21.08.08. Kastracija nužna u spašavanju života

| More

Prijatelji životinja i Didona upozoravaju na važnost kastracije kućnih životinja

Samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića, dok samo jedna kuja i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 67.000 štenadi. Psi i mačke ne žive u divljini, već u suživotu s ljudima i njihova prekobrojnost i nekontrolirano razmnožavanje su povezani s velikom patnjom neželjenih i napuštenih životinja.

Zakon o zaštiti životinja u članku 48., stavku 5. i 6. nalaže da su skrbnici kućnih životinja dužni osigurati kontrolu razmnožavanja životinja, a u slučaju nekontroliranog razmnožavanja zbrinuti njihove potomke. U protivnom ih Zakon tereti za troškove i kaznu od 5.000,00 kn do 15.000,00 kn za fizičke i 30.000,00 kn do 50.000,00 kn za pravne osobe.

U Hrvatskoj, usprkos velikom problemu napuštenih životinja, ne postoje programi kastracije uličnih i napuštenih životinja, koji bi značajno pridonijeli smanjenju broja životinja koje ostavljene lutaju našim gradovima, a koje bi lokalne zajednice bile dužne provoditi.

Udruga Prijatelji životinja i udruga Didona akcijom na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, koja će se održati u četvrtak, 21. kolovoza i u subotu, 23. kolovoza, žele informirati građane o nužnosti kastracije kućnih životinja i potaknuti ih na savjesno skrbništvo.

Udruga Didona - Veterinari za zaštitu i dobrobit životinja, kojoj je osnovni cilj promocija programa kastracije radi lakšeg udomljavanja životinja, u 11 sati predstavit će svoj program besplatne kastracije pasa i mačaka kojeg provode u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo.

Od 11 sati započet će i predbilježbe, prvenstveno za umirovljenike, čije će pse i mačke Didona besplatno kastrirati, a pozivaju se i svi ostali građani da kastriraju svoje kućne, ali i napuštene i ulične životinje, te da se za informaciju o povoljnijoj veterinarskoj usluzi kastracije pasa i mačaka jave na info-štand ili na telefon i e-mail udruge Prijatelji životinja.

Kod postavljenih informativnih štandova nalazit će se i psi iz Skloništa za napuštene životinje u Dumovcu koji su kastrirani i čekaju udomljenje, a nastavit će se s potpisivanjem peticije za mikročipiranje svih pasa, čemu su svoju podršku do sada dali brojni građani i 67 gradova Hrvatske.

Ova akcija izravno se nadovezuje na kampanju protiv napuštanja kućnih životinja pred godišnje odmore, pa se apelira na građane da odgovorno skrbe za svoje kućne životinje i tako spriječe njihovo stradavanje ili zatvaranje u kaveze skloništa.

Pored toga želi se naglasiti nužnost odgovornosti lokalnih vlasti, koje su dužne prema Zakonu o zaštiti životinja voditi brigu o napuštenim životinjama, što treba uključivati programe kastracije, zbrinjavanje, izgradnju skloništa, veterinarsku skrb, educiranje javnosti, udomljavanje životinja i sankcioniranje neodgovornih skrbnika.

Kastracijom se sprječava nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja, nepotrebno nasilno gašenje njihovih života, kao i rađanje neželjenih štenaca/mačića, koje je teško ili nemoguće udomiti. Također, kastracijom se sprječava psihička patnja životinja zbog nemogućnosti zadovoljavanja njihovih prirodnih nagona. Kastracija je zaštita od bolesti kao što su tumor dojki i maternice, piometra, sepsa, rak prostate i testisa, a kastrirane životinje žive dulje. Operacija se obavlja rutinski i životinje već nekoliko sati nakon operacije mogu sve samostalno obavljati.


Kastracija 1 [ 1.38 Mb ]Kastracija 2 [ 1.40 Mb ]Kastracija 3 [ 1.25 Mb ]Kastracija 4 [ 1.30 Mb ]Kastracija 7 [ 444.01 Kb ]Kastracija 8 [ 463.34 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting