Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 16.

31.03.2021. Isprobajte veganski Uskrs!

Uskrsni blagdani su vrijeme kada se nemilice troše jaja, a malo tko razmišlja odakle ona dolaze i koju cijenu zbog toga plaćaju životinje, okoliš i, u konačnici, naše zdravlje. Stoga Prijatelji životinja poručuju da je šunku, kajganu, pincu, mlince, francusku salatu, kao i razne kolače i druga tradicionalna jela, moguće napraviti bez ijednog sastojka životinjskog podrijetla, a osim što su puno zdravija za naše tijelo, njihovim odabirom spašavamo mnogo životinja i ujedno manje zagađujemo okoliš. „U svijetu se svake godine proizvede više od 50 milijuna tona jaja, iako nam te kolesterolske bombe i potencijalni nositelji salmonele uopće nisu potrebni u prehrani”, kažu Prijatelji životinja. Pozivaju sve da proslave ovaj Uskrs suosjećajno: „Ne kupujte kokošja jaja za bojanje, već plastična ili drvena koja su izdržljivija, ljepša i trajnija. Ne kupujte kuniće ili piliće kao zabavu za djecu jer životinje nisu igračke, a ako želite pomoći i imate uvjete, radije udomite napuštenu životinju. Pripremite za Uskrs ukusna jela bez jaja i mesa i svojim izborima izravno pomozite životinjama, okolišu i svojemu zdravlju.”

29.03.2021. Istraživanje otkrilo da neki beskralježnjaci sanjaju kao i ljudi

Studija brazilskih znanstvenika, objavljena u četvrtak, pokazuje da ta životinja, već smatrana najpametnijim beskralježnjakom, ima dvije faze sna koje se izmjenjuju vrlo slično onome kako se izmjenjuju faze sna kod čovjeka, a možda čak i sanjaju. To otkriće, kažu znanstvenici, daje nove dokaze da hobotnica ima kompleksnu i sofisticiranu neurobiologiju na kojoj počiva podjednako sofisticirani raspon ponašanja, dok istodobno pruža dublji uvid u evoluciju sna, presudnu biološku funkciju. Od ranije se zna da hobotnice spavaju i mijenjaju pri tom boju. U novom istraživanju znanstvenici su proučavali posebnu vrstu hobotnice Octopus insularis u laboratorijskim uvjetima. Utvrdili su da su promjene boje povezane s dva različita stanja spavanja - "tihim snom" i "aktivnim snom". Tijekom tihog sna hobotnica je bila mirna s biljedom kožom i stisnutim zjenicama. Tijekom "aktivnog sna" mijenjala se boja kože i pokreti očiju uz istodobno stiskanje pipaka i tijela uz trzaje mišića. Uočeno je da se ti ciklusi ponavljaju tijekom spavanja. "Tihi san" prosječno je trajao oko sedam minuta. Nakon toga slijedio je "aktivni san" u trajanju manjem od minute. Ti su ciklusi nalikovali, kažu znanstvenici, na izmjene faza spavanja kod čovjeka, sisavaca, ptica i reptila - REM faze sna obilježene brzim pokretima očiju i non-REM faze sna. (jutarnji.hr)

26.03.2021. Pas na lancu nije alarmni uređaj

Udruge koje su nedavno pokrenule kampanju za potpunu zabranu držanja pasa na lancu vjeruju da je svima jasno da za takvo držanje pasa nema opravdanja, no neki tu vrstu zlostavljanja opravdavaju potrebom čuvanja. Stoga postavljaju pitanja: „Zar zaista pas koji je vezan na kratkom lancu može išta čuvati? Zašto bi pas uopće trebao nešto čuvati? Zar danas, kada dobra nadzorna kamera s mogućnošću praćenja pokreta i spajanja na internet košta samo nekoliko stotina kuna, netko ostavlja živo biće da godinama pati na lancu? Kako je moguće da to nije već odavno potpuno zabranjeno?” Kampanja je dobila podršku mnogih institucija i poznatih osoba, a među njima je i popularni pjevač i radijski voditelj Saša Lozar koji je istaknuo da psi ne smiju biti alarmni uređaji: „Volio bih vjerovati da se psi više ne drže na lancima i da su to samo neka sjećanja na prošla vremena kad su se psi držali u dvorištu da bi bili čuvari. Volio bih to vjerovati, ali znam da to nije istina. Zato dobro razmislite prije nego što imate kućne ljubimce imate li uvjete za njih, ali ako trebate čuvara – kupite alarm! Danas bar to više nije skupo.”

24.03.2021. Španjolska naredila odstrel stotina goveda na brodu

Samo nekoliko tjedana nakon što su stotine goveda zaklane u istočnoj španjolskoj luci, jer se smatralo da im meso neće biti pogodno za komercijalne svrhe, Španjolska je naredila odstrel 1.600 teladi s drugog broda koji je preživio tromjesečnu muku na moru. Gotovo 180 goveda koja su stradala tijekom putovanja raskomadano je, a njihovi dijelovi bačeni u more, izjavili su iz organizacije za zaštitu životinja koja je objavila službenu istragu o prijevozniku stoke. Ministarstvo poljoprivrede je naložilo vlasniku broda da izolira životinje i ubije ih "bez patnje". Ako tvrtka ne ispuni rok za izvršenje naredbe do četvrtka, vlada će eutanazirati goveda, upozorili su iz Ministarstva u priopćenju u ponedjeljak, dodajući da je telad bila neprikladna za izvoz ili da se vrati u zemlju. Igualdad Animal i druge organizacije za zaštitu životinja koriste sudbinu goveda s oba broda kao argument za zabranu transporta živih životinja. (thetelegraph.com)

22.03.2021. Krave iskorištavane do krajnjih granica

Javnost je šokirala vijest da se na jednoj farmi u Slavoniji krave iskorištavaju do krajnjih granica i smrti, da neke ne mogu stati na noge jer imaju otekline na zglobovima veličine lopte, da nekima krvari ozlijeđeno vime pa njihovo krvavo mlijeko i mlijeko krava koje primaju antibiotike zbog upaljenih zglobova nije za uporabu i da iznemogle krave bagerom voze do klaonice. Prijatelji životinja najavljuju prijavu protiv farme, no kažu da unaprijed znaju da će nadzor utvrditi da je sve prema propisima. Prijatelji životinja podsjećaju da sve ono što je iznio zaposlenik farme nije iznimka, već pravilo i institucionalizirana praksa na što već desetljećima upozoravaju aktivisti za prava životinja. Mliječna industrija počiva na velikoj surovosti prema kravama i teladi, a potrošači sve to podupiru ne samo novcem kojim kupuju mliječne proizvode nego i nevjerojatnim subvencijama kako bi se održala ta iznimno ekološki rasipna i neodrživa industrija i za životinje i ljude.

19.03.2021. Suradnja Vegefino i Prijatelja životinja

Vegefino i Prijatelji životinja uspostavili su suradnju s ciljem pružanja podrške udruzi na način da jedan od njihovih najboljih proizvoda bude dio lijepe priče. Od svakih prodanih Vegefino ćevapčića jedna kuna donira se Prijateljima životinja. Ćevapčići su veganski stoga namijenjeni svima, gotovi i spremni za upotrebu te sve što trebate je podgrijati ih, poslagati u lepinju, odnosno pripremiti ih prema želji. Time ćete uživati u odličnom okusu, dobro se najesti i ujedno doprinijeti radu udruge Prijatelji životinja. Vegefino Ćevapčići odličan su poklon bilo da želite razveseliti nekog ili promovirati vegansku prehranu. Sada uz Stellinu kobasicu postoji još jedan odličan gurmanski proizvod čijom kupnjom možete podržati rad za zaštitu i prava životinja te promociju veganstva. Proširite vijest i posjetite www.vegefino.com. Pogledajte i video koji će vas zainteresirati da pružite podršku i isprobate ovaj odličan proizvod.

18.03.2021. Influencerice kuhaju povodom Svjetskog dana bez mesa

Povodom Svjetskog dana bez mesa (MeatOut Day), koji se obilježava 20. ožujka, poznate hrvatske influencerice i vrsne kuharice veganske hrane, Marie Wasler i Nataša Rajčević, pokazat će kako se sve može pripremiti biljno meso i ispričati kako je život bez životinjskog mesa uljepšao živote i njima i tisućama njihovih pratitelja. U zanimljivoj i edukativnoj radionici, koja se može pogledati u petak 19. ožujka 2021. u 20 sati na Facebook-stranici Prijatelja životinja, Marie i Nataša pripremat će razne biljne zamjene za meso koje se mogu pronaći na hrvatskome tržištu te kroz svoje iskustvo veganstva pomoći savjetima svima zainteresiranima za vegansku prehranu i promjenu životnog stila.

17.03.2021. Peticija da EU odmah obustavi uvoz proizvoda od klokana

Koalicija For Australian Wildlife pozivala je na potpisivanje peticije kako bi se odmah obustavio uvoz dijelova tijela i proizvode od klokana. Statistički podaci pokazuju da se više od 70% mesa klokana izvozi u Europu. Klanje klokana za izvoz mesa za ljudsku prehranu, prema odluci od strane australske Vlade, nije u skladu sa zakonodavstvom Europske unije. Prema uredbi, obavezno je omamljivanje životinja prije ubijanja, međutim, ta uredba se ne poštuje, odnosno istragama se ne može potvrditi je li to doista slučaj. Nadalje, nema dostupnih podataka o životinjama koje su ranjene i pobjegnu. Napominju da su pronađeni klokani s raznesenim čeljustima zbog nepreciznog pucanja, koji su preživjeli toliko da bi dočekali dugu i bolnu smrt od gladi. Mladunčadima klokana se odrubljjuje glava ili se ubiju udarcem u glavu. Nerijetko još nesamostalne bebe klokani pobjegnu i budu suočeni s okrutnim životnim uvjetima, često postajući žrtvom grabežljivaca, izloženosti prirodnim uvjetima ili gladi. Stoga pozivaju i na zabranu ubijanja klokana, posebice na zabranu komercijalnog ubijanja te na zabranu svakog daljnjeg ubijanja klokana. Ujedno zahtjevaju opoziv svih postojećih dozvola i planova za trgovinu klokana i proizvoda od klokana za lokalno i izvozno tržište. (change.org)

15.03.2021. Hrvatski dan osviještenosti o debljini

16. ožujka obilježava se Hrvatski dan osviještenosti o debljini, od koje u svijetu boluje više od 700 milijuna odraslih osoba, dok u Hrvatskoj svaka druga osoba starija od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu, a svako treće dijete u dobi od osam godina je pretilo. Dr. med. Neal Barnard, predsjednik organizacije Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), navodi da je veganska prehrana s niskim udjelom masti uzrokovala značajan i dosljedan gubitak kilograma i pokazala bolje rezultate za težinu, sastav tijela, osjetljivost na inzulin i razinu kolesterola u usporedbi s mediteranskom prehranom te da je učinkovitija za mršavljenje zbog povezanosti s povećanim unosom vlakana te smanjenim unosom kalorija i smanjenom potrošnjom masti. Prijatelji životinja ističu da istraživanja dokazuju da se veganskom prehranom mogu spriječiti i liječiti srčane bolesti, rak debelog crijeva i pluća, osteoporoza, dijabetes, zatajenje bubrega, hipertenzija, pretilost i niz drugih oboljenja. Dr. T. Colin Campbell, profesor emeritus prehrambene biokemije na Sveučilištu Cornell, u „Kineskoj studiji”, po mnogima, jednoj od najvažnijih knjiga o prehrani ikad napisanih i jednoj od najopsežnijih studija ljudske prehrane svih vremena, odgovara i na pitanje kako zaustaviti epidemiju pretilosti: „Smatram da je veganstvo idealan način prehrane. Ona je prvenstveno niskokalorična i temeljito smanjuje rizik od bolesti. Uz to, nedostatke u veganstvu nismo vidjeli.”

11.03.2021. Unatoč zabrani, na životinjama i dalje testiraju kozmetičke sastojke

Iako je prije osam godina u Europskoj uniji zabranjeno testiranje kozmetike na životinjama, kao i prodaja kozmetike koja se oslanja na takve testove, šokantno je da se kozmetički sastojci i dalje ispituju na životinjama! Zgrožene time, europske krovne organizacije za zaštitu životinja Cruelty Free Europe, Humane Society International Europe, PETA te Eurogroup for Animals i European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), čija je članica i udruga Prijatelji životinja, udružile su snage kako bi pozvale vlasti EU-a da opozovu nove zahtjeve za ispitivanja na životinjama i omoguće sigurnost kozmetike i kozmetičkih sastojaka korištenjem isključivo neživotinjskih metoda. Okončavši zastarjelo oslanjanje na pokuse na životinjama, Uredba o kozmetičkim proizvodima potaknula je razvoj superiornih neživotinjskih metoda ispitivanja i postavila zlatni standard za slične inicijative diljem svijeta. Međutim, otada je postalo jasno da se Uredba ne poštuje na način kako je obećano građanima EU-a te da životinje i dalje pate i umiru u testiranjima novih kozmetičkih sastojaka.

09.03.2021. Veterinari podržali kampanju Za Hrvatsku bez pasa na lancu

Potpora Kampanji „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” pristigla je i od najvažnijih strukovnih udruga doktora veterinarske medicine – Hrvatske veterinarske komore i Odjela veterinara male prakse Hrvatske te mnogih privatnih veterinarskih praksi. Veterinari ukazuju da se često takvi psi ne hrane redovito, lancem prevrnu posudu s vodom pa je često prazna, a psi su žedni, rijetko se vode na liječenje i izloženi su velikim temperaturnim promjenama s izmjenama velike hladnoće i jako velike vrućine. Napominju da je dobrobit takvih pasa vrlo niska jer nemaju dovoljno igre i aktivnosti. Mnogi veterinari svjedočili su strahovitoj patnji, pa i teškim ranama pasa na lancu. Naglasili su da, osim što psi na lancu imaju psihičke poremećaje, kod njih fizički dolazi do vidljivijih i učestalijih ortopedskih problema te problema s kukovima, kralježnicom i mišićima.

08.03.2021. Nakon 2 mjeseca na brodu, goveda idu na klanje u Španjolsku

Gotovo 1000 goveda, koja su dva i pol mjeseca držana na teretnom brodu u Sredozemnom moru, bit će zaklana u Španjolskoj. Teretnjak sa stokom napustio je Cartagenu 18. prosinca, međutim na turskom odredištu goveda su odbijena zbog sumnji na bolest plavog jezika, nezaraznu bolest koju prenose kukci i koja pogađa uglavnom ovce, ali i goveda i koze. Teretni brod Karim Allah vratio se u španjolsku luku Cartagenu gdje je u subotu počeo istovar, izvijestila je TV postaja RTVE. Životinje se nisu mogle prodati u Španjolsku jer je zabranjen uvoz žive stoke izvan EU, a sanitarne vlasti su se usprotivile njihovom transportu u treću zemlju. Sud je odobrio hitno klanje. Životinje bi trebale biti zaklane na licu mjesta i njihovi leševi zbrinuti, izvještavaju španjolski mediji. Tijekom mjeseci koje su proveli na brodu uginulo je 22 goveda. Prema RTVE-u, oko 1800 životinja iz Španjolske trenutno je u sličnoj situaciji na teretnom brodu Elbeik pod zastavom Toga, koji Turska i Libija odbijaju prihvatiti. (hr.n1info.com)

04.03.2021. Besplatna radionica izrade biljnih mlijeka

Prijatelji životinja pozivaju sve zainteresirane koji žele saznati o dobrobiti biljnih zamjena za mliječne proizvode da im se pridruže na besplatnoj radionici izrade biljnih mlijeka koja će se emitirati uživo preko njihove Facebook-stranice u subotu 6. ožujka 2021. s početkom u 18 sati. Radionicu, koja će ujedno biti i predavanje o važnosti biljnih zamjena mliječnim proizvodima, vodit će dugogodišnja veganka i iskusna kuharica Nikolina Plenar Jeličić. Nikolina će pokazati kako u domaćoj radinosti napraviti zobeno, bademovo ili lješnjakovo mlijeko te na koji način produktivno iskoristiti i sve sastojke koji ostanu nakon izrade pripremajući puding i druge veganske slastice.

03.03.2021. Unatoč zakonskoj obvezi u Zagrebu je dosta nečipiranih pasa

Info centar Dumovec godišnje zaprimi 22.000 poziva građana. Uz dojave o izgubljenim i pronađenim kućnim ljubimcima, tu su i dojave o pronađenim ozlijeđenim divljim životinjama. Velik problem stvaraju psi bez mikročipa. Naime, unatoč zakonskoj obvezi vlasnika da čipiraju pse, dosta je građana koji to ne čine. Info centar Dumovec svakodnevno prima dojave građana o psima koje opaze da lutaju zagrebačkim ulicama. Dva od tri tako pronađena psa su nečipirana. Povrh odraslih nečipiranih pasa građani pronalaze i odbačena legla štenadi, također nečipirana. Čipiranje mačaka nije obavezno, no u tijeku su promjene Zakona o veterinarstvu te postoje inicijative da i čipiranje mačaka bude obvezno. Opravdano je očekivati da će povećanjem broja mikročipiranih pasa biti manje napuštenih pasa pa je mikročipiranje pasa korisna mjera u propisanom osiguranju njihove dobrobiti. U Zagrebu je za nadzor čipiranja pasa zadužen Odsjek za nadzor držanja i postupanja sa životinjama Komunalnog redarstva. Kazne za nečipiranje pasa fizičkim osobama iznose između 2000 i 6000 kuna, a pravnim između 10.000 i 30.000 kuna. (index.hr)

02.03.2021. Peticija protiv cenzure biljnih (mliječnih) proizvoda

Preko 80 proizvođača biljnih proizvoda i alternativa te udruga podržalo je peticiju koju je na svojoj internetskoj stranici pokrenula organizacija ProVeg International kako bi Europskoj komisiji i javnosti ukazala na politiku koja vodi cenzuri biljnih mliječnih proizvoda na svim razinama. Iako je Europski parlament u listopadu odbacio amandman u kojem se traži zabrana korištenja termina "burger", "kobasica" i sl. za biljne alternative, drugi amandman odnosno onaj koji se tiče biljnih mlijeka i proizvoda nažalost je izglasan i čeka potvrdu ili odbacivanje Europske komisije. Proizvodi životinjskog porijekla mliječne industrije već su zaštićeni zakonom, no amandmanom 171 želi se cenzurirati sve nazive vezane za mliječne proizvode, ambalažu pa čak i slike na ambalaži. Opisi poput “ne sadrži mliječne proizvode” ili “kremasta tekstura” mogli bi biti zabranjeni, a također i oglasi u kojima se spominju i druge prednosti biljnih proizvoda npr. činjenice i znanstvene dokaze da proizvodnja biljnih alternativa manje zagađuje okoliš. Iz ProVega International ističu kako se ovim amandmanom od potrošača pokušavaju sakriti informacije, pokušava se omesti inovacije i razvoj novog, održivog prehrambenog sektora, a s obzirom na hitnost klimatske krize, upozoravaju kako je ovo iznimno neodgovoran i zabrinjavajući plan. „Bio bi to ogroman korak unatrag kada je riječ o dosad obavljenom poslu vezanom za ispunjavanje vlastitih ciljeva EU u pogledu javnog zdravlja i održivosti kako je i dogovoreno Pariškim sporazumom“, poručuju iz ProVega. Peticiju možete potpisati OVDJE i tako podržati proizvođače biljnih proizvoda i alternativa. (proveg.com)

01.03.2021. U 2 dana gotovo 30 000 ljudi potpisalo peticiju!

Otkad je u petak 26. veljače 2021. pokrenuta peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu, u samo dva dana potpisalo ju je gotovo 30 000 ljudi! Peticija je dio nacionalne kampanje „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, koju su pokrenuli Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede, udruga Prijatelji životinja te više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja. Ova kampanja za uvođenje potpune zakonske zabrane držanja pasa na lancu potaknuta je brojnim iskustvima udruga za zaštitu životinja iz cijele Hrvatske, čija svakodnevica svjedoči o posljedicama nepostojanja adekvatne zakonske zaštite za životinje i nužnosti njezine uspostave i primjene. Ovi tužni primjeri slika su i prilika hrvatske stvarnosti – stvarnosti koju je teško vidjeti na fotografiji, a još je teže zamisliti kako ju je onda tek živjeti. „Stvarnost je to koju možemo i moramo mijenjati, a ovo je pravi trenutak”, poručuju udruge i pozivaju sve da posjete stranicu www.zabranimolanac.net i potpišu peticiju za zabranu lanca.

Broj pronađenih vijesti: 16.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2021 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting