Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 10.

21.09.2018. Udomljavanje je fora: Infocentar spaja ljude i životinje

U subotu 22. rujna 2018. od 9 do 15 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu (kraj Splavnice), održat će se tradicionalna akcija „Udomljavanje je fora” u organizaciji Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba, a u suradnji s udrugama Noina arka i Prijatelji životinja. Ovoj popularnoj akciji pridružit će se i neki od napuštenih pasa koji traže svoj novi dom, a trenutačno su smješteni u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Na štandu Prijatelja životinja moći će se saznati nešto više o Mreži za zaštitu životinja koja okuplja udruge koje se zalažu i rade na sprječavanju napuštanja životinja te na njihovu zbrinjavanju, kao i na zaštiti životinja i promociji njihovih prava. Tema ovoga događanja je infocentar koji spaja ljude i životinje – služba pomoću koje se može prijaviti pronađena životinja kako bi se što prije pronašao skrbnik i koja omogućava skrbnicima da brže pronađu svojeg izgubljenog psa ili mačku. Prijatelji životinja pozivaju sve građane Hrvatske na udomljavanje pasa i mačaka umjesto kupnje te se nadaju što skorijoj uspostavi jedinstvenog informacijskog centra za cijelu Hrvatsku.

21.09.2018. U Engleskoj 3,1 milijun bezmesnih obroka za osnovne škole

Pod inicijativom organizacije ProVeg UK, 110 engleskih škola uključilo se u program posluživanja 3,1 milijuna bezmesnih obroka kroz sljedećih 12 mjeseci. Uvedena je obaveza barem jednog bezmesnog dana tjedno i dnevne opcije bezmesnih, poželjno veganskih obroka. Opisi bezmesnih menija prilagođeni su tako da budu privlačniji djeci, a crveno meso u potpunosti je maknuto s jelovnika. Poticanjem veće konzumacijom biljne hrane želi se smanjiti pretilost djece, smanjiti rizik od alergijskih reakcija i trovanja hranom te uspostaviti zdrave prehrambene navike djece. Osim smanjenih troškova hrane, veganski obroci primjereni su za sve i bolji su za okoliš. (livekindly.com)

20.09.2018. Natječaj za financiranje istraživačkih projekata u razvoju zamjena za meso na biljnoj bazi i laboratorijskog mesa

Good Food Institute, neprofitna organizacija koja potiče inovacije u proizvodnji hrane koje nemaju negativan utjecaj na ljude, životinje i okoliš, izdala je ovog tjedna natječaj za financiranje istraživačkih projekata u području razvoja zamjena za meso na biljnoj bazi, kao i laboratorijski uzgojenog mesa. Rok za prijavu na oba natječaja je 21. studenog 2018., a prijaviti se mogu različiti sektori, uključujući sveučilišta, vladajuća tijela, industriju i neprofitne organizacije iz cijelog svijeta. Ukupni budžet pojedinog projekta ne smije prelaziti 250000 dolara. (www.gfi.org)

20.09.2018. Krvavih milijun kuna za ubijanje čagljeva i lisica

Udruga Prijatelji životinja uputila je uime Mreže za zaštitu životinja dopis ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću povodom objave Ministarstva poljoprivrede da kroz novi natječaj planira sufinancirati lovce iznosom od milijun kuna kako bi odstrelom smanjili broj lisica i čagljeva. Stela Cota, voditeljica Mreže za zaštitu životinja koju čine 43 udruge, upozorava da udruge ovaj potez Ministarstva smatraju ishitrenim jer nisu navedeni statistički podaci i rezultati istraživanja koji bi potvrđivali štete i opasnosti koju lisice i čagljevi predstavljaju za stanovništvo, kao ni mjere koje je Ministarstvo dosad provelo u cilju rješavanja ovoga problema bez odstrela životinja. „Smatramo da se ovim odstrelom prvenstveno pogoduje lovcima jer čagljevi i lisice prirodno love plijen koji je i plijen lovaca, što smatramo glavnim razlogom hajke na njih”, kaže Cota. Udruge iz Mreže predlažu da se umjesto ubijanja razmotre rješenja kao što su: smanjenje odstrelnih kvota za lovnu divljač koja je prirodni plijen čagljeva i lisica, nastavak provedbe oralne vakcinacije lisica, odgovorno ponašanje ljudi (ograđivanje dvorišta, ne hraniti divlje životinje, ne ostavljati smeće…), educiranje stanovništva da je pojava lisica u naseljenim područjima normalna pojava i da nisu opasne. 

19.09.2018. Los Angeles - najveći grad koji je zabranio prodaju krzna!

Gradsko vijeće Los Angelesa jednoglasnom odlukom podržalo je prijedlog da se na njihovu području zabrani prodaja životinjskoga krzna. Time postaje najveći grad u SAD-u koji je donio takvu odluku. Sada ju samo još treba pravno sročiti gradski odvjetnik, a stupit će na snagu dvije godine nakon što bude pretvorena u zakon. Ranije ove godine, takvu odluku donio je San Francisco, a prethodno i gradovi West Hollywood i Berkeley. Član gradskoga vijeća Los Angelesa Paul Koretz vijest je komentirao riječima: Uzbuđeni smo zbog privođenja kraju okrutne i nehumane prakse. Los Angeles bio je predvodnik što se tiče humanih tema, a ovo je sjajan sljedeći korak u tome smjeru” dodavši da se nada da će ovaj primjer slijediti i ostatak SAD-a. (wwd.com)

18.09.2018. Stručnjaci: Smanjite proizvodnju mesa i mliječnih proizvoda u EU-u!

Zaklada za podršku ruralnim ulaganjima za Europu (RISE) objavila je izvješće o uzgoju stoke u EU-u. Ekonomist i bivši povjerenik EU-a za okoliš Allan Buckwell i znanstvenica iz područja zaštite okoliša Elisabet Nadeu pokazali su da uzgoj stoke u EU-u trenutačno nije ekološki održiv. Izvješće također ističe štetne učinke sadašnjeg uzgoja životinja u EU-u na njihovu dobrobit. Ključna preporuka autora je da EU smanji proizvodnju stoke za 50 %, čime podržavaju poziv nevladinih organizacija da se do 2050. godine prepolovi proizvodnja mesa i mliječnih proizvoda za 50 %. Prema dr. Nadeu, jedan od načina smanjenja negativnog utjecaja stočarske proizvodnje je smanjenje potrošnje mesa i prebacivanje na alternative kao što su in vitro meso i biljne bjelančevine. (www.eurogroupforanimals.org)

17.09.2018. Mreža za zaštitu životinja pozvala na provedbu Zakona

U sklopu kampanje „Ili žmiriš ili si za kastraciju“, u subotu 15. rujna na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, održano je javno okupljanje s ciljem ukazivanja na nužnost provedbe Zakona o zaštiti životinja. Predstavnici udruga koje čine Mrežu za zaštitu životinja i građani u društvu udomljenih pasa i onih koji još čekaju dom, snažnim porukama su pozvali pojedince koji brinu o psima i mačkama da kastriraju i mikročipiraju svoje životinje, a gradove i općine na hitno rješavanje problema golemoga broja napuštenih životinja. Udruge zahtijevaju da gradovi i općine ozbiljno shvate problem napuštenih životinja i da konačno počnu provoditi Zakon te pozivaju sve lokalne zajednice koje to još nisu učinile da na svojem području što prije provedu kontrolu mikročipiranja pasa i slijede pozitivan primjer više od 90 općina i gradova koji su propisali trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Predstavnici Mreže su podsjetili i da do 31. prosinca 2018. svaka županija mora imati vlastito sklonište u koje će se zbrinjavati životinje samo s područja te županije – u protivnom, čelnicima područnih zajednica prijete visoke novčane kazne.

12.09.2018. Burberry odbacuje krzno, poziva se i Prada na takvu odluku

Uoči početka tjedana mode u svjetskim modnim prijestolnicama, tema korištenja životinjskog krzna u modi postala je ponovno iznimno aktualna. Modna kuća Burberry najavila je da odbacuje krzno iz svojih modnih kolekcija, organizatori Tjedna mode u Londonu izjavili da će biti prvo značajno događanje tijekom kojeg nijedan modni dizajner neće prikazati kolekcije s krznom, a potrošači diljem svijeta aktivno pozivaju modnu kuću Prada da trajno izbaci krzno iz svojih kolekcija. Priključite im se potpisom peticije na Care2 ili slanjem pisma Pradi putem web-obrasca na: www.furfreealliance.com/prada-fur-free.

11.09.2018. Rio odsad postoji samo u crtiću: Njegova je vrsta, nažalost, istrijebljena i pogodite tko je kriv

Na popisu istrijebljenih ptičjih vrsta u divljini odnedavno je i vrsta rijetke modre are (Cyanopsitta spixii), koja je poslužila kao nadahnuće za glavni lik animiranog filma ‘Rio’ iz 2011. godine. Riječ je o jednoj od ukupno osam ptičjih vrsta koje su odsad i službeno na popisu istrijebljenih u divljini, podaci su istraživanja globalnog partnerstva organizacija za očuvanje ptičjih vrsta diljem svijeta koje djeluje pod nazivom BirdLife International. (www.net.hr)

05.09.2018. Asos odbacuje svilu, moher, kašmir i perje

Modna tvrtka Asos od siječnja 2019. više neće prodavati proizvode koji sadrže materijale životinjskog porijekla poput svile, mohera, kašmira i perja, kao i artikle koji sadrže paperje, kost, zube i bisere. Svoju odluku objasnili su riječima: "Asos čvrsto vjeruje da nije prihvatljivo da životinje pate zbog mode ili kozmetike." Elisa Allen, predstavnica PETA UK, komentirala je ovu novost rekavši: "Zasigurno nećemo dugo čekati dok ova poznata trgovina ne odbaci i kožu i vunu te postane 100% veganska. Takav potez osigurao bi im pohvale diljem svijeta i privukao brojne suosjećajne kupce." (www.theguardian.com)

Broj pronađenih vijesti: 10.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2018 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting