Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 9.

30.08.2023. Sve je spremno za 15. ZeGeVege!

Vrijedne ruke domaćih proizvođača vješto su upakirale svoje ukusne biljne proizvode i mirisnu kozmetiku, a restorani vrše završne pripreme svježih sastojke za najfinija veganska jela kojima će mamiti na Europski trg. Otisnute su majice sa suosjećajnim porukama, volonteri utočišta i udruga spremni su predstaviti svoj rad i svoje štićenike… Ukratko, sve je spremno za 15. ZeGeVege festival! Uz poziv Gorana Višnjića, Prijatelji životinja pozivaju sve željne zabave i edukacije da se ovaj petak i subotu, 1. i 2. rujna 2023., zapute do zagrebačkog Europskog trga. Tamo će ih dočekati više od 70 izlagača i šest restorana koji će pokazati da naši i inozemni poljoprivrednici i proizvođači itekako imaju što ponuditi kada je riječ o isključivo biljnim proizvodima. Tisuće posjetitelja koji dolaze i iz raznih gradova dokazat će da je i potražnja za njima jednako velika u cijeloj Hrvatskoj.

28.08.2023. Inspirativni razgovori na pozornici 15. ZeGeVegea

Mnogi ne mogu dočekati 1. i 2. rujna 2023. kada će zagrebački Europski trg preplaviti proizvođači veganske hrane i kozmetike koja nije testirana na životinjama te restorani s izvrsnom veganskom ponudom. Ljubav i suosjećanje prema životinjama, želja za boljim zdravljem te briga za okoliš i planet poticaj su sve većem broju ljudi za prelazak na veganstvo. Događaji poput ZeGeVegea dobra su odskočna daska za povezivanje s istomišljenicima, upoznavanje s ponudom hrane i educiranjem kako napraviti pozitivan korak. Uživajući u finoj hrani i osvježavajućim pićima posjetitelji 15. ZeGeVege festivala održivog življenja moći će poslušati dinamične, inspirativne i edukativne razgovore voditeljice s različitim govornicima. Od govornika će moći saznati korisne informacije o dobrobitima veganstva i održiva načina života za zdravlje, okoliš i bića s kojima dijelimo planet, ali i saznati nešto više o urbanoj bioraznolikosti, ekološkom dugu i klimatskim promjenama.

25.08.2023. Sve životinje osjećaju!

Danas je svima itekako dobro poznato da životinje pate i osjećaju, što potvrđuju i brojne etološke studije dokazujući da su životinje svjesna bića s različitim vrstama inteligencije i istančanim emotivnim i društvenim sposobnostima. Unatoč tome, životinje i dalje imaju status vlasništva, mogu se kupovati i prodavati kao da su roba ili proizvodi, a interesi raznih industrija koje ih iskorištavaju smatraju se važnijima od temeljnih prava životinje. To znači da se ljudski odnos prema životinjama još uvijek temelji na specizmu – diskriminaciji na osnovi vrste. Prijatelji životinja pozivaju sve kojima je stalo do toga da prestane diskriminacija na osnovi vrste da na Svjetski dan za ukidanje specizma, koji se ove godine obilježava 26. kolovoza, razmisle o tome kako mogu izbjeći specizam u svakodnevnom životu i jeziku. Pojašnjavaju da se, prije svega, može izbjeći veganskim načinom života – tako ne kršimo osnovno pravo životinja na život bez iskorištavanja od strane ljudi. 

23.08.2023. Goran Višnjić poziva na 15. ZeGeVege

Goran Višnjić, poznati glumac s uspješnom američkom karijerom, snimio je inspirativni video kojim poziva sve na 15. ZeGeVege festival koji će se održati 1. i 2. rujna 2023. na Europskom trgu. Višnjić u svojem govoru navodi da je vrijeme za nužne promjene ako želimo sačuvati život na Zemlji te da zbog toga trebamo mijenjati i način proizvodnje hrane i prehranu. „Svaki i najmanji korak u tom smjeru je dobar. Iskoristite ZeGeVege da vas potakne na pozitivne promjene. Ne propustite ovaj jedinstveni događaj, uživajte u bogatstvu biljnih proizvoda i pozitivnoj atmosferi 1. i 2. rujna u Zagrebu”, izjavljuje u videu. „Ako nikada niste probali zobeno mlijeko, biljni sir, sojin jogurt, veganske ćevapčiće, burgere ili biljne salame, vrijeme je da to promijenite. Potražite, istražite i isprobajte raznolikost okusa veganske hrane na 15. ZeGeVege festivalu. Tamo ćete moći i saznati zašto veganska hrana može spasiti svijet, životinje i nas same”, dodao je Višnjić.

21.08.2023. Biljna mlijeka osvajaju i Hrvatsku

Svojom kampanjom simboličnog imena „Traži se kraljica”, kojom nastoje upoznati potrošače s tužnom istinom o mliječnoj industriji, Prijatelji životinja nedavno su istaknuli da je proizvodnja biljnih mlijeka jedini kraljevski tretman krava. To potvrđuju i aktualnom najavom za sve koji se prijave na Vege izazov na www.veganopolis.net od 22. 8. do 1. i 2. 9, kada će na ZeGeVege festivalu moći preuzeti na dar litru biljnog mlijeka „Not Milk” i „Barista”. Akciju simbolično počinju na Svjetski dan biljnih mlijeka (World Plant Milk Day), koji se u svijetu obilježava 22. kolovoza s ciljem isticanja prednosti biljnih mliječnih proizvoda za okoliš, vlastito zdravlje i dobrobit životinja.

20.08.2023. Psi i mačke beskućnici

Povodom Međunarodnog dana beskućnih životinja, koji se obilježava od 1992. svake godine treće subote u kolovozu, udruga Prijatelji životinja donosi korisne savjete kako životinje nikada ne bi niti ostale bez svojih domova. „Prije svega, nitko ne mora imati kućnog ljubimca ako se ne namjerava o njemu brinuti odgovorno i s ljubavlju. Osim prehrane, redovitog kretanja i boravka u istom kućanstvu s ljudima a ne na lancu ili u svim vremenskim uvjetima, odgovorna skrb podrazumijeva i zaštitu od parazita, liječenje kod veterinara kada je potrebno, cijepljenja, označavanje mikročipom i svakako kastraciju”, ističu Prijatelji životinja.

18.08.2023. Birajmo vegansko za spas mora

Lidija Lijić, arhitektica i ronilica na dah, koja se bavi i fotografijom, sportskim penjanjem, alpinizmom i avijatičarstvom, voditeljica Sea Shepherd Hrvatska, Guinnessova rekorderka s najvećim zaronom na svijetu, u zaronu ispod leda i najvišem zaronu u Himalaji, svjetska i europska prvakinja u ronjenju na dah, sada je i zaštitno lice novih plakata Prijatelja životinja. Dojmljivim jumbo plakatima, koji će se moći vidjeti na ulicama Zagreba, Splita, Rijeke i Zadra, ova 42-godišnja snažna žena, koja je posvećenost moru prozvala svojim stilom života, poziva sve da izaberu vegansko za spas mora i posjete 1. i 2. rujna 2023. na zagrebačkom Europskom trgu 15. ZeGeVege festival održivog življenja.

09.08.2023. ZeGeVege čini značajan dio gastronomske i kulturne ponude

15. po redu ZeGeVege festival ove godine održat će se na zagrebačkom Europskom trgu 1. i 2. rujna. Podršku najpopularnijem hrvatskom festivalu održivog življenja uputili su i iz Ministarstva turizma i sporta uz izjavu: “ZeGeVege festival već 15. godinu uzastopce ima za cilj podizanje svijesti o važnosti zdravoga života te ujedno promiče domaće ekološke proizvode i proizvođače čime doprinosi obogaćivanju ukupne turističke ponude Grada Zagreba”. Organizatori, udruga Prijatelji životinja, pozivaju sve da ne propuste ovaj dvodnevni događaj koji će uz razne restorane i izlagače zdrave biljne hrane te kozmetičkih proizvoda i sredstava za čišćenje koji nisu testirani na životinjama promovirati održivo življenje i slaviti veganstvo.

02.08.2023. Dan ekološkog duga

Iako je Hrvatska u ekološki dug ušla još 29. svibnja, ove godine Dan ekološkog duga svuda u svijetu obilježava se 2. kolovoza. Živjeti u ekološkom dugu znači živjeti oduzimajući prirodu budućim generacijama. Dan ekološkog duga ime je za datum kada naša godišnja potražnja i potrošnja prirodnih resursa prekorači sve ono što Zemlja može proizvesti ili obnoviti u cijeloj godini. Kako navode iz WWF Adria, to se događa zato što u atmosferu emitiramo više ugljičnog dioksida, nego što ga naši oceani i šume mogu apsorbirati, iscrpljujemo zalihe ribe brže nego što se one mogu obnoviti i siječemo šume prije no što mogu ponovno izrasti. Posljedice su ekstremno visoki toplinski valovi, nezaustavljivi šumski požari, razorne poplave i dramatične suše, koje se sve češće događaju širom svijeta.

Broj pronađenih vijesti: 9.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2023 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting