21.06.22. Napuštene životinje ne padaju s neba!

| More

Poruka Tarika Filipovića za 20 godina kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!”

- 24. 6. 2022. u 12 h, Cat Caffe: Tarik u društvu mačaka predstavlja vizual sa psima

Kastriraj ne filozofiraj_Tarik Filipovic [ 116.88 Kb ]

Tarik Filipović, omiljeno lice s televizijskih ekrana, ovogodišnje je zaštitno lice kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” kojom udruga Prijatelji životinja već 20. godinu zaredom educira o odgovornoj skrbi za pse i mačke. Pred objektivom fotografa Domagoja Kunića, koji je i sam udomio kujicu spašenu iz potresa, poznati glumac i televizijski voditelj pozirao je s Melindom i Smokijem, neodoljivim psima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Porukom na vizualima: „Kastriraj, ne filozofiraj! Jer napuštene životinje ne padaju s neba.” ukazuje na važnost kastracije u sprječavanju napuštanja neželjenih štenaca i mačića.

Predstavljanje kampanje održat će se u petak 24. lipnja 2022. u 12 sati u popularnom zagrebačkom Cat Caffeu (Kušlanova 6). Tamo će Tarik, uz vizuale s Melindom i Smokijem, biti okružen s 14 mačaka koje su udomljene s ulice ili iz azila u ovaj jedini mačji kafić u Hrvatskoj, iz kojega poručuju: „Svakodnevno educiramo goste o važnosti kastracije, i to prije jednog legla, i o pravilnoj brizi za mačke. Zato nas raduje što ćemo ugostiti Tarika Filipovića radi predstavljanja kampanje s kojom dijelimo isti cilj – odgovorno ponašanje i prestanak napuštanja mačaka i pasa zbog godišnjih odmora.”

Tarik je na fotografiranju iz prve „kliknuo” s izuzetno dobrim i mirnim mladim psima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, koji su se prepustili njegovu maženju. Bijela Melinda jednogodišnja je križanka u tipu švicarskog ovčara od oko 20 kg, koja traži aktivnu obitelj, dok je Smoki desetomjesečni križanac žute boje u tipu terijera, koji teže hoda i samo se želi nositi i maziti pa bi mu odgovarala mirna obitelj. „Tko god udomi ove pse, kao i bilo koje druge koji čekaju u skloništima diljem Hrvatske, dobit će predivnog člana obitelji”, istaknuo je Tarik pozivajući na udomljavanje napuštenih životinja.

Podsjetio je da se napuštene životinje ne napuštaju same, već je riječ o bezobzirnom ponašanju pojedinaca, što često završava tragično: „Strašno mi je da još uvijek postoje ljudi koji, osobito prije godišnjih odmora, životinje bacaju na ulicu, u šumu ili ih čak utapaju. Apeliram na sve koji skrbe o kućnim ljubimcima da ih kastriraju i ne napuštaju. Zaista je teško naći dom samo za jednog štenca ili mačića, a kamoli svake godine više puta tražiti rješenje za nove životinje koje dolaze na svijet.”

To potvrđuje i dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja: „Psi i mačke su visokoreproduktivne vrste čiji se broj može udeseterostručiti u samo nekoliko godina. Kastracija je nužan alat u borbi protiv njihova napuštanja posebno uzevši u obzir da su skloništa prepuna, a trošak zbrinjavanja životinja iznimno velik. Stoga zahvaljujemo Tariku Filipoviću što skreće pozornost na to koliko je važno spriječiti napuštanje pasa i mačaka.”

Iz Prijatelja životinja navode da su, potaknuti brojnim slučajevima teških posljedica napuštanja životinja, pokrenuli peticiju i inicijativu da se napuštanje životinja sankcionira kao kazneno djelo: „Pozivamo sve da ne napuštaju životinje prije odlaska na godišnje odmore, već da, ako imaju uvjete, udome psa ili mačku. Trenutačno je alarmantna situacija s više od 200 pasa iz Dubrovnika, koje treba hitno udomiti, a svi podaci o njima dostupni su na www.adopt-zarkovica.eu.”

Više informacija i vizuali kampanje nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Prijatelji životinja zahvaljuju i svima ostalima koji su volonterski pridonijeli realizaciji vizuala „Kastriraj, ne filozofiraj! Jer napuštene životinje ne padaju s neba.”: fotografu Domagoju Kuniću, vizažistici Kristini Hošnjak, Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu koje skrbi o Melindi i Smokiju te studiju Omnibus i Cat Caffeu.

Tarik Filipović_Foto: Domagoj Kunić [ 928.75 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting