajnovitih ptica koje se množe širom Sjevernog otoka, što je povećanje u odnosu na samo 330 parova koliko ih je bilo kad su počeli napori za spasom vrste od izumiranja”, objavila je ministrica za očuvanje vrsta Kiri Allan. U spasu od izumiranja glavnu ulogu odigrali su seljenje ptica i zaštita od grabežljivaca, dodala je Allan. “Ovo je prava priča o spasu od izumiranja i ogromno svjedočanstvo o ulozi pojedinaca, maorskog plemena Iwi i grupa u zajednici koje su radile na obnovi ptičje populacije. Bez zajedničkih napora to bi blago možda zauvijek bilo izgubljeno.” (jutarnji.hr/vaumijau)

09.04.2021. U vegansku kompaniju Gather Foods investirano 26 milijuna dolara

Kompanija Gather Foods, proizvođač veganskih inačica plodova mora poput Good Catch veganskih pita od tune i rakova, upravo je dobila investiciju više od 26 milijuna dolara u svom najnovijem krugu financiranja. Tvrtka bilježi stalan rast jer je potražnja za morskim plodovima biljnog porijekla u porastu. Čak i prije nego što je Netflix lansirao svoj popularni dokumentarni film Seaspiracy koji otkriva šokantne barbarske prakse ribarske industrije, sve više potrošača se okreće alternativama morskih plodova. Seaspiracy je time privukao, osim pažnje potrošača, entuzijazam investitora. Ulaganje će potaknuti veću proizvodnju i dostupnost morskih plodova biljnog porijekla kako bi proširio ponudu i zadovoljio rastuću potražnju za alternativama ribljeg mesa i morskih plodova. U danima i tjednima otkako je dokumentarni film objavljen, potražnja za alternativama morskih plodova sve više raste. (thebeet.com)

07.04.2021. Vodeća europska organizacija poziva da potpišete peticiju za dobrobit životinja

Krovna europska organizacija za zaštitu životinja Eurogroup for Animals pokrenula je kampanju No Animal Left Behind kojoj je cilj ostvariti veću dobrobit životinja u industrijskom uzgoju. S obzirom na to da su posljednjih 40 godina diljem Europe usvojeni zakoni o dobrobiti životinja koji se rijetko (ispravno) provode, traže od Europske komisije da do rujna 2021. izvrši cjeloviti pregled svih zakona u Europi koji utječu na životinje u uzgoju. Cilj je osigurati da se izvrši cjelovita revizija zakonodavstva EU-a radi bolje provedbe zakona i ispravljanja tzv. rupa u zakonu zbog kojih milijuni životinja ostaju nezaštićeni. Pozivaju sve da potpišu peticiju na https://cutt.ly/QcFyEnm.

02.04.2021. Slučaj muškarca kojeg se sumnjiči da je silovao svoje pse uskoro u zastaru

Osumnjičeni I.I. koji je godinama fizički i seksualno zlostavljao svoje pse, koje bi izgladnjivao potom nakon silovanja za nagradu davao hranu i vodu još uvijek nije osuđen, a sada prijeti i zastara slučaja. Policija je pronašla stotine CD-a na kojima se snimao kako siluje pse. Međutim, osumnjičeni danas radi u Europskom parlamentu i izbjegava suđenje, zbog čega bi cijeli proces u šest mjeseci mogao u zastaru. Policija navodi kako se zlostavljanje prema prikupljenim dokazima događalo od 2009. godine. Do otkrića policija je došla posve slučajno 2015. godine. Kazneni sud u Zagrebu odredio je istražni zatvor osumnjičenom za zlostavljanje. Njega je tražila i belgijska policija, no nisu ga našli, iako on radi u Europskom parlamentu gdje su ga do pandemije viđali i hrvatski europarlamentarci. Postupak se vodi od 2017. godine, a na njemu se promijenilo već nekoliko sudaca. Problem je što apsolutna zastara nastupa 21.rujna ove godine. Postoje pravni instrumenti koji se mogu pokrenuti u slučajevima kad osoba kojoj se sudi ne odaziva na suđenje, kao što je europski uhidbeni nalog u slučaju kad je osoba dokazano na području Europske unije. O cijelom slučaju saznajte više u ovotjednom Provjerenom. (večernji.hr)

Broj pronađenih vijesti: 14.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2021 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting