10.11.22. Dvorište mora biti ograđeno, kućica ne smije biti u blatu

| More

Općina Pribislavec prva u Hrvatskoj otišla korak dalje u zaštiti životinja na svojem području

pas na lancu [ 230.30 Kb ]

- Prijatelji životinja pozdravljaju opći akt međimurske općine: Ovo treba propisati i na državnoj razini!

Zakon o zaštiti životinja nalaže svim gradovima i općinama da moraju općim aktima propisati uvjete i način držanja kućnih ljubimaca. Iako je većina lokalnih zajednica te akte uskladila sa Zakonom o zaštiti životinja, Općina Pribislavec u Međimurskoj županiji prva je u Hrvatskoj otišla korak dalje u zaštiti životinja na svojem području. Kroz odredbe svoje Odluke o uvjetima i načinu držanja pasa i mačaka i ostalih kućnih ljubimaca iz 2022. detaljno je regulirala uvjete držanja kućnih ljubimaca, osobito pasa.

Primjerice, u Odluci Pribislavca navodi se da pas ne smije biti vezan. Cijeli prostor ili dio prostora od najmanje 30 m2 po psu koji služi za njegovo slobodno kretanje mora biti zaštićen od izravnog udara sunca i drugih vremenskih neprilika i nepovoljnih uvjeta. Treba biti i ograđen tako da spriječi psa da ogradu preskoči, provuče se ili na neki drugi način izađe na javnu površinu bez povodca i nadzora. Pas se ne smije trajno držati u boksu, odnosno u prostorima ili dijelu dvorišta bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora, kao ni na adresi različitoj od prebivališta ili boravišta skrbnika. Prema potrebi, mora imati pristup boravku u kuću. Ako se smješta u dvorište, skrbnik mu mora osigurati kućicu primjerenu njegovoj veličini, a površina od jednog metra ispod i oko kućice mora imati betonsku podlogu. U slučaju da skrbnik sve to krši, pas mu se može oduzeti o njegovu trošku.

Propisana je i općenita skrb o kućnom ljubimcu pa je tako skrbnik dužan osigurati provjeru stanja kućnog ljubimca najmanje jedanput dnevno, a prema potrebi i češće. Komunalni redar Pribislavca kontrolira jesu li svi skrbnici označili psa mikročipom i cijepili ga protiv bjesnoće. Osim toga, svi su dužni svoje pse i mačke cijepiti protiv najčešćih zaraznih bolesti i očistiti od unutarnjih i vanjskih parazita, kao i kastrirati, osim registriranih uzgoja i opravdanih evidentiranih izuzetaka.

Udruga Prijatelji životinja, koja se zalaže za odgovorno skrbništvo i smanjenje broja napuštenih životinja, pohvalila je predstavnička tijela Općine Pribislavec što su donijela vrlo konkretne uvjete držanja kućnih ljubimaca imajući u vidu važnost odgovorne brige za životinje. Time su postavili pozitivan primjer i za druge jedinice lokalne samouprave koje također mogu kroz svoje opće akte djelovati preventivno i smanjiti broj napuštenih životinja, čije zbrinjavanje moraju financirati.

„Psi i mačke su pripitomljene životinje koje ovise o ljudima da im osiguraju hranu, vodu, veterinarsku skrb, kontrolu razmnožavanja, sklonište i sigurnost te ne mogu opstati same. Nitko ne mora imati psa ili mačku pod svojom skrbi, no ako to odluči, treba preuzeti odgovornost koja uključuje dovoljno vremena i novaca da zadovolji sve fizičke i psihičke potrebe tog živog bića koje postaje novi član obitelji”, upozoravaju Prijatelji životinja.

Dodaju da su baš zato odredbe Odluke Općine Pribislavec primjer kakav trebaju slijediti ne samo druge lokalne zajednice nego bi ih trebalo propisati i na državnoj razini! „Ne držati psa na lancu, cijepiti ga, očistiti od vanjskih i unutarnjih nametnika, kastrirati i ostalo potrebno nije nikakav nadstandard držanja pasa, već znači normalnu, poželjnu i odgovornu skrb o kućnom ljubimcu. Ako mu netko ne može osigurati takve uvjete, ne treba niti nabavljati životinju”, zaključuju Prijatelji životinja.

Odluka Općine Pribislavec nalazi se ovdje: www.prijatelji-zivotinja.hr/data/file_15998.pdf

obiteljski pas [ 192.90 Kb ]

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting