19.04.18. Performans za podršku trajnoj sterilizaciji

| More

Mreža za zaštitu životinja ide korak dalje u kampanji „Ili žmiriš, ili si za kastraciju”

- udruga zahvaljuje gradovima i općinama koje su krenule rješavati uzroke

Volonteri Mreže za zaštitu životinja, u sklopu kampanje „Ili žmiriš, ili si za kastraciju”, potresnim performansom na središnjem zagrebačkom trgu u petak 20. 4. 2018. skrenut će pozornost na gorući problem nastajanja napuštenih životinja, s čime se bolno suočavaju svaki dan.

Leći će u crne vreće nasred Trga bana Josipa Jelačića simbolizirajući tisuće odbačenih štenaca i mačića, osuđenih na patnju i smrt. Na izloženim transparentima moći će se vidjeti brutalna svakodnevica životinja čija je sudbina dio tužne statistike i crnih kronika.

Svi ti neželjeni i nasilno prekinuti životi nastali su od životinja koje imaju skrbnike, ali ih oni nisu kastrirali, iako kastracija ima brojne zdravstvene i ostale prednosti za životinje. Prepušteni samima sebi, velika većina štenaca i mačića završava svoj kratki život, obilježen bolom i patnjom, a da ih nitko ne primijeti. Oni sretniji dospiju u uvijek prepuna skloništa ili u domove preopterećenih volontera. Samo manji broj dočekat će starost jer je veći broj napuštenih životinja nego mjesta u skloništima i onih koji ih žele udomiti. Trajna sterilizacija humano je rješenje umjesto zgaženih, utopljenih i napuštenih životinja.

Mreža za zaštitu životinja, u kojoj je više od 30 udruga za zaštitu životinja, smatra da ne smijemo žmiriti na patnju životinja i da jedino propisivanjem obavezne trajne sterilizacije možemo prekinuti začarani krug nekontroliranog razmnožavanja životinja i neodgovornosti pojedinaca koji odbacuju neželjene potomke. Mreža pohvaljuje gradove i općine koji primjenjuju Zakon o zaštiti životinja koji im daje ovaj snažan alat kako bi stali na kraj ružnim pričama koje se svakodnevno odvijaju na ulicama, smetlištima i u šumama, jarcima i kontejnerima.

Uz kontrolu mikročipiranja svih pasa, važno je da gradovi i općine iskoriste zakonsku mogućnost propisivanja trajne sterilizacije kao obavezne metode kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz propisane evidentirane izuzetke. Takvim konkretnim i logičnim rješenjem mogu smanjiti i patnju životinja i financijske izdatke zbog neodgovornosti građana.

Mreža za zaštitu životinja i njezine članice koje svakodnevno zbrinjavaju napuštene pse i mačke zahvaljuju Čakovcu, Zagrebu, Iloku, Varaždinu, Slatini i mnogim drugim gradovima i općinama koji su propisali ili rade na propisivanju trajne sterilizacije te su krenuli rješavati uzroke problema.

Trenutačna alarmantna situacija u kojoj su sva skloništa za napuštene i izgubljene životinje preopterećena i u kojoj tisuće odbačenih životinja čeka udomljenje zahtijeva trajnu sterilizaciju kao jedino humano i održivo rješenje za smanjenje broja napuštenih životinja.

Udruge članice Mreže za zaštitu životinja, koje su samo u 2017. spasile više od 5000 životinja, apeliraju na sve da prestanu žmiriti na patnju životinja i zauzmu se za propisivanje obavezne trajne sterilizacije u svojoj lokalnoj sredini.

Fotografije s performansa za podršku trajnoj sterilizaciji

Ili žmiriš ili si za kastraciju [ 1.04 Mb ]Ili žmiriš ili si za kastraciju [ 799.31 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting