19.09.15. 11. sastanak Mreže protiv napuštanja životinja

| More

Okupljanje hrvatskih udruga za zaštitu životinja

- Subota 19. 9. 2015.: udruge i aktivni pojedinci raspravljali o aktualnim problemima i neprovođenju zakona

U subotu 19. 9. 2015. u prostorijama udruge Prijatelja životinja održan je 11. sastanak Mreže protiv napuštanja životinja. Na sastanku su sudjelovali predstavnici hrvatskih udruga za zaštitu životinja te pojedinci zainteresirani za rješavanje problematike napuštanja životinja, kao i druge aspekte postupanja prema životinjama u našoj državi.

Raspravljalo se o pokušajima unazađivanja zakona kroz prijedloge za uvođenje lova lukom i strijelom te ukidanje zabrane uzgoja životinja radi krzna. Istaknuta je važnost prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaštiti životinja, koji se trenutačno mijenja, kao što su: zabrana prodaje u trgovinama živih životinja namijenjenih ljudskoj prehrani, zabrana korištenja konja za izvlačenje drva, zabrana borbi bikova i ostalih insceniranih sukoba životinja, zabrana trajnoga držanja pasa na lancu itd. Veliku pozornost izazvala je i rasprava o zabrani usmrćivanja životinja u skloništima, nužnosti da skloništa budu neprofitna, ovlastima skloništa koja ubijaju životinje i pravilniku o radu skloništa.

Na sastanku se spominjao i Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine za prodaju kućnih ljubimaca, koji još uvijek nije donesen, i s time povezana problematika registriranja uzgajivača koji bi trebali svi biti registrirani, bez obzira na broj jedinki u uzgoju. Govoreći o uzgoju i prodaji, odnosno trgovini životinjama, govorilo se i o prijedlogu da se u Zakon uvede Pozitivna lista, popis samo dopuštenih vrsta za držanje kao kućnih ljubimaca.

Posebno zanimanje izazvala je rasprava o problemima u provedbi Zakona o zaštiti životinja i neučinkovitosti primjene mnogih zakonskih odredbi, a iznesene su i informacije o lošoj kontroli mikročipiranja pasa te nedostatku programa kastracije pasa i mačaka. Spomenuta je i važnost odnosa političara prema zaštiti životinja.

Mreža protiv napuštanja životinja je projekt udruge Prijatelji životinja, koji ima za cilj umrežavanje udruga, pojedinaca i institucija koji se zalažu i rade na sprječavanju napuštanja životinja te na njihovu zbrinjavanju. Osnovana je 2008. godine, a broji više od 50 udruga za zaštitu životinja i velik broj pojedinaca.

Preko udruge Prijatelji životinja, Mreža protiv napuštanja životinja surađuje s Uredom za veterinarstvo i Uredom za veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, Gradom Zagrebom i drugim tijelima državne, regionalne i lokalne uprave. Mreža protiv napuštanja životinja otvorena je prema udrugama, građanskim inicijativama, voditeljima skloništa, predstavnicima gradskih i općinskih vlasti i pojedincima, odnosno svima koji pridonose zbrinjavanju i sprječavanju napuštanja životinja. Radi na edukaciji svojih članova, prosljeđuje im korisne informacije te sakuplja i šalje prijedloge izmjena zakona i pravilnika nadležnim institucijama.

Krajnji cilj Mreže protiv napuštanja životinja je potpuni prestanak napuštanja životinja te podizanje svijesti i odgovornosti građana do razine koja će kao neposredni rezultat imati prestanak potrebe za postojanjem skloništa za napuštene životinje.

Zapisnici s prethodnih sastanaka Mreže protiv napuštanja životinja, prijedlozi udruge Prijatelji životinja za izmjene i dopune Zakona o zaštiti životinja, popisi veterinarskih inspektora i druge korisne informacije mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

11. sastanak Mreže [ 151.36 Kb ]11. sastanak Mreže [ 148.79 Kb ]11. sastanak Mreže [ 140.94 Kb ]11. sastanak Mreže [ 159.35 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting