Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 8.

17.08.2022. Peticija za spas mora zabranom koća

Iako su udrugu Prijatelji životinja podržali građani na javnoj raspravi za „Prijedlog pravilnika o izdavanju Odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom” kojom su tražili hitnu i potpunu zabranu koćarenja u Jadranskom moru, Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je produžiti rok važenja Odobrenja čak do 1. ožujka 2024. godine i time osudilo Jadransko more na nastavak uništenja morskog dna i istrebljenja morskih životinja od kojih su mnoge na popisu zaštićenih i ugroženih vrsta Jadrana. Prijatelji životinja ne žele odustati od Jadranskog mora i života u njemu stoga su pokrenuli peticiju za zabranu pridnenih koća kako bi skupili što više potpisa građana koji se zalažu za ukidanje ove okrutne i razorne ribolovne metode koja iza sebe ostavlja pustoš i ogromnu štetu. Peticija se može potpisati na www.zabranimo-koce.net gdje se nalaze i argumenti za nužnost zabrane koća.

16.08.2022. Italija zabranila ubijanje muških pilića u industriji jaja

Nakon dvije godine intenzivne kampanje udruge Animal Equality, u Italiji je zabranjeno ubijanje muških pilića u industriji jaja! Aktivisti navedene udruge zahvaljuju zamjenici Francesci Galizii s kojom su radili na donošenju ove zabrane, te svim političkim snagama koje su ih podržale. Približno 35 milijuna muških pilića spašeno je ovom povijesnom odlukom. Procjenjuje se da se svake godine u EU-u u industriji jaja ubije stotine milijuna muških pilića, a u industriji stvaranja foie grasa deseci milijuna ženskih pačića, jer se smatraju nusproizvodom koji ne donosi profit. Njihovo masovno ubijanje nije potrebno: metode odabira spola znatno prije valjenja su razvijene i već se primjenjuju u nekim državama članicama. U Njemačkoj i Francuskoj, na primjer, vlasti su odlučile zabraniti ubijanje pilića. Prijatelji životinja ističu kako uz trenutno aktualnu reviziju europske legislative za zaštitu životinja imamo jedinstvenu priliku proširiti ovu zabranu na cijelu EU i uključiti pačiće u nju! Na poveznici svi mogu zatražiti od ministrice Vučković da lobira za zabranu ubijanja pilića i pačića u Eu-u.

12.08.2022. Manje od 50 pasa sa Žarkovice je udomljeno, situacija je alarmantna

S obzirom na mnogo upita građana o udomljavanju i smještanju pasa sa Žarkovice, Prjatelji životinja kontaktirali su voditeljicu projekta Adopt Žarkovica Dogs i od nje dobili informacije koje možete pročitati OVDJE. Navode da je situacija alarmantna jer se Žarkovica zatvara, a tamo se još uvijek nalazi više od 100 pasa. Psima tamo nikako nije dobro, a idealno bi bilo da svi nađu trajne domove, i to u Hrvatskoj. Još jednom apeliraju na sve da pomognu psima sa Žarkovice volontiranjem, privremenim smještajem ili udomljavanjem te širenjem njihovih fotografija i priča s web-stranice www.adopt-zarkovica.eu, kao i stranice na Facebooku Adopt Zarkovica Dogs i Instagramu AdoptZarkovica. Zahvaljuju svim udrugama i pojedincima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu udomljavanjem, privremenim smještanjem i oglašavanjem pasa. Zajedničkim naporima svih njih preko 160 pasa u vrlo kratkom roku dobilo je novu priliku i napustilo je Žarkovicu.

11.08.2022. Na lancu umiru od toplotnog udara i požara

Iz udruge Prijatelji životinja ističu da ljeti dobivaju brojne dojave o psima na lancu koji skapavaju pod vrelim suncem: „Većina nema čak ni odgovarajuće kućice, već im je jedini zaklon stara zahrđala bačva ili ruševna šupa. Izloženi su svim vremenskim nepogodama, pa se ljeti ne mogu skloniti od užarenog sunca i umiru od žeđi i toplotnog udara.” Podsjećaju da su psi članovi obitelji, a ne ukrasi za dvorište ili alarmni sustavi, zbog čega su pokrenuli inicijativu za izmjene Zakona o zaštiti životinja. Osim potpune zabrane držanja pasa na lancu, na novoj web-stranici www.boljizakon.net detaljno obrazlažu i prijedloge da se zakonskim izmjenama propišu i: uvođenje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu, potpuna zabrana životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka i druge izmjene.

08.08.2022. Guštaj i ti na 14. ZeGeVegeu 23. i 24. 9.!

14. po redu ZeGeVege festival održivog življenja održat će se u petak 23. i subotu 24. rujna 2022. na Trgu bana Jelačića. Uz bogat edukativni i zabavni program, i ove godine glavni zagrebački trg dva puna dana mamit će prolaznike raznovrsnom ponudom izlagača isključivo biljne zdrave hrane, ekoproizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama. Zamamni mirisi gotovih jela širit će se s izlagačkih mjesta raznih restorana, a za svakog posjetitelja naći će se ponešto – kako za ljubitelje ukusnih variva i jela na žlicu tako i za one koji se najviše vesele brzoj hrani. Organizatori, Prijatelji životinja, vesele se 14. po redu veganskom festivalu koji je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i čija je organizacija neprofitnog i edukativnog karaktera. Kako ističu, ZeGeVege festival već je godinama zapažen kao mjesto odlične energije i pozitivnih promjena: „Pozivamo sve da dođu guštati s nama i napuniti se biljnim gorivom, informirati se o pravima životinja i veganstvu, uživati u pozitivnom okruženju i slaviti održiv način života. Kao i ranijih godina, pripremamo pregršt zanimljivosti i iznenađenja za sve dobne skupine. Vidimo se!”

04.08.2022. Za Zadranina koji je ubio vlastitog psa predložen pritvor

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Zadru ispitalo je i predložilo sucu istrage zadarskog Županijskog suda određivanje istražnog zatvora protiv 38-godišnjaka kojeg se sumnjiči da je hladnim oružjem usmrtio vlastitog psa. Tužiteljstvo je priopćilo da se 38-godišnjak sumnjiči za počinjenje kaznenog djela protiv okoliša ubijanjem i mučenjem životinja, za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju do jedne godine. Zadarsko državno odvjetništvo je nadodalo da je predložilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Mediji su izvijestili kako je 38-godišnjak ubio vlastitog psa hladnim oružjem u svojoj kući u zadarskim Arbanasima te da ga je policiji prijavio član obitelji. (index.hr)

03.08.2022. Bikovi uletjeli među publiku na koridi u BiH

Ove godine organizirana je korida u Bakićima kod Olova u BiH koju je obilježio incident kada su dva bika probila zaštitnu ogradu. Do probijanja ograde došlo je tijekom borbe bikova Žuje i Brijezonje te je nastao stampedo. Gledatelji su krenuli bježati u panici, a mnogi su se skrivali iza parkiranih automobila. Jedan je gledatelj u cijeloj strci lakše ozlijeđen. Prijatelji životinja upozoravaju da bi ovakve stvari trebale biti strogo zabranjene jer je riječ o okrutnoj i barbarskoj praksi u ojoj nevine životinje stradavaju i pate, a sve samo radi ljudske zabave. Snimku možete pogledati OVDJE. (avaz.ba)

02.08.2022. I dalje se skupljaju potpisi za kozmetiku bez pokusa na životinjama u EU-u!

Velik broj građana Europske unije potpisalo je europsku građansku inicijativu „Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti – obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama" i na taj način pokazalo Europskoj komisiji koliko je nužno okončanje testiranja na životinjama radi kozmetike u Europi! Prijatelji živoitnja koji u Hratskoj skupljaju potpise ističu kako je nastavak potpisivanja itekako nužan budući da svi potpisi moraju proći kroz strogu proceduru provjere: "Prilikom validacije neki od potpisa će biti poništeni, zbog čega bi idealno bilo da imamo sveukupno 1,3 - 1,5 milijuna potpisa. Ostalo je još samo mjesec dana za potpisivanje i nadamo se da će ovaj ECI ući u povijest kao onaj s najviše potpisnika! Zato vas pozivamo da i dalje dijelite i potpišete ukoliko još niste." Od srca zahvaljuju svima koji su dio ovog velikog uspjeha za životinje!

Broj pronađenih vijesti: 8.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2022 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting