29.07.19. Muče se bolesne na vrućini tržnica, neprodane ostavljaju

| More

Prijatelji životinja ponovno prijavili kršenje zakona na tržnicama i sajmovima

Prodaja životinja na tržnici [ 702.56 Kb ]

- Traži se kontrola svih tržnica i javnih površina gdje se vrši prodaja živih životinja

Kokoš zavezana nogom visi s kaveza, papige koje vise nad smećem, zadihani štenci bez vode i hrane nagurani u kavez samo su neke od grozomornih slika primitivizma na tržnicama. Scene životinja koje izlažu kao krumpire, a često i uz krumpire, uobičajene su u Hrvatskoj te godinama potiču zgrožene građane na prijavljivanje takvih slučajeva kršenja niza propisa, alarmiraju Prijatelji životinja.

U Zagrebu se životinje izlažu pokraj kontejnera za otpad i na prilazu parkiralištu kod Trešnjevačke tržnice, kao i na raznim lokacijama sajmišta Hrelić. Ovakvi odvratni prizori zaista ne služe na ugled gradu Zagrebu te nije jasno zašto se takvo očito kršenje zakona i iskorištavanje životinja godinama tolerira. Prijatelji životinja uporno prijavljuju ovakve slučajeve i smatraju da je krajnje vrijeme da se u svim dijelovima Hrvatske iskorijeni nelegalna prodaja životinja.

Građani dojavljuju udruzi Prijatelji životinja šokantne prizore životinja zatvorenih u male kaveze, i to na vrlo visokim temperaturama, bez mogućnosti sklanjanja i bez dostupne vode i hrane. U prodaji se mogu naći psi i mačke od kojih su neki vidljivo bolesni, zatim papige, golubovi, kunići, pilići i kokoši. Velikom broju životinja izloženih za prodaju trebalo bi, prije svega, pružiti veterinarsku pomoć kako bi im se smanjila patnja, a trebalo bi i onemogućiti varanje građana prodajom životinja koje će trebati voditi veterinaru ili će životinje ubrzo nakon kupnje umrijeti zbog neliječenih bolesti.

Udruzi se često javljaju i zgroženi strani turisti koji ne mogu shvatiti ovakvo zanemarivanje i zlostavljanje životinja. Prijatelji životinja primaju i dojave da životinje koje nisu prodane taj dan budu ostavljene na mjestu prodaje pa umiru od žeđi i gladi, zbog bolesti ili pod kotačima automobila. Ovime se također povećava broj napuštenih životinja na ulicama jer životinje, osim što ostaju napuštene, nisu kastrirane pa se nekontrolirano razmnožavaju.

Prema Zakonu o zaštiti životinja, svi uzgajivači kućnih ljubimaca moraju biti registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede, a prodaja životinja mora se odvijati samo pod legalnim i propisanim uvjetima. Osim toga, pse i mačke zabranjeno je prodavati i u trgovinama za kućne ljubimce te se psi i mačke koji su uzgojeni u svrhu prodaje mogu kupiti isključivo od uzgajivača registriranih pri Ministarstvu poljoprivrede. Psi namijenjeni prodaji trebaju, osim toga, biti cijepljeni i mikročipirani pa je apsurdno da se tolerira prodaja pasa i mačaka po tržnicama i javnim površinama.

Dosljedno provođenje Zakona o zaštiti životinja i kontrola preduvjeti su za saniranje velikih negativnih posljedica „štancanja” životinja za prodaju, kako za životinje tako i za cijelu zajednicu. Prijatelji životinja smatraju da je krajnje vrijeme da lokalne zajednice i državne službe uvedu red za opću dobrobit.

Iz udruge Prijatelji životinja ujedno pozivaju sve građane da ne sudjeluju ni na koji način u trgovini životinjama, već da umjesto kupnje posjete prepuna skloništa i udome psa ili mačku i tako učine dobro djelo te pomognu životinjama i lokalnim zajednicama koje ih moraju zbrinjavati.

Više o problematici trgovine životinja, provedbi Zakona o zaštiti životinja i udomljavanju pasa i mačaka pročitajte ovdje.

Prodaja životinja na tržnici [ 480.85 Kb ]Prodaja životinja na tržnici [ 666.66 Kb ]Prodaja životinja na tržnici [ 311.88 Kb ]

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting