03.05.18. Već 30 gradova i općina propisuje trajnu sterilizaciju!

| More

Brojne lokalne zajednice prepoznale korisne alate u novom Zakonu o zaštiti životinja

- Udruge i građani pohvaljuju primjenu odredaba koje će smanjiti broj napuštenih životinja

Novi Zakon o zaštiti životinja omogućava propisivanje trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja, a brojni gradovi i općine koji su propisali ili su u fazi propisivanja svjesni su da bi bila velika šteta propustiti ovu priliku za dugoročno učinkovito rješenje problema nastajanja neželjenih životinja. Uvidjeli su da propisivanje obavezne sterilizacije, uz registrirane izuzetke, rješava uzrok problema te da im ovaj odličan zakonski alat može donijeti i značajne financijske uštede.

Odluke o načinu držanja kućnih ljubimaca s propisanom trajnom sterilizacijom donijeli su ili su u fazi donošenja: Čakovec, Zagreb, Slatina, Mali Lošinj, Gradac, Našice, Novigrad Podravski, Karlovac, Lepoglava, Dugo Selo, Varaždin, Ilok, Supetar, Buje, Udbina, Popovac, Nedelišće i brojne druge općine i gradovi. Zbog toga dobivaju pohvale i podižu svijest građana o ozbiljnom problemu s kojim se suočavaju dugi niz godina, a to su nebrojene napuštene, utopljene, ugušene, zgažene i na druge načine ubijene neželjene životinje koje nastaju zbog skrbnika koji ne kastriraju pse i mačke.

Matko Boršić, voditelj Mreže za zaštitu životinja koju čini više od 30 udruga za zaštitu životinja, upozorava: „Vrlo je važno provoditi i Zakonom obaveznu kontrolu mikročipiranja svih pasa, što će, paralelno s propisivanjem obavezne trajne sterilizacije, vrlo brzo donijeti konkretne rezultate u smanjenju broja napuštenih životinja kojih je trenutačno zaista mnogo.”

Udruge smatraju da je vrijeme da lokalne zajednice kao nadležna tijela za provedbu Zakona o zaštiti životinja napokon, koristeći sve ponuđene prilike i sredstva, u suradnji s udrugama, uvedu reda u postojeće zabrinjavajuće stanje. „Svi psi moraju biti označeni mikročipom, svi koji ne žele pomladak pasa i mačaka o kojima skrbe trebaju ih kastrirati za njihovo i opće dobro, a opravdani izuzeci moraju biti registrirani”, poručuju iz Mreže za zaštitu životinja.

Uvrštavanje obavezne trajne sterilizacije u gradske i općinske odluke izvrstan je način da lokalne zajednice postave jedne drugima primjere dobre prakse i djeluju za zajednički interes i boljitak te dobrobit životinja, a ujedno smanje troškove koje izdvajaju zbog neodgovornih građana.

Više informacija o prednostima trajne sterilizacije nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Napušteni pas [ 113.38 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting