Zanemarivanje i držanje u neprimjerenim uvjetima

| More

U slučaju zanemarivanja životinje (prehrana, neprikladan smještaj, stalno držanje na lancu i lanac urezan u meso, vidljivo bolesna životinja, sumnja da životinja nije čipirana i cijepljena protiv bjesnoće, napuštanje životinje, nezbrinjavanje potomstva i sl.) komunalnom redarstvu i nadležnoj veterinarskoj inspekciji pismenim putem upućuje se prijava u kojoj treba navesti što više detalja koji upućuju na kršenje Zakona o zaštiti životinja i priložiti što više dokaza koji mogu poslužiti u svrhu dokazivanja navoda iz prijave (fotografije ili videosnimke, iskazi svjedoka, obdukcijski nalaz, veterinarska dokumentacija).

Prijava bi trebala sadržavati sve podatke o podnositelju prijave, počinitelju ili vlasniku, odnosno skrbniku životinje, kao i o svjedocima koji mogu potvrditi navode iz prijave. Važno: anonimne prijave uglavnom se ne razmatraju. Ako želite ostati anonimni jer mislite da bi osoba koju prijavljujete mogla ugroziti vašu sigurnost, u potpisanoj prijavi nadležnoj instituciji naglasite da želite ostati anonimni prema prijavljenom. Tako komunalno redarstvo/inspekcija može kontaktirati vas kao svjedoka, ali prijavljenoj osobi neće dati vaše podatke. Ako se radi o psu i ako postoji sumnja da nije cijepljen protiv bjesnoće i/ili mikročipiran (što je zakonska obaveza svakog skrbnika psa), svakako treba i to naglasiti, a na kraju svake prijave treba zatražiti povratnu informaciju o poduzetom.

Veterinarskoj inspekciji upućuje se i bilo koje drugo kršenje Zakona o zaštiti životinja poput loših uvjeta u zoo dućanima, klanja svinja bez prethodnog omamljivanja, neprikladno držanje tzv. domaćih životinja i tako dalje...

Komunalno redarstvo obavlja nadzor nad provedbom odredaba Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Takve Odluke propisane su za svaki grad posebno i mogu se pronaći na internetskim stranicama gradova. Za područje grada Zagreba građani se mogu javiti komunalnom redarstvu na tel. 01/610 1566 (svaki dan od 8 do 20h) ili na e-mail komunalno-redarstvo@zagreb.hr, dok se adrese komunalnog redarstva drugih gradova mogu pronaći na internetskim stranicama pojedinog grada. Također, komunalno redarstvo provodi nadzor sukladno i svojim obavezama i ovlastima prema odredbama Zakona o zaštiti životinja.

Popis veterinarskih inspekcija po gradovima, odnosno županijama nalazi se ovdje. Prijave veterinarskoj inspekciji mogu se uputiti i putem e-mail adrese prijava@mps.hr i Državnom inspektoratu na adresu prijave@dirh.hr.

Primjeri prijava: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=589.

Prijavu svakako treba poslati i policiji i Općinskom državnom odvjetništvu ako se radi o kršenju članka 205., stavka 3. Kaznenog zakona:

Ubijanje ili mučenje životinja

Članak 205.

(3) Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme,

kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.

(4) Životinja iz ovoga članka oduzet će se.

Ažurirano: svibanj 2019.

Vezane teme

Zanemareni pas

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting