15.02.05. Varani se vraćaju kući!

| More

Nakon neuspjelog krijumčarenja iznimno rijetkih tropskih guštera, varani se vraćaju kući!

Nakon što je Zagrepčanin D.K. 28. studenog 2004. radi prodaje i uzgoja prošvercao u Hrvatsku guštere iz indonezijskog grada Jakarte preko Kuala Lumpura i Amsterdama do zračne luke Pleso u Zagrebu, Prijatelji životinja još jednom upozoravaju na okrutnost vezanu uz trgovinu egzotičnim životinjskim vrstama.

Od 50 guštera varana koji su ušli u Hrvatsku, na životu ih je ostalo 43 koji se, nakon što su bili na liječenju i skrbi u utočištu Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP te po isteku karantene, danas 15. veljače napokon vraćaju kući. Po plijenidbi životinja, CITES Hrvatska je kontaktirao indonezijsku vladu i u Hrvatskoj je pokrenuta akcija vraćanja preostalih preživjelih varana u njihovu domovinu gdje će se za njih pobrinuti The Indonesian Animal Rescue Centre Network.

Smaragdno zeleni varan je zaštićena životinja, koja živi na ograničenom području Indonezije. Budući da je to rijetka životinja, varani su privukli pozornost raznih zooloških vrtova i privatnih uzgajivača koji su ih željeli preuzeti, no hrvatske vlasti odlučile su učiniti ono što je najbolje za životinje te ih vratiti u njihovu matičnu domovinu.

Uspješna međunarodna suradnja oko vraćanja varana u kojoj su sudjelovali Udruga za zaštitu divljih životinja AWAP, Uprava za biološku raznolikost pri Ministarstvu kulture, CITES Hrvatska, CITES Indonezija, Stichting AAP utočište za životinje iz Nizozemske, Indonesian Animal Rescue Center Network, Fondacija Gibbon, ProAnimalia i Prijatelji životinja jasan su signal protiv ilegalne trgovine životinja.

Ovom prigodom Prijatelji životinja još jednom bi željeli upozoriti na velik broj egzotičnih životinja poput tropskih ptica, gmazova (zmije, gušteri), prerijskih pasa, riba, kornjača, majmuna i sl. koji završavaju kupljeni ili prokrijumčareni kako bi postali kućni 'ljubimci' te stoga pozivaju građane da se suzdržavaju od držanja istih. Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta trguje, često ilegalno, s oko 350 milijuna živih životinja, vrijednih oko 20 milijardi američkih dolara, čime se ova trgovina svrstava na treće mjesto, odmah poslije trgovine drogom i oružjem.

Istrgnute iz prirodnog okoliša, oko 90% životinja strada prilikom hvatanja i pri transportu, od pretjerane vrućine ili hladnoće, manjka hrane i vode, prenatrpanosti u zatvorenim kutijama ili vrećama i od zaraznih bolesti.

Stoga Prijatelji životinja još jednom upozoravaju na nužnost hitnog mijenjanja Zakona o dobrobiti životinja koji bi, između ostaloga, zabranio uzgoj, prodaju i držanje životinja koje su na CITES-ovoj (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka) listi egzotičnih životinjskih vrsta, kao i educiranja carinika i ostalih koji profesionalno dolaze u doticaj s ovim problemom, uz kontrolu inspektora na kritičnim mjestima ulaza i izlaza iz zemlje, koji bi onemogućili krijumčarenje životinja.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting