27.09.17. Više od 100 tisuća pasa u Hrvatskoj nije cijepljeno ni mikročipirano

| More

Error:

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće Prijatelji životinja upozoravaju

- Udruga poziva na potpisivanje peticije i na važnost provedbe zakonskih obaveza

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je da provodi jesensku akciju oralne vakcinacije lisica radi sprečavanja širenja bjesnoće. Udruga Prijatelji životinja pohvaljuje ovaj višegodišnji program iskorjenjivanja bjesnoće i sve napore da Hrvatska bude proglašena zemljom slobodnom od bjesnoće. Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće 28. rujna, iz udruge upozoravaju na alarmantan podatak – procjenjuje se da više od 100 tisuća pasa u Hrvatskoj nije ni cijepljeno ni mikročipirano, što ugrožava cijelu zajednicu i dovodi do napuštanja pasa!

Označavanje pasa mikročipom obavezno je od 2004. godine, a cijepljenje protiv bjesnoće i desetljećima ranije. Većina skrbnika pasa izvršava svoje zakonske obaveze pokazujući tako brigu i odgovornost za svojega psa, druge životinje i ljude. No više od 30 posto neodgovornih građana ne cijepi i ne mikročipira svoje pse uzrokujući time veliku štetu. Krajnje je vrijeme i u interesu svih da se krene u strogu kontrolu i sankcioniranje takvih građana, kako je propisano Zakonom o zaštiti životinja i Zakonom o veterinarstvu.

Time bi se ujedno stekli uvjeti da se ispravi još jedna nepravda, a to je da savjesni skrbnici pasa ne moraju cijepiti svoje pse svake godine, već prema uputama proizvođača cjepiva, kako preporučuju i nadležne institucije EU-a. Apsurdna je trenutačna situacija u kojoj odgovorna većina cijepi svoje pse i prekomjerno, a neodgovorna manjina svojega psa nikada nije niti odvela veterinaru. Kazna za izbjegavanje obaveznog mikročipiranja pasa iznosi 6000 kuna i lako ju je naplatiti.

Stoga Prijatelji životinja pozivaju sve građane da potpišu peticiju za regulaciju i kontrolu obaveznog cijepljenja pasa protiv bjesnoće, pa tako i mikročipiranja, a lokalne zajednice, komunalne redare, veterinarske inspektore i veterinare na provođenje sustavne kontrole, što je i propisano Zakonom o zaštiti životinja.

Error:

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting