23.02.23. Označavanje i kastracija štite pse od napuštanja

| More

Zagreb donio Program kontrole populacije napuštenih pasa

- Važnost prevencije: Za cijenu zbrinjavanja jedne životinje može se platiti 10 kastracija

Gradska skupština Grada Zagreba na svojoj 20. sjednici donijela je Program kontrole populacije napuštenih pasa u Gradu Zagrebu. Potvrđeno je da su za provođenje Programa osigurana proračunska sredstva za 2023. i projekcijama za 2024. i 2025. godinu. Udruga Prijatelji životinja pohvalila je konačno ovo, Zakonom o zaštiti životinja propisano, donošenje mjera i aktivnosti u cilju smanjenja broja napuštenih životinja u Zagrebu. Iz Udruge su posebno istaknuli važnost kontrole mikročipiranja pasa i (su)financiranja kastracije.

Naime, također Zakonom o zaštiti životinja propisana Koordinacijska radna skupina za zaštitu životinja, u kojoj je za područje grada Zagreba i udruga Prijatelji životinja, izradila je prijedlog mjera, sukladno kojima je izrađen Prijedlog programa kontrole populacije napuštenih pasa u Gradu Zagrebu. Program se temelji na općim načelima zaštite i postupanja s napuštenim i izgubljenim psima. To uključuje primjeren smještaj, veterinarsku skrb, prevenciju od bolesti, obazrivo postupanje sa životinjama i hranidbu životinja, a posebno razvijanje svijesti javnosti, osobito mladih, o zaštiti životinja, označavanju pasa i kontroli razmnožavanja pasa.

Program je usklađen sa Zakonom o zdravlju životinja, koji je stupio na snagu početkom godine. Prijatelji životinja obavijestili su o tome lokalne zajednice ističući da Zakon donosi važnu novost – obavezu označavanja pasa mikročipom „prije premještanja u svrhu promjene vlasništva”. To znači da svako štene, neovisno udomljava li se ili prodaje, mora prije toga biti mikročipirano na skrbnika kuje, a onda se mijenja vlasništvo. To je iznimno bitno zato što su napušteni psi izloženi nekontroliranom lutanju, bolestima, zapuštenosti, mogu izazvati prometne nesreće i stradati u njima, a nekastrirani psi stalan su izvor povećanja populacije napuštenih životinja. Njihovo zbrinjavanje u sklonište pada na teret lokalnih zajednica.

Među mjerama koje navodi Program naglašava se i poticanje kontrole razmnožavanja, promicanje kastracije pasa i odgovornog skrbništva, subvencioniranje kastracije skrbničkih pasa, isticanje prednosti udomljavanja pasa iz skloništa (cijepljeni, propisno označeni i kastrirani), kao i poticanje skrbnika pasa na odgovornost u cilju smanjenja broja napuštenih pasa kroz edukacije putem letaka, jumbo plakata, medijskih objava i javnih događanja.

Prije dvije godine Prijatelji životinja napravili su sveobuhvatnu analizu primjene Zakona o zaštiti životinja u 2020. godini. Dobiveni podaci pokazali su da, iako treba kontinuirano poboljšavati provedbu Zakona, ipak ima i sve više dobrih primjera lokalnih zajednica koje (su)financiraju kastracije i provode kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, a više od pola njih propisalo je obaveznu trajnu sterilizaciju. Inače, do danas, Istarska i Požeško-slavonska županija još nisu donijele Program kontrole populacije napuštenih pasa.

Stoga Prijatelji životinja zaključuju da i Zagreb, i ostali gradovi i općine, Programom kontrole populacije napuštenih pasa mogu stati na kraj neodgovornom ponašanju pojedinaca provođenjem preventivnih mjera. Tako bi se i zaštitile životinje i smanjila financijska opterećenja jedinica lokalne samouprave zbog neodgovornih skrbnika.

napušteni pas [ 56.38 Kb ]

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting