11.08.09. I turisti su vegetarijanci

| More

Error:

Prijatelji životinja upozoravaju na slabu turističku ponudu u Hrvatskoj

- Štandovi i degustacije u Zadru, Šibeniku i Splitu!

Hrvatska kao turistička zemlja i dalje zaboravlja da se među velikim brojem turista koji svoj godišnji odmor provode u Hrvatskoj, krije nemali broj vegetarijanca koji od turističke ponude koju su platili očekuju i adekvatnu ponudu u skladu s njihovim životnim stilom, te da će ukoliko im takva ponuda bude uskraćena svoj sljedeći godišnji provesti negdje drugdje umjesto u Hrvatskoj.

Iako je porast broja vegetarijanaca, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, zamjetan, ponuda se nije nimalo prilagodila sve većem broju turista koji i na svojem godišnjem odmoru razmišljaju o svojem utjecaju na planet te o etičnom i humanom načinu života i odnosu prema životinjama i prirodi.

Također, sve je više onih koji, iako nisu još vegetarijanci, shvaćaju problematiku i štetnost mesne prehrane i okreću se biljnoj prehrani misleći na zdravlje, okoliš i životinje. I oni zaslužuju adekvatnu ponudu kako bi ostali vjerni svojim nastojanjima da promjenom prehrane učine nešto za sebe i život oko sebe.

Stoga i ove godine udruga Prijatelji životinja organizira informativne štandove na kojima će održati zanimljive degustacije veganske hrane kakvu turisti vegetarijanci, vegani i oni koji to žele postati očekuju na svojem godišnje odmoru.

U Zadru na Narodnom trgu, u utorak 11. kolovoza u 11:30 bit će priređena degustacija veganskih kanapea pripremljenih na razne načine, primamljivog okusa i izgleda.

U Šibeniku, na Poljanama, u srijedu 12. kolovoza u 11:30 dijelit će se veganski ražnjići, pohani tofu i seitan s raznim veganskim umacima.

U Splitu, u Marmontovoj ulici 13. kolovoza u 11:30 posluženi će biti razni veganski kolači i veganske slastice kao što su pite od jabuke i maka, veganski pudinzi i biljna mlijeka.

Osim stranih turista koji traže vegetarijansku ponudu, u Hrvatskoj živi preko 150.000 vegetarijanaca i vegana, koji također svoje godišnje odmore provode na hrvatskoj obali te su i oni zakinuti za kvalitetan odmor bez briga oko prehrane. Dane provode u potrazi za vegetarijanskim proizvodima i vegetarijanskom ugostiteljskom ponudom, što odmor čini veoma napornim i neugodnim te ih tjera da svoje odmore provedu izvan Hrvatske.

S obzirom da vegetarijanci ne jedu životinje, mnogi niti jaja, dok vegetarijanci vegani ne konzumiraju niti životinjsko mlijeko, sramota je da im se nudi riba, što je čest slučaj u restoranima duž naše obale, a što pokazuje nedovoljnu informiranost ugostitelja o načinu prehrane koji svakako nije nova pojava modernog svijeta, već postoji otkada i svijet.

Udruga Prijatelji životinja, članica Europske vegetarijanske unije, i ove godine turnejom po hrvatskim gradovima želi potaknuti razvoj ponude za vegetarijance i turiste ekološki, zdravstveno i etički razvijenih pogleda, što je nužno za daljnji turistički i kulturološki razvoj Hrvatske.

Čak 73% građana smatra da je potrebno poboljšati vegetarijansku ponudu, a svi posjetitelji informativnih štandova moći će izraziti svoju podršku potpisivanjem peticije za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije u Hrvatskoj.

Zadar

[[4865 v]]

[[4866 v]]

Biograd

[[4867 v]]

Šibenik

[[4868 v]]

[[4869 v]]

[[4870 v]]

Split

[[4871 v]]

[[4872 v]]

[[4873 v]]

[[4874 v]]

Error:

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting