06.08.09. Kastracija spašava živote

| More

Ivana Kindl i Woody u kampanji za odgovorno ponašanje prema životinjama

- Prijatelji životinja i Ivana Kindl upozoravaju na važnost kastracije kućnih životinja

Samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet više od 100.000 mačića dok samo jedna kuja i njeno potomstvo u tom istom razdoblju mogu donijeti na svijet više od 60.000 štenadi. Psi i mačke ne žive u divljini, već u suživotu s ljudima i njihova prekobrojnost i nekontrolirano razmnožavanje povezani su s velikom patnjom neželjenih i napuštenih životinja.

Prijatelji životinja pokrenuli su kampanju za odgovorno ponašanje prema životinjama u kojoj Ivana Kindl sa svojim mačkom Woodyjem na jumbo plakatima u Zagrebu, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Puli, Zadru, Požegi i drugim gradovima poziva građane na savjesno skrbništvo i kastriranje svojih mačaka i pasa kako bi se izbjeglo napuštanje životinja i njihova patnja i smrt.

Ivanu i Woodyja fotografirala je Marinshe. Ivanu je frizirala Petra Granić, šminkala Ivana Šimunić, a stilist je bio Ivan Frišćić. Za dizajn plakata zaslužna je Maja Zaklan.

Zakon o zaštiti životinja u članku 48., stavku 5. i 6. nalaže da su skrbnici kućnih životinja dužni osigurati kontrolu razmnožavanja životinja, a u slučaju nekontroliranog razmnožavanja zbrinuti njihove potomke. U protivnom ih se tereti za troškove i kaznu od 5.000,00 kn do 15.000,00 kn za fizičke i 30.000,00 kn do 50.000,00 kn za pravne osobe.

Kastracijom se sprječava nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja, nepotrebno nasilno gašenje njihovih života i rađanje neželjenih mačića i štenaca, koje je teško ili nemoguće udomiti. Kastracijom se sprječava i psihička patnja životinja zbog nemogućnosti zadovoljavanja njihovih prirodnih nagona, kao i nastanak raznih bolesti kao što su tumor dojki i maternice, piometra, sepsa, rak prostate i testisa. Kastrirane životinje također žive dulje. Operacija je jednostavna a obavlja se rutinski i životinje već nekoliko sati nakon operacije mogu sve samostalno obavljati.

Usprkos velikom problemu napuštenih životinja, u Hrvatskoj ne postoje programi kastracije uličnih i napuštenih životinja koji bi značajno pridonijeli smanjenju broja životinja. Te životinje ostavljene lutaju našim gradovima zato što lokalne zajednice, koje su dužne provoditi ovakve programe, ne čine ništa.

Ova kampanja izravno se nadovezuje na kampanju protiv napuštanja kućnih životinja pred godišnje odmore, pa se apelira na građane da odgovorno skrbe za svoje kućne životinje i tako spriječe njihovo stradavanje ili zatvaranje u kaveze skloništa.

'Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti, a kada su u pitanju toliki nedužni životi jasno je da kastracijom životinja pokazujemo odgovornost i sprječavamo njihovo ubijanje. Smatram da trebamo biti savjesni prema svojim kućnim životinjama i ne zaboraviti brojne napuštene mačke i pse koji čekaju našu pomoć', izjavila je Ivana Kindl prigodom realizacije kampanje.

Potporu ovoj kampanji dali su Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Zale, Arto, Europlakat, P.I.O., Vectordesign, Lotusgraf, te gradovi Zagreb, Karlovac, Rab, Ludbreg i Opatija.

Ivana Kindl jumbo [ 715.37 Kb ]Ivana Kindl na snimanju 1 [ 185.31 Kb ]Ivana Kindl na snimanju 2 [ 258.09 Kb ]

Vezane teme

Ivana Kindl City Lights [ 1.13 Mb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting