16.05.23. Nije etično uzgajati životinje koje pate i ne mogu disati!

| More

Za novi Zakon o zaštiti životinja: potrebna je zabrana namjernog stvaranja bolesnih životinja

- Buldozi, mopsi, pekinezeri, perzijske i munchkin mačke na popisu nezdravih pasmina

buldog_pixabay [ 145.95 Kb ]

Udruga Prijatelji životinja smatra da nije etično uzgajati životinje koje pate zbog svojih tjelesnih karakteristika zbog čega će se, kao članovi Povjerenstva za izradu novog Zakona o zaštiti životinja, založiti da se u Hrvatskoj zabrani uzgoj takvih životinja. Naime, određene pasmine mačaka kao što su npr. perzijske i himalajske, munchkin, škotski fold te pasa kao što su mops, shih tzu, shar pei, francuski i engleski buldog, kavalir princa Charlesa, bostonski terijer, bokser i pekinezer sustavno su uzgajane iz pogrešnih razloga. Uzgajivači su se usredotočili na njihov izgled, veličinu i temperament, ali ne i na njihovo zdravlje. Zbog svojih anatomskih karakteristika, odnosno specifičnog oblika njuške, glave i vrata, brahicefalični psi često imaju kronične zdravstvene probleme s disanjem, srcem, zglobovima i kožom, gastrointestinalne probleme te razne očne i druge bolesti.

U Udruzi pozdravljaju odluku kojom je 2021. godine u Norveškoj zabranjen uzgoj engleskog buldoga i kavalira princa Charlesa. Nakon opsežne rasprave pred sucem i dvojicom pomoćnih sudaca, od kojih je jedan bio veterinar, a drugi genetičar, sud u Oslu donio je presudu da njihov uzgoj krši norveški Zakon o dobrobiti životinja. U Nizozemskoj se od svibnja 2020. više ne izdaju rodovnici za brahicefalične pasmine pasa. Odluka je usklađena s nizozemskim zakonom koji zabranjuje uzgoj životinja s fizičkim osobinama koje mogu biti štetne za njihovo zdravlje i potomstvo. Tome se prilagodio Nizozemski kinološki savez koji više ne izdaje rodovnike za navedene pasmine, već samo potvrdu o podrijetlu kako bi se olakšala identifikacija uzgajivača koji nisu u skladu sa zakonom.

Prijatelji životinja posebno su zgroženi porastom popularnosti nekih pasmina poput francuskog buldoga. Takvi psi su djelomice ili potpuno hendikepirani tijekom cijeloga života, proživljavaju golemu patnju od samoga života u vlastitim tijelima, a sve zbog nečijih estetskih zahtjeva. „Nije normalno ni ‘tipično’ da životinja otežano diše, hrče, guši se, povraća ili šlampavo hoda, već je to genotipska i fenotipska malformacija koja psu onemogućava normalan život i negativno utječe na njegovu dobrobit”, ističu veterinari iz Odjela veterinara male prakse Hrvatske.

Pasmina mačaka škotski fold dobila je ime po svojim sklopljenim ušima. No takav izgled ušiju nastaje zbog naslijeđenog defekta hrskavice koji mačkama uzrokuje bolove u zglobovima, spojene zglobove i razne druge malformacije. Mačke munchkin također su nastale kao ishod ljudske okrutnosti: imaju vrlo kratke noge zbog genetske mutacije, a to im uzrokuje probleme s kostima i zglobovima. Unatoč tome, uzgajaju ih zbog njihova „slatkog” izgleda, što je izrazito neetično, neopravdano i okrutno.

„Sve tzv. čistokrvne životinje žrtve su ljudske taštine i uzimanja za pravo da projektiramo izgled psa ili mačke kao da biramo boju i veličinu namještaja. Životinje nisu tu kako bi ispunjavale naše želje i prohtjeve. U skloništima i u domovima volontera raznih udruga čekaju tisuće životinja svih starosnih dobi, oblika, veličina i tjelesnih karakteristika. Takve životinje zahvalne su i donose golemu radost svojim udomiteljima. Još jedna prednost udomljenja je i ta što oni koji ih udomljavaju znaju njihov temperament i lako mogu preporučiti koga točno udomiti prema navikama udomitelja”, poručuju Prijatelji životinja.

mačka_pixabay [ 173.43 Kb ]

Vezane teme

mops [ 931.97 Kb ]

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting