25.10.21. Izmjena Zakona o zaštiti životinja - cirkusi sa svim životinjama

| More

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
n. r. gđa Marija Vučković, ministrica
Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Poštovana ministrice Vučković,

aktualni Zakon o zaštiti životinja (NN 102/2017) propisuje da je zabranjeno držanje životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim predstavama, no „dopušta se držanje i nastupanje domaćih životinja u cirkusima i cirkuskim predstavama u svrhu prikazivanja vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu”.

Smatramo da je ovakva formulacija nepotrebna i zbunjujuća, a Hrvatska nema nacionalni cirkus sa životinjama ni ikakvog etičkog ni ekonomskog interesa podupirati mučenje životinja radi isprazne zabave i podilaženja inozemnim cirkusima koji profitiraju na patnji životinja. Stoga ne postoje nikakve prepreke da se potpuno zabrane nastupi cirkusa sa svim vrstama životinjama – i divljima (što je Zakonom zabranjeno još 2006. godine) i domaćima.

Otkako su Zakonom dopušteni nastupi cirkusa s domaćim životinjama, u Hrvatskoj su nastupali cirkusi sa životinjskim točkama koji su kršili Zakon jer su držali ljame i koristili za nastupe deve, a obje vrste u Hrvatskoj nisu domaće, nego divlje životinje. Prikazivali su dresirane nastupe životinja koje su izvodile naučene trikove dok su im dreseri tijekom nastupa mahali i fijukali bičem i lupali ih štapom pokazujući im što moraju napraviti. Životinje su se penjale jedna na drugu, skakale kroz obruč i prepreke, penjale se na povišena postolja i klackalice, vrtjele se na stražnjim nogama oko svoje osi, hodale natraške ukrug, propinjale se na stražnjim nogama, „klanjale” se publici svijanjem prednjih nogu, spuštale se na stražnjicu u sjedeći položaj, „plesale” bečki valcer i izvodile druge trikove koji su rezultat dresure, a ne prikazivanja „vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu”. Sama ta formulacija u Zakonu neostvariva je i neodrživa u praksi jer nemoguće je u cirkusu osigurati prikazivanje svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu.

Svako držanje životinja u cirkusu, bez obzira bile one domaće, kućne ili divlje životinje, zlostavljanje je tih životinja kroz tjeranje na nastupe i neprirodno ponašanje jer su životinje prisiljene podnositi okrutne dresure i izvođenje za njih besmislenih točaka, česta i duga putovanja od grada do grada, od države do države, nastupe pred gomilom ljudi i cjeloživotno služenje od 20 do 30 godina za zabavu ljudi, što životinjama nije ni zabavno niti bi odabrale takav život. Gostovanja svih cirkusa u Hrvatskoj koji su u svojemu programu imali životinje dokazala su vidljivu nedostatnu brigu za životinje, životinje s ranama, iznemogle, gladne i žedne, koje su držali u svim vremenskim uvjetima, bez obzira koliko oni bili (ne)prikladni za njihove etološke potrebe. Cirkusi za životinje znače stresan, težak i mučan život.

Mnoge države stoga su već zabranile cirkuse sa svim životinjama: Cipar, Grčka, Malta i oko 200 lokalnih vlasti u Ujedinjenome Kraljevstvu. Također, zabranile su ih i: Bosna i Hercegovina, neke od 22 države SAD-a, 28 općina u Kanadi, Bolivija, Brazil (Rio de Janeiro, São Paulo, Pernambuco, Paraiba, Rio Grande do Sul, Espiritu Santo, Mato Grosso do Sul, Alagoas i velik broj zabrana u gradovima unutar još četiri brazilske države), Santiago u Čileu. Ove zabrane cirkusa sa svim životinjama u zemljama EU-a i u svijetu pokazuju da i Hrvatska treba slijediti tu pozitivnu praksu. U prilog tome govori i podatak da su 32 grada Hrvatske već zabranila gostovanje cirkusa sa svim životinjama.

S obzirom na sve navedeno, molimo Vas da pokrenete izmjene Zakona o zaštiti životinja kako bi u Zakonu ostala odredba: „Zabranjeno je držanje životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim predstavama”, no bez iznimke koja dopušta držanje i nastupanje domaćih životinja u cirkusima.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 13. listopada 2021.

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting