29.05.08. Benkovački psi u nemilosti lokalnih moćnika

| More

Stanje u skloništu u Benkovcu prerasta u međunarodni incident

Primjer napuštenih pasa 'zbrinutih' iza žičane ograde u benkovačkom azilu pokazao je svu nemoć, nesposobnost, neznanje i nezainteresiranost hrvatskih vlasti koje su donijele Zakon o zaštiti životinja da ga u praksi i provedu.

Psi u benkovačkom azilu su uslijed višetjedne agonije desetkovani. Od stotinjak pasa, danas ih je na životu ostalo svega pedesetak. Psi umiru od pothranjenosti, nebrige, nametnika, loših higijenskih uvjeta, dolazi do pojave kanibalizma te psi jedu i komadaju jedni druge... Benkovačke vlasti ne poduzimaju ništa da bi se ova agonija zaustavila.

Vijest o benkovačkoj ali i hrvatskoj sramoti proširila se svijetom, i udruge iz Velike Britanije, Belgije, Austrije, Srbije, Njemačke, SAD-a priskaču u pomoć volonterima hrvatskih udruga za zaštitu životinja kako bi se spasili preživjeli psi, budući da svi apeli i pozivi u pomoć nailaze na nerazumijevanje. Mirko Erstić, gradonačelnik Benkovca, te Ivica Erlić, direktor Veterinarske stanice Benkovac, i Stanko Bešlić iz Benković d.o.o. koji su doveli do ovog katastrofalnog stanja odgovornost za stanje pasa besramno prebacuju na druge.

Žalosno je da i nakon posjete azilu predstavnika Liburnijskog društva za dobrobit životinja 'Lunjo i Maza' i pročelnice Odjela za dobrobit životinja pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja gđe Branke Buković-Šošić, gđu Buković-Šošić više brine medijska strka oko ovog slučaja nego stanje životinja u azilu. Unatoč razgovoru s gradonačelnikom Erstićem i veterinarskim inspektorom Ivicom Goričancem situacija se ne mijenja.

Stoga će predstavnici udruge Prijatelja životinja idućega tjedna s glumicom Dunjom Rajter i njemačkom TV kućom ARD krenuti u Benkovac kako bi aferu benkovačkog azila predočili svjetskoj javnosti. Svoj dolazak su najavili i Folker Fritzemeier iz udruge Tierschutzprojekt te Wolfgang Apel iz udruge Deutscher Tierschutz.

Zainteresirani hrvatski mediji također su pozvani da nam se priključe kako bi dobili najnovije informacije i snimili trenutno stanje u azilu.

Kuja i štenci [ 75.43 Kb ]Mrtav tornjak i štenci [ 56.53 Kb ]Mrtvo štene [ 69.33 Kb ]Prljava voda [ 79.08 Kb ]Ranjeni pas [ 82.16 Kb ]Rastrgani pas [ 116.95 Kb ]Stanje azila [ 90.66 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting