Priča o Britchesu

| More

Britches, majmunčić vrste Macaca arctoides, rođen je u zatočeništvu na Sveučilištu Kalifornija, Riverside, u ožujku 1985. Pri rođenju je odvojen od majke i zašivene su mu oči kao dio trogodišnjeg istraživanja o uskraćivanju majke i osjetnih podražaja, koje se provodilo na 24 novorođenčadi makakija. Istraživanje je provodio David H. Warren.

Pokusi su bili namijenjeni proučavanju ponašanja i živčanog razvoja majmuna uzgajanih s uređajem za osjetilnu zamjenu. Pet grupa od četiri makakija trebali su uzgajati od rođenja do tri mjeseca, a drugu grupu do šest mjeseci starosti, oslijepljene dok su nosili Trisensor Aid (TSA), pokusnu inačicu za pomoć slijepim osobama u putovanju, Sonicguide. Kontrolne grupe trebale su nositi uređaj s normalnim vidom ili pak uređaj bez funkcije. Na kraju pokusa bilo je planirano ubijanje svih majmuna koji su sudjelovali u istraživanju, kako bi se proučavala vidna, slušna i motorička područja njihovih mozgova.

20. travnja 1985. aktivisti Animal Liberation Fronta (ALF) pronašli su Britchesa samoga u kavezu, sa zavojima preko očiju i sonarnim uređajem pričvršćenim na glavu, koji je emitirao visokofrekventni ton svakih nekoliko minuta. Britches se pripijao uz uređaj, prekriven ručnikom s dvije lažne bradavice, očito namijenjen da služi kao surogat majka.

Veterinar oftalmolog dr. Ned Buyukmihci sa Sveučilišta Kalifornija, Davis, i utemeljitelj organizacije Veterinarians for Animal Rights (Veterinari za prava životinja), pregledao je Britchesa, staroga oko pet tjedana, nakon što su ga aktivisti spasili iz laboratorija. Konstatirao je da su korišteni preveliki šavovi i da su jastučići na njegovim očima bili prljavi. Izjavio je: 'Ne postoji nikakvo opravdanje za ovaj traljav, bolan pokus.'

Utvrđeno je i da Britches ima strah od svjetla, upaljen penis i nakupine smegme, općenito loše razvijene mišiće, suhu kožu i smrad tijela.

Nakon što su znanstvenici i Američki odbor slijepih osudili ove pokuse, osam od 17 istraživanja koje je prekinuo upad aktivista ALF-a nije ponovno pokrenuto, a prema izvještajima Sveučilišta i Vlade, Sveučilište je prestalo zašivati oči novorođenčadi majmuna.

Dr. Grant Mack, predsjednik Američkog odbora slijepih, kasnije je nazvao istraživanje 'jednim od najodvratnijih i najgore osmišljenih projekata za koje je čuo'.

Priča o Britchesu ima sretniji kraj nego ona većine žrtava vivisekcije. Britches je jedan od (relativno) sretnih. Nakon što je spašen, njegovan je s ljubavlju i, iako je psihološka trauma trajala neko vrijeme, u potpunosti se oporavio od fizičkih ozljeda. Zatim, kada mu je bilo pet mjeseci, prebačen je u utočište Primarily Primates, gdje su ga preimenovali u Junior, te ga je posvojila starija ženka makakija, koja je već odgojila nekoliko siročadi.

Nažalost, drugdje u laboratorijima diljem svijeta tisuće primata pate baš poput Britchesa, nezaštićeni zakonima koji omogućuju provođenje bolnih i beskorisnih ispitivanja na njima. Molimo vas da podijelite priču o Britchesu sa svojim prijateljima i da ne podržavate industriju pokusa na životinjama.

Više o Britchesu može se saznati na www.britches.org.uk ili na Facebook stranici www.facebook.com/BritchestheMonkey.

Utočište Primarily Primates

Primarily Primates je neprofitno utočište u Bexar Countyju (Teksas, SAD) koje pruža dom, zaštitu i rehabilitaciju raznim ne-autohtonim životinjama. U privatnom utočištu smješteno je nekoliko stotina životinja i, kao što upućuje i ime, utočište se usredotočuje prvenstveno na brigu za majmune. Mnogi su 'ostaci' iz trgovina kućnih životinja i biomedicinskih istraživačkih institucija. U utočištu se nalaze i čimpanze nekada korištene u prostornoj obuci i testiranju protokola za United States Air Force i Olivera, čimpanza koja je prikazivana u televizijskim emisijama kao mješavina čimpanze i čovjeka ('humanzee') zbog navike uspravnog hodanja.

Djelatnici ovog utočišta, osnovanog 1978. godine, poručuju kako je opasno i pogrešno kupovati životinje te ih držati zatočene u svojim domovima.

Više se može saznati na njihovoj web stranici www.primarilyprimates.org.

Vezane teme

Testiranje na majmunu BritchesBritches spašenBritches spašen

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting