Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 16.

29.06.2020. Ingrid i Luka s Betty i Nixom: Ljubav na prvu pronađi u skloništu!

Najdugovječnija kampanja udruge Prijatelji životinja „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” 30. lipnja slavi punoljetnost objavom jumbo plakata po hrvatskim gradovima. Na upečatljivim vizualima Ingrid Divković i Luka Budak, par koji je pronašao ljubav zahvaljujući popularnom showu „Brak na prvu”, sloganom „Ljubav na prvu pronađi u skloništu!” pozivaju na udomljavanje napuštenih životinja umjesto kupnje. Pred objektivom nagrađivane fotografkinje Mare Milin, koja i sama spašava životinje, s njima poziraju umiljata kujica Betty i mazni mačak Nixa koji čekaju da se netko zaljubi u njih i pruži im dom. Kada se radi o životinjama, na prvome mjestu mora biti ljubav, slažu se oboje, no ističu da ljubav na prvu prema životinjama treba biti ujedno i ljubav do kraja njihovih života, bez obzira na sve prepreke i poteškoće koje donosi život. „Rastanci, putovanja, selidbe, odlasci na skijanja ili na more ne smiju biti nikome izgovor za odbacivanje životinja. One nisu predmeti, već prekrasna bića koja daju poseban smisao našim životima i s kojima možemo doživjeti mnogo radosti”, zaključuju Ingrid i Luka.

26.06.2020. Više od 10 000 pasa bit će ubijeno u Yulinu

U Kini se i ove godine organizira 10-dnevno klanje pasa, unatoč ponovnom porastu broja oboljelih od COVID-19. Takvo ubijanje pasa za konzumaciju održavaju svake godine tijekom jednog od najtoplijih tjedana u godini, od 21. do 30. lipnja. Tržnica na kojoj se klanje događa nalazi se u gradu Yulin, u autonomnoj regiji Guangxi. Tijekom deset dana trajanja festivala desetine tisuća pasa posljednje dane života provest će u kavezima. Nakon što netko od prolaznika odabere psa, krvnik ga vadi iz kaveza, odere mu kožu i ubija. Pojedu ukupno više od 10 tisuća pasa. Aktivisti godinama pokušavaju zabraniti ovu okrutnu tradiciju koja se prvi put u Yulinu počela održavati 2009. godine. Vlada je već pokušavala donijeti zakone kojim će zabraniti trgovinu divljim životinjama i zaštititi kućne ljubimce, ali do sada nije bilo većeg pomaka. Aktivisti se nadaju da će, zbog svega što se dogodilo s Covidom-19, vlada konačno malo ozbiljnije reagirati. (jutarnji.hr)

25.06.2020. Nizozemska izglasala trajno zatvaranje farmi za uzgoj kuna

Danas je parlament u Nizozemskoj izglasao trajno zatvaranje farmi za uzgoj kuna radi krzna koje su privremeno bile zatvorene nakon što se koronavirus proširio među radnicima i životinjama. Također su naredili i zatvaranje preostalih farmi do kraja ove godine. Organizacije za dobrobit životinja podržavaju odluku nakon što su se zalagali za što brže zatvaranje industrije krzna. Zabrana u cijeloj zemlji je trebala stupiti na snagu 2024. godine. "Držanje tisuća kuna u pretrpanim, prljavim i stresnim uvjetima recept je za širenje virusa i stvaranje ekstremne patnje životinja", rekla je Brigit Oele, voditeljica programa Fur Free Alliancea. "Pozdravljamo današnje glasanje nizozemskih zastupnika za zatvaranje farmi za uzgoj kuna radi krzna u Nizozemskoj i davanje prioriteta dobrobiti životinjama." (sentientmedia.org)

24.06.2020. U avionu na putu iz Ukrajine u Kanadu umrlo 38 francuskih buldoga

U Kanadi je pokrenuta istraga nakon što je oko 500 štenaca, od kojih je 38 bilo mrtvo, pronađeno u avionu kompanije Ukraine International Airlines na aerodromu u Torontu, piše The Guardian. Francuski buldozi koji su preživjeli, patili su od zdravstvenih problema poput dehidracije, slabosti i povraćanja nakon što su pronađeni na letu iz Ukrajine koji je u Toronto sletio 13. lipnja. Kanadska agencija za inspekciju hrane priopćila je da je u tijeku istraga, nakon koje će utvrditi iduće korake u ovom slučaju. Smatra se da u cijeloj priči vjerojatno postoji komponenta organiziranog kriminala. (jutarnji.hr)

22.06.2020. Ozračje optimizma i zdravlja na 9. VegeSajmu

Udruga Prijatelji životinja organizira 23. lipnja 2020. od 8 do 20 sati na Trgu bana Jelačića deveti po redu VegeSajam. Na VegeSajmu bit će 16 štandova s 23 izlagača koji će nuditi: voće, povrće, zdrave proizvode iz domaće radinosti, biljne salame, burgere i falafele, proizvode od konoplje, namaze, kolače, kekse i druge slastice, sokove, džemove i niz drugih proizvoda sa sastojcima biljnog podrijetla, kao i kozmetiku koja nije testirana na životinjama i vegansku obuću. Moći će se probati i nova kobasica domaćeg proizvođača, koja će biti predstavljena prvi put upravo na VegeSajmu. Bit će degustacija i promocija, a posjetitelji će gotovu hranu poput burgera i kolača moći pojesti za postavljenim stolovima pod suncobranima. Cilj VegeSajma je ponuditi građanima Zagreba, ali i svim posjetiteljima iz drugih dijelova Hrvatske i iz inozemstva, zdrave i ukusne proizvode te promicati zdravlje, optimizam i poštovanje prema životinjama i planetu. Uz navedene izlagače, na edukativnom štandu Prijatelja životinja moći će se dobiti sve informacije o zaštiti i pravima životinja, veganskim jelima i receptima, zbrinjavanju i udomljavanju napuštenih životinja te očuvanju zdravlja i planeta. Na istome štandu predstavit će se i udruga Plavi križ koja nudi utočište životinjama s farma, a ujedno educira o važnosti poštovanja života svakoga bića. 

20.06.2020. Aktivistkinju za prava životinja pregazio kamion ispred klaonice

Aktivistkinju kanadske organizacije za prava životinja Toronto Pig Save Regan Russell usmrtio je jučer transportni kamion koji ju je nasilno pregazio dok je mirno prosvjedovala ispred klaonice tvrtke Fearmans Pork u Ontariju u Kanadi. U toj klaonici dnevno zakolju desetak tisuća svinja. Aktivisti za prava životinja drže redovita bdjenja izvan klaonice kako bi dokumentirali patnje životinja u transportu. Tragična smrt dogodila se dva dana nakon što je u Ontariju donesen kontroverzni Zakon 156 koji je osmišljen za zataškavanje okrutnosti prema životinjama na farmama i tijekom transporta. Medu ostalim zabrinjavajucim odredbama usmjerenima na sprečavanje zagovornika prava životinja da ukazuju na zlostavljanje životinja u uzgoju, novi zakon ima za cilj ograničiti prava na mirni prosvjed onih koji drže tzv. bdjenja ispred klaonica. Prema Zakonu, prekršaj je imati interakciju” sa životinjama koje se prevoze u kamionima, što zagovornici prava životinja i stručnjaci ustavnoga prava široko osporavaju kao neustavno ograničenje prava na slobodu izražavanja i mirno okupljanje zajamčeno Kanadskom poveljom o pravima i slobodama. Jučerašnje bdjenje bilo je jedna od posljednjih prilika za bdjenje prije nego što Zakon stupi na snagu. (animaljustice.ca)

19.06.2020. Poreč prvi veliki grad koji je rekao zbogom plastici

Svakog se dana u more baci dvanaest tisuća tona plastike. Zato su u Poreču rekli zbogom plastici. Staklena boca za vodu glavni je dodatak u porečkoj gradskoj upravi. Sva jednokratka plastika izbačena je iz upotrebe pa su tako uvijek dostupni aparati za vodu i plastične čaše ovdje sada dio povijesti. Ista situacija je i u svim gradskim ustanovama. Paket sa staklenim vrčevima, čašama, bocama, platnenim vrećicama te ekoolovkama i kemijskama stigao je i na njihove adrese. Kemijske se na bacaju, već se razgrađuju. Ako šesto ljudi koji su obuhvaćeni ovim projektom na svoj radni dan iskoristi samo jednu plastičnu čašu, na godišnjoj razini to iznosi čak 156 000 plastičnih čaša koje završe u otpadu. „Mi smo svjesni da nije lako zamijeniti jedan vid otpada s drugim i nije nam bio cilj zamijeniti plastiku papirom, nego upravo utjecati na ljude da uopće ne stvaraju otpad, nego da jednostavno koriste višekratnu ambalažu”, rekla je koordinatorica projekta Gordana Lalić. (dnevnik.hr)

16.06.2020. Stellina kobasica dolazi na VegeSajam

Na 9. VegeSajmu bit će predstavljena nova veganska kobasica na hrvatskom tržištu iza koje se krije topla i humana priča o želji da svijet bude ljepše mjesto. Anita Petrović, koja je prvenstveno zbog životinja, ali i brige za okoliš, prestala jesti meso, mlijeko, jaja i med, odazvala se pozivu na radnu akciju za proširenje nastambi. Kada je ugledala Stellu, odbačenog praščića, bila je to ljubav na prvi pogled. Stoga je Anita odlučila napraviti kobasicu zbog koje nitko ne mora stradati, a da bude ljuta, masna i ukusna kako su svi naviknuli. Konačni proizvod nastao je za vrijeme izolacije, uz veliki trud i suradnju volontera Prijatelja životinja i proizvođača Annapurna. Proizvod će se proizvoditi prema najvišim standardima kvalitete, a prvo predstavljanje doživjet će na VegeSajmu u utorak 23. lipnja 2020.

15.06.2020. Aktivisti spasili 700 mačaka spremnih za prodaju restoranima

U javnost su izašle fotografije koje prikazuju 700 mačaka nagurane u sićušne kaveze pune hrđe, kako bi se nešto kasnije poslužile kao hrana. Snimljene su u Linfenu u kineskoj provinciji Shanxi. Mačke su kupili trgovci i trebali su ih ubiti te prodati meso restoranima prije no što su ušli aktivisti i spasili ih. Lokalna skupina za dobrobit životinja Linfen Rescue Small Animals spašava i pokušava udomiti mačke spašene iz ovakvih užasnih uvjeta. “Privremeno smo ih premjestili u kaveze za kućne ljubimce. Dajemo im vodu i hranu. Veterinari provjeravaju postoje li ozlijeđene ili bolesne mačke.”, rekao je glasnogovornik. (teklic.hr)

12.06.2020. Međunarodni dan za zabranu transporta živih životinja

Prijatelji životinja povodom Međunarodnog dana za zabranu transporta živih životinja, koji se obilježava 14. lipnja, ukazuju na svakodnevnu okrutnost i smrt životinja u transportu. Sve što se događa u transportu živih životinja podsjeća na filmove strave i užasa – od grubog ukrcaja korištenjem elektrošokera, intenzivne patnje prilikom transporta do rezanja vratova u klaonicama. Životinje tijekom transporta kamionima, brodovima i avionima iz jedne države u drugu trpe glad i žeđ te su izložene raznim vremenskim uvjetima i pretrpanosti. Ukazuju da su farme, klaonice, tržnice, kamioni, brodovi i ostala mjesta na kojima se okuplja, uzgaja i prevozi velik broj životinja, idealni za širenje zaraza i razvoj novih zaraznih bolesti uključujući Covid-19. Diljem svijeta desetljećima traje borba za zaustavljanje mrcvarenja životinja prijevozom, a trenutačna pandemija daje dodatni razlog za donošenje jasne zakonske zabrane transporta živih životinja.

10.06.2020. Najavljen 9. VegeSajam

Prijatelji životinja sretni su da nakon brojnih crnih vijesti koje već mjesecima dominiraju hrvatskom javnošću mogu najaviti nešto pozitivno, što će sigurno obradovati i na središnji zagrebački trg vratiti mnoge željne optimizma i zdravlja: 23. lipnja 2020. održat će se 9. VegeSajam! Na 9. VegeSajmu možemo praktično saznati što možemo učiniti za naše zdravlje i zdravlje planeta na kojemu živimo. Brojni građani, koji su se već neko vrijeme raspitivali o VegeSajmu, moći će u utorak 23. lipnja 2020. od 8 do 20 sati prošetati zagrebačkim Trgom bana Jelačića kako bi uživali u zanimljivoj ponudi veganskih proizvoda.

09.06.2020. Bolesne činčile pate i umiru kod uvoznika za američke istraživače

Dva glavna američka uvoznika činčila u istraživačke laboratorije godinama krše američki Zakon o dobrobiti životinja, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA) koje provodi taj zakon. Biomedicinski istraživači za istraživanja infekcija uha i gubitka sluha koriste činčile, čije uši nalikuju na ljudske, no kod određenih dobavljača činčila ustanovilo se da ne liječe bolesne i ozlijeđene životinje, drže ih u prljavim kavezima u kojima se nalaze i mrtve činčile koje nisu propisno uklonili.  Dok se pandemija koronavirusa ne smiri, navedena dva dobavljača i dalje nastavljaju sa radom te šalju stotine životinja u američke laboratorije. (sciencemag.org)

08.06.2020. Prijatelji životinja reagirali na nizozemsku zabranu uzgoja patnje

Udruga Prijatelji životinja pozdravlja odluku Nizozemske u kojoj se od svibnja više ne izdaju rodovnici za tzv. brahicefalične pasmine pasa, a to su one sa skraćenim tupastim njuškama kao što su mopsi, francuski i engleski buldozi, King Charles španijeli i sl. Odluka je usklađena s nizozemskim zakonom koji zabranjuje uzgoj životinja s fizičkim osobinama koje mogu biti štetne za njihovo zdravlje i potomstvo. Veterinari i organizacije za zaštitu životinja već desetljećima upozoravaju da psi, mačke i kunići sa skraćenim njuškama iznimno pate, što potvrđuju i znanstvena istraživanja. Zastrašujuće je što je u uzgoju prioritet izgled, pa se selektivnim uzgojem stvaraju životinje s ekstremnim fizičkim karakteristikama koje im cijeli život uzrokuju mnogobrojne ozbiljne zdravstvene probleme i ograničenja.

04.06.2020. Dan biljnih burgera

5. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša, posljednjih godina se počeo obilježavati i Dan biljnih burgera. „Ovim Danom skreće se pozornost na činjenicu da možemo lako zamijeniti sve namirnice životinjskog podrijetla biljnim alternativama, pa tako i hamburger kao simbol neekološkog načina odabira jela čija konzumacija pridonosi i epidemiji pretilosti. Biljni burgeri preplavljuju svijet i polako, ali sigurno postaju redovitom ponudom svih restorana”, kažu iz udruge Prijatelji životinja. Pozivaju sve da obilježe Dan biljnih burgera na vrlo jednostavan način – da pronađu gotov biljni burger koji će im se svidjeti ili da naprave svoj omiljeni biljni burger prama jednom od mnogih recepata koji se nalaze OVDJE.

03.06.2020. Liječnici pozivaju na zatvaranje klaonica zbog zdravstvenog rizika

Skupina liječnika na čelu s Liječničkim odborom za odgovornu medicinu pozvala je na zatvaranje klaonica zbog zdravstvenih rizika koje predstavlja mesna industrija. Učinili su to tijekom prosvjeda ispred sjedišta Smithfielda, jedne od najvećih klaonica na svijetu. Mesna industrija posljednjih je nekoliko tjedana došla na naslovnice nakon što je vrhunski analitičar američke tvrtke za proizvodnju i pakiranje mesa nazvao žarištima virusa COVID-19 jer se pokazalo da su razine zaraze unutar objekata nadmašile ostatak zemlje. Tijekom prosvjeda, liječnici su upozorili na opasnost od zaraze koronavirusom koje mesna industrija predstavlja svojim radnicima, kao i na neke druge bolesti povezane s unosom mesa. Tijekom prosvjeda liječnici su se pridržavali mjera o socijalnoj distanci. (plantbasednews.org)

01.06.2020. Svjetski dan zaštite okoliša

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji se svake godine obilježava 5. lipnja, udruga Prijatelji životinja poziva građane na djelovanje u smjeru spašavanja planeta Zemlje i svih njegovih stanovnika. Svjetski dan zaštite okoliša počeo se obilježavati 1972 godine te je važno sredstvo Ujedinjenih naroda za poticanje svijesti i djelovanja za zaštitu našeg okoliša. Ovaj dan obilježava se u više od 140 zemalja svijeta, a tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša je biološka raznolikost. Biološka raznolikost nas održava na životu te je od vitalnog značaja da ju sačuvamo. 

Broj pronađenih vijesti: 16.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2020 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting