15.12.20. Sastanak na temu nalaženja zajedničkog rješenja za životinje u Skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu

| More

Udruga Prijatelji životinja pozvana je iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića na sastanak 15. prosinca 2020. „na temu nalaženja zajedničkog rješenja za životinje u Skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu”. Sastanku je kao predstavnica Prijatelja životinja prisustvovala pravnica Ivana Lunka, koja je i koordinatorica Mreže za zaštitu životinja koju čini više od 50 udruga za zaštitu životinja iz Hrvatske.

S ciljem pomoći gradu Zagrebu i njegovu skloništu, a prvenstveno životinjama, Ivana Lunka predala je gradonačelniku Bandiću i ostalima prisutnima na sastanku prijedloge koje su Prijatelji životinja sastavili u cilju što veće transparentnosti rada skloništa u Dumovcu te informirala o problemima u radu mnogih skloništa u Hrvatskoj.

Prijedlozi udruge Prijatelji životinja:

- Revizija procedure zapošljavanja s uvrštenjem provjere načina odnosa prema psima u skloništu prije zaposlenja te jasna i javnosti dostupna procedura načina i uvjeta zapošljavanja novih osoba (kroz, primjerice, natječaj za posao).

- Na internetskoj stranici Dumovca napraviti npr. rubriku „Naš tim” i tu staviti imena, fotografije i opis dužnosti svih zaposlenih kako bi volonteri i posjetitelji znali s kim komuniciraju tijekom posjeta skloništu.

- Omogućiti dodatne ovlasti za vodstvo skloništa prema zaposlenicima u pogledu mogućnosti izdavanja opomena, pa i opomena pred otkaz, za slučajeve neprimjerenog odnosa prema životinjama.

- Uvođenje kratkog tečaja za sve djelatnike i potpisivanje od stane svih djelatnika deklaracije o primjerenom ophođenju prema psima.

- Obnova procedure javljanja osoblja na telefon s većim naglaskom na objašnjavanje situacija poput razloga nemogućnosti preuzimanja nekog psa u sklonište te na ljubaznost u komunikaciji.

- Uvođenje videonadzora skrbi o psima s mogućnošću snimanja kako bi se u svakom trenutku mogli vidjeti psi, odnosno ophođenje prema psima.

- Donijeti dokument, usklađen sa zakonom, o neusmrćivanju životinja u skloništu osim u zaista iznimnim situacijama kada nema drugog izlaza te i za takve slučajeve navesti jasnu proceduru (objasniti razloge usmrćivanja pasa).

- Obnoviti proceduru provjere uvjeta udomljavanja s neodgodivim reagiranjem na dojave o lošim uvjetima kod udomitelja.

- Revizija svih protokola i predstavljanje javnosti svih obnovljenih procedura o radu skloništa i načinu ophođenja sa životinjama.

- Osnivanje neovisne komisije čiji članovi nisu zaposlenici skloništa u Dumovcu, koja bi vršila na mjesečnoj ili polugodišnjoj bazi procjenu i ocjenjivanje odnosa svakog zaposlenika prema životinjama te redovita kontrola, odnosno obnova procjene.

- Vođenje evidencije pritužbi na rad svakog zaposlenika tako da se u svakom trenutku može provjeriti za koju osobu postoje učestale optužbe koje se ponavljaju i koje su pokazatelj neprimjerenog postupanja prema životinjama. Taj kanal za pritužbe može biti na web-stranici skloništa u Dumovcu, a da pritom obavijesti ne stižu samo skloništu nego i određenim osobama i službama u sustavu Grada Zagreba koje će biti zadužene za kontrolu.

- Uvođenje jednog dana godišnje kada će biti pozvani mediji, volonteri i građani kako bi pregledali cijelo sklonište i upoznali sve zaposlenike i volontere skloništa s ciljem davanja prijedloga za unaprjeđenje rada skloništa ili prijave ukazanih nepravilnosti tijekom godine ili tijekom pregleda. Takav dan da bude organiziran kao događanje tipa Otvoreni pregled skloništa i da na taj dan budu u skloništu prisutni svi djelatnici skloništa s kojima se posjetitelji mogu upoznati i da se prezentiraju procedure i rad skloništa.

- Dodatno povećati dostupnost i prisutnost volontera u skloništu.

pas u skloništu [ 158.51 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting