07.05.11. Udomljavanje je fora

| More

Pozivaju se građani na odgovorno skrbništvo i udomljavanje napuštenih životinja

- Otisnut edukativni letak 'Skrb za psa'; važnost mikročipiranja svih pasa do 13. lipnja

Udomljavanje napuštenog psa ili mačke, koja traži spas i dom u kojemu će biti sigurna od gladi, žeđi, vremenskih neprilika, prometa, trovanja i zlostavljanja, je plemenit čin. Građani koji udomljuju mogu unaprijed znati karakter psa i na skrb dobivaju kastrirane i cijepljene pse, a svojim dobrim djelom šalju jasnu poruku kako se životinje trebaju udomljavati, a ne kupovati.

Iako Zakon o zaštiti životinja i drugi relevantni zakonski propisi nalažu građanima da budu savjesni i odgovorni pri postupanju sa životinjama, koje doživotno ovise o njima, napuštanje životinja je veliki problem u cijeloj Hrvatskoj.

Stoga je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u suradnji s Ustanovom Zoološki vrt grada Zagreba - Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu i udrugom Prijatelji životinja, izdalo edukativni letak pod nazivom 'Skrb za psa', koji će biti distribuiran po cijeloj državi, a pruža korisne informacije o pravilnom suživotu ljudi i pasa, cijepljenju, mikročipu, kastraciji, zaštiti životinja, važnosti skloništa za životinje i programa udomljavanja.

Letak će predstaviti Siniša Mandek, dr. med. vet. iz Uprave za veterinarstvo, na javnom događanju 'Udomljavanje je fora', kojega Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu, u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, organiziraju 7. svibnja 2011. u 11 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Na informativnim štandovima, koji će biti postavljeni od 9 do 15 sati, građani će moći dobiti korisne informacije vezane za kućne životinje i udomljavanje, kupiti hranu za pse i mačke po promotivnoj cijeni te pogledati i družiti se s psima koji čekaju novi dom.

Letak također upozorava na obavezno označavanje mikročipom, propisano Pravilnikom o označavanju pasa, s obzirom da 13. lipnja 2011. istječe rok do kojega svi psi u Hrvatskoj moraju biti mikročipirani. Oni koji se ne pridržavaju ove zakonske obaveze mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 6.000,00 kuna.

Mikročip je malena kapsula veličine zrna riže, napravljena od stabilnog materijala neopasnog za pse. Mikročip sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji se može očitati pomoću čitača a koji, unesen u zaštićenu bazu podataka, daje informacije o skrbniku i životinji.

Mikročipiranje se obavlja samo jednom i moguće ga je obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti/praksi po cijeni od oko 90 kuna. Od velike je važnosti prilikom nalaženja skrbnika odlutalih pasa kao i za sprječavanje napuštanja životinja.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting