Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 18.

29.01.2004. Prekršajne prijave zbog odbačenih strvina!

Prekršajnom sudu u Križevcima podnesene su prijave protiv dviju tvrtki za koje je utvrđeno da iz njihovih tovilišta potječe 25 strvina uginule teladi, nađenih na divljem odlagalištu u privatnoj šumi u općini Sveti Petar Orehovec. Naime, često se uginule životinje pronalaze na divljim odlagalištima. Najnoviji je primjer nedavno otkriveno groblje farmskih životinja u šumi uza cestu Križevci - Sveti Ivan Zelina. (Hina)

26.01.2004. Znanstvenici potvrđuju da životinje imaju osobnost!

Test na temelju kojeg se može odrediti osobnost psa pomogao je dokazati ono što vlasnici pasa znaju, no mnogi psiholozi opovrgavaju: psi imaju svoju osobnost. Test što ga je zajedno sa svojim kolegama razvio Sam Gosling sa Sveučilišta u Austinu, može pomoći istraživačima odgonetnuti biologiju životinjskog i ljudskog karaktera. Znanstvenici spremno prihvaćaju da životinje i ljudi dijele sličnu anatomiju i psihologiju, kaže Gosling, no mnogi su neskloni reći da oni dijele i neke zajedničke emocionalne crte te osobnost. "Neki to vide kao još jedan udarac posebnom statusu ljudske vrste", kaže ovaj istraživač. (Hina)

25.01.2004. Ptičja gripa vjerojatno i na Tajlandu!

Ptičja gripa koja hara Azijom možda je stigla i do Tajlanda, gdje je pet osoba podvrgnuto testovima da se utvrdi da li su oboljeli od te bolesti, izjavio je tajlandski premijer Thaksin Shinawatra. Pojava ptičje gripe potvrđena je u Južnoj Koreji, Japanu i Vijetnamu, u kojima je do sada umrlo ukupno pet osoba. Najmanje milijun kokoši umrlo je od te bolesti na jugu Vijetnama, a 18 provincija zabranilo je transport i trgovinu tim životinjama. (Hina)

23.01.2004. U Sisku prosvjed protiv krzna!

Prijatelji životinja u Sisku prosvjeduju protiv nošenja životinjskog krzna u subotu, 24. siječnja 2004. u 11 sati u Ulici S. i A. Radića. Aktivisti će transparentima i letcima, ali i kratkim performansom Roberta Francisztyja, skrenuti pozornost javnosti na primitivnost i okrutnost nošenja životinjskog krzna.

22.01.2004. Pingvini iz divljine u zatočeništvo!

Pohvatano je 146 pingvina sa otoka Nightingale, dijelu prekooceanskog teritorija Velike Britanije u južnom Atlantiku. Ptice su kod Johna Vissera, prodavača divljih životinja, i bit će prodane po zoološkim vrtovima u Aziji i Njemačkoj. 20 pingvina je već prodano u Maleziju. Barem ih je četiri umrlo u transportu ili ubrzo po dolasku. Pingvini su na listi ugroženih životinjskih vrsta. (WAN)

21.01.2004. Prijatelji životinja u Virovitici!

Udruga Prijatelji životinja osniva podružnicu u Virovitici u četvrtak 22. siječnja 2004. u 18 sati u prostorijama doma HVO-a, gdje će se održati i kratka rasprava uz video projekciju. Prijatelji životinja Virovitica je jedanaesta podružnica Udruge. Članovi Udruge će posjetiti i Osnovnu školu Virovitica gdje će djeci sa specijalnim potrebama osmog razreda uz simbolične nagrade zahvaliti na sudjelovanju u natječaju "Kako razumijem zaštitu životinja".

20.01.2004. Neostvaren plan za ubijanje klokana!

Planovi za pokolj više od 2500 klokana u zapadnom Sydneyju nisu ostvareni zbog snažnog protivljenja javnosti. Umjesto toga klokani će biti sterilizirani ili pak premješteni na drugu lokaciju. Oko 500 klokana ostat će u sklopu regionalnog parka. (TDT)

18.01.2004. Fred spašen okrutnosti cirkusa!

Posljednji cirkuski medvjed u Velikoj Britaniji se avionom odvozi u novi dom u Kanadi! Fred, 10-godišnji američki crni medvjed će živjeti u utočištu gdje će prvi put u životu imati dodir s drugim medvjedima i svoj vlastiti bazen. Njegov vlasnik, Jeffrey Mackie predao ga je Svjetskom udruženju za zaštitu životinja (WSPA).

16.01.2004. Prosvjed protiv krzna u Karlovcu!

Prijatelji životinja iz Karlovca pozivaju na prosvjed protiv krzna u subotu, 17. siječnja 2004. koji će se održati na karlovačkom Korzu, sa početkom u 11 sati. Aktivisti Udruge će uz transparente, letke i kratki performans javnost upozoriti na okrutnost industrije krzna te pozvati na bojkot odijevanja krznom životinja.

13.01.2004. Radije goli nego u krznu!

Aktivisti udruge Prijatelji životinja će u četvrtak, 15. siječnja 2004. u 12 sati na Trgu bana Jelačića prošetati radije goli nego u krznu. Prijatelji životinja tim protestom žele pokazati da prava toplina izvire iz naših ispravnih stavova, a ne od ostataka umlaćenih životinja.

12.01.2004. Losos pun otrova i kancerogen!

Lososi iz uzgajališta u Europi toliko su zagađeni kancerogenim tvarima da stručnjaci preporučuju kako se smiju jesti samo jednom u dva mjeseca, a iz pojedinih uzgajališta jednom u četiri mjeseca. Kao izvor onečišćenja znanstvenici navode hranu kojom se lososi hrane, a koja se proizvodi o otpadaka samih lososa. Organizacije za zaštitu okoliša upozoravaju da hrana nataložena na dnu predstavlja opasnost i za divlje ribe. (Večernji list)

11.01.2004. BUAV razotkriva Covance!

Vodeća organizacija protiv vivisekcije BUAV, provela je prvo tajno istraživanju u njemačkom životinjskom laboratoriju, razotkrivajući užasnu istinu sakrivenu iza zatvorenih vrata Covance, jedne od najvećih kompanija za testiranje. Pet mjeseci, aktivist BUAV-a, radio je u Covance u Njemačkoj. Bio je svjedok svakodnevnim patnjama majmuna na kojima su se vršila farmaceutska testiranja toksičnosti. Životinje su tretirane sa ravnodušnošću, mučene od strane osoblja, regularno trovane te naposljetku ubijene. (WAN)

10.01.2004. U Varaždinu prosvjed protiv krzna!

Prijatelji životinja iz Varaždina u subotu 10. siječnja 2004. organiziraju akciju protiv nošenja životinjskog krzna. Aktivisti Udruge će održati prosvjed na glavnom varaždinskom trgu sa početkom u 12 sati želeći na taj način skrenuti pozornost na veliku okrutnost industrije krzna.

08.01.2004. Osjećaj gađenja prema mesu!

Objavljena istraživanja pokazuju da, u usporedbi sa ostalim vegetarijancima, oni koji izbjegavaju meso zbog moralnih načela imaju jače osjećaje gađenja prema mesu. Poučavano je 945 odraslih osoba u vezi sa njihovom konzumacijom mesa, razlozima za izbjegavanjem mesa i osjećajem gađenja prema mesu. Autori studije zaključili su da osobe koje su postale vegetarijanci iz moralnih pobuda jače gađenje prema mesu osjećaju zbog svojih moralnih uvjerenja. (Appetite)

07.01.2004. Pokolj cibetki u Kini!

Masovni pokolj tisuća životinja u pokrajini Guangdong pokrenut je unatoč pozivima na oprez Svjetske zdravstvene organizacije koja smatra da bi ubijanjem cibetki mogli biti uništeni podaci o izvoru SARS-a, te da bi to čak moglo dovesti do bržeg širenja te bolesti. Kineske su vlasti naredile pokolj oko 10.000 cibetki, koja je inače lokalna delikatesa, i srodnih životinja, nakon što su genetski testovi pokazali vezu između njih i prvog slučaja SARS-a. (Hina)

06.01.2004. U SAD-u zabranjeno klanje posrnulih životinja!

Nakon više od 17 godina borbe zagovornika za životinjska prava ministarstvo poljoprivrede SAD-a, potaknuto nedavnim pojavljivanjem kravljeg ludila, zabranilo je korištenje posrnulih životinja kao hrane za ljude. Posrnule životinje, suviše bolesnae ili ozlijeđene da bi mogle stajati, su do sada bile vučene do klaonice lancima ili pak gurane viljuškarima ili traktorima, što je izazivalo bolne rane, potrgane ligamente i slomljene kosti. (WAN)

03.01.2004. Životinje razmišljaju "o mislima"!

U stručnom časopisu "Behavioural and Brain Sciences" američki znanstvenici iznijeli su dokaze kako su životinje svjesne procesa razmišljanja. Testiranja su pokazala kako npr. majmuni i dupini, na tipično "ljudski" način, razumiju što znači nesiguran odgovor te da su svjesni kada ga odabiru - dakle, svjesni su što znači biti nesiguran u rješenje problema. (Hinet)

01.01.2004. Shakira postaje vegetarijanka!

Popularna pjevačica Shakira odlučila je postati vegetarijanka nakon što je tri mjeseca prošle godine provela na farmi u Španjolskoj i razvila poseban odnos s kokošima koje je prije smatrala samo hranom. Svoju je odluku objasnila riječima: "Ako ne mogu jesti ove kokoši samo zato što sam ih upoznala, zašto bih jela druge kokoši koje ne poznajem?" (WENN)

Broj pronađenih vijesti: 18.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2004 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting