Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 25.

30.08.2003. Crna čokolada zdravija od mliječne!

Skupina talijanskih i britanskih znanstvenika otkrila je da crna čokolada povećava razine antioksidansa u krvi, što pomaže u sprečavanju srčane bolesti. "Naše istraživanje upućuje da mlijeko sprječava apsorpciju antioksidansa iz čokolade, pa može poništiti pozitivne učinke koji nastaju konzumacijom umjerenih količina crne čokolade", kažu znanstvenici. (Hina)

29.08.2003. Prosvjed protiv pokolja klokana!

Prijatelji životinja nastavljaju međunarodnu kampanju protiv pokolja klokana zbog mesa i kože. Udruga poziva na prosvjed u subotu, 30 kolovoza u 11 sati, koji će se održati u Bogovićevoj ulici u Zagrebu ispred trgovine Lantea koja prodaje kopačke "Predator", inače najunosniji proizvod zbog kojeg se ubijaju klokani.

27.08.2003. Iberski ris na rubu izumiranja!

Iberski ris, uglavnom noćna životinja, može narasti do veličine psa i težiti oko 13 kilograma. Katastrofalni šumski požari u Portugalu mogli bi dovesti do izumiranja rijetkog iberskog risa, upozoravaju udruge za zaštitu okoliša. U vatrenoj stihiji nestalo je 336.000 hektara šume. Za težak položaj risa zaštitari okrivljuju farmere koji sijeku šume pluta, inače staništa te životinje, kako bi uzgajali profitabilnije poljoprivredne kulture. (Hina)

26.08.2003. U Italiji novi zakon!

Svake godine u kolovozu tisuće pasa biva ostavljeno pokraj cesta kojima njihovi vlasnici jure prema plažama. U Italiji stupa na snagu novi zakon koji predviđa teške novčane, kao i zatvorske kazne za svaku osobu koja bude osuđena zbog napuštanja kućnog ljubimca, organiziranja borbi pasa i ilegalne proizvodnje krzna. Tako se Italija želi pridružiti mnogim drugim državama Europske unije koje sve više životinjama pružaju zakonsku zaštitu. (WAN)

25.08.2003. Potjera za urugvajskim ribarima!

Ministar ribarstva Ian Macdonald izjavio je u utorak kako je niz zemalja, uključujući Južnu Afriku, Britaniju, SAD, Kanadu, Indiju i Njemačku, ponudilo svoju pomoć u potjeri za brodom Viarsa za koji se vjeruje da nosi ulov skupocjenog Patagonijskog zubana, poznatog i kao Čileanski morski grgeč. Potražnja za bijelim, lisnatim mesom te ribe porasla je u posljednjem desetljeću, posebno u Japanu i SAD-u te pokrenula unosno crno tržište. (Hina)

24.08.2003. Herbicidi u tanjuru!

Gotovo 30 godina nakon završetka rata u Vijetnamu, herbicidi, koje je u toj zemlji raspršivala američka vojska, a poglavito defolijant nazvan Narančasti agens, štete ljudskome zdravlju, pokazuje novo američko istraživanje. Na tržnicama su uzeti uzorci: piletine, pačjeg mesa, ribe i žabe. Pronašli su jake doze TCDD-a, najotrovnijeg među proizvodima proizišlima iz Narančastog agensa koji potiče bolesti raka, pad imunološkog sustava i probleme živčanog sustava. (Hina)

23.08.2003. U Zaraznoj stotine oboljelih od salmonele!

Zbog proljeva, povraćanja, visoke temperature i dehidracije pomoć u Klinici za infektivne bolesti dr. Frana Mihaljevića svakodnevno traži najmanje stotinu salmoneloznih građana. Iako ima i životno ugroženih slučajeva, nijedan srećom nije završio smrću, kaže doc. dr. Antun Beus, šef Odjela za epidemiološku gastroenterologiju Klinike. Sve meso i jaja smatraju se potencijalno salmoneloznim, upozorava dr. Beus. (Večernji list)

22.08.2003. Islandu sankcije zbog lova na kitove!

Sjedinjene Države pokrenule su u srijedu istragu koja bi mogla donijeti sankcije Islandu ako ta zemlja ne odustane od odluke da nastavi s kitolovom. Island je službeno nastavio, nakon moratorija od 14 godina, taj lov "u znanstvene svrhe", unatoč suprotnog upozorenja kojeg je u lipnju izdalo Međunarodno povjerenstvo za kitove. (Hina)

21.08.2003. Ljudi sličniji glodavcima nego mesojedima!

Istraživači iz američkoga Nacionalnog instituta za istraživanje ljudskoga genoma (NHGRI) u suradnji sa znanstvenicima s nekoliko američkih sveučilišta, usporedili su odsječak ljudske DNK s istim odsječkom DNK čimpanze, pavijana, mačke, psa, krave, svinje, štakora, miša, pileta i tri vrste riba. "Dobili smo prilično jasne dokaze da smo bliži glodavcima nego mesojedima", rekao je dr. Eric Green, znanstveni direktor NHGRI-a. (Hina)

20.08.2003. Vegetarijanci i vegani imaju manji ITM!

Usporedba ITM-a (indeks tjelesne mase) u 4 skupine ispitanika (vegani, vegetarijanci i skupine koje su jele meso odnosno ribu) pokazala je značajne razlike. Istraživanjem je obuhvaćeno 38875 zdravih muškaraca i žena dobi 20-97 godina. ITM je bio najviši u skupini koja jede meso, a najniži u vegana. Visok unos proteina (izražen kao udjel u cjelodnevnom unosu energije) i nizak unos prehrambenih vlakana bili su najjače povezani s povećanjem ITM-a. (vitamini.hr)

18.08.2003. U Novom Zelandu stočari će plaćati poseban porez!

Stočari Novog Zelanda razjareni su vijestima da će im biti nametnuti posebni porezi kao dio mjera koje ta zemlja poduzima kako bi se suprotstavila globalnom zatopljenju. Plinovi s efektom staklenika, koje ispušta stoka, sačinjavaju oko polovice cjelokupne emisije plinova na Novom Zelandu. Sada će stočari morati plaćati kako bi ih se natjeralo da razmisle o šteti koju nanose okolišu. Uzgajivači jelena i koza također će biti oporezovani. (WAN)

17.08.2003. Promjene u propisima o prijevozu životinja!

Europska komisija je usvojila predloženu Odredbu o prijevozu životinja, kojom će se radikalno izmijeniti propisi o prijevozu životinja u Europi. Kako bi se poboljšalo poštivanje tih propisa, u Odredbi se definira lanac svih onih koji su uključeni u prijevoz životinja te njihova pojedinačna odgovornost. Predložena Odredba uzima u obzir i činjenicu da životinje doživljavaju najviše stresa pri utovaru i istovaru te stoga uvodi i propise za situacije prije i poslije prijevoza, na primjer u klaonicama ili lukama. (WAN)

16.08.2003. Krvavi obred u Sibiru!

Vezanih očiju i nogu, jeleni riću od boli dok im režu ogromne zakrivljene rogove ručnom pilom, a krv šiklja iz batrljka. Neki jeleni umru od šoka za vrijeme rezanja rogova, a neki pušteni da im izrastu novi rogovi - koji će joj jednoga dana ponovo biti otrgnuti u krvavom obredu koji je ujedno i osnova za izvoz roga, koji je visoko cijenjena roba na azijskim tržištima. (WAN)

15.08.2003. Atkinsova dijeta bi mogla biti opasna i tijekom vrućina!

Dijetetičarka i glasnogovornica britanske zaklade za nutricionizam Sarah Schenker ističe da se hrana koja sadrži visok postotak proteina - a baš takve prehrambene proizvode predlaže Atkinsova dijeta - teže probavlja od hrane bogate ugljikohidratima pa tijelo mora trošiti energiju koju bi inače koristilo da samo sebe rashladi. Tijelo se mora više potruditi da bi razgradilo protein od bilo kojeg drugog oblika hrane", kazala je Schenker. (Hina)

14.08.2003. Delfini kao žrtve ilegalne trgovine!

Na malom, ratom iscrpljenom Salomonovom otočju bogati je kanadski biznismen platio siromašnim ribarima da za njega ulove žive delfine koji će se prodati na međunarodnom tržištu. Već je ulovljeno više od 200 delfina, a kupci dolaze sa svih krajeva svijeta. Prvih 28 delfina otpremljeno je za Meksiko, gdje će postati dio turističke atrakcije "plivajte s delfinom" u akvaparku u Cancunu. (Defenders of Wildlife)

12.08.2003. Adolescenti vegetarijanci znatno zdraviji!

Vegetarijanska prehrana je dobar način unošenja preporučenih vitamina i minerala te izbjegavanja nezdrave hrane, ustanovili su stručnjaci Sveučilišta u Minessoti. Proučili su više od 4500 tinejdžera, prosječne dobi od 15 godina, iz ukupno 31 škole. Njih 262, ili gotovo šest posto, izjasnili su se kao vegetarijanci. "Adolescenti vegetarijanci, kao i odrasli vegetarijanci, imaju način prehrane kojim znatno smanjuju rizik od vodećih uzroka smrti u odraslih", zaključuju znanstvenici. (Hina)

11.08.2003. Živi mačići i jegulje kao ribolovni mamci!

Policija u Italiji objavila je da ribiči koriste žive mačiće kao mamac pri lovu na divovske somove. Giuseppe Lagana, policijski službenik u Mantovi, gradiću u dolini rijeke Po, izjavio je da je prvi slučaj upotrebe mačića kao mamac na toj rijeci zabilježen u svibnju. Međutim, Lagana kaže "Otkrili smo brojne indikacije za to da postoji više takvih slučajeva". Spomenuo je još jednu okrutnu metodu u ribolovu, naime da se jegulja probode harpunom i zatim vuče kroz vodu u nadi da će njezini samrtni grčevi namamiti ribu. (WAN)

10.08.2003. Indijski program zamjenjuje laboratorijske životinje!

Indijski znanstvenici su razvili kompjuterski program za istraživanje lijekova, koji je dizajniran da smanji broj životinja koje se koriste u laboratorijskim eksperimentima. Program će pomoći smanjenju eksperimenata na životinjama u Indiji. Program Drug Discovery Assistant korišten je od strane indijskog Centralnog Instituta za istraživanje lijekova u sjevernom gradu Lucknow i trebao bi smanjiti upotrebu životinja za skoro 90%. (WAN)

09.08.2003. Slonovi iz Afrike u zatočeništvo zooloških vrtova!

Federalni sudac u Washingtonu odbio je žalbu nekoliko Udruga za prava životinja, koje pokušavaju spriječiti dolazak pet slonova iz Afrike u američke zoološke vrtove. Slonovi bi trebali doći s "Crnog kontinenta" u Lowry Park, te u San Diego Wild Animal Park. Iako je odbio žalbu, sudac John Bates je od čelnika zooloških vrtova zatražio kratkotrajnu odgodu, kako bi se predstavnici Udruga mogli žaliti na njegovu presudu. (Hina)

08.08.2003. U Italiji prva ljudska žrtva kravljeg ludila!

Kravlje ludilo odnijelo je prvu ljudsku žrtvu u Italiji - u bolnici u Milanu preminula je 27-godišnja Sicilijanka, doznaje se iz bolničkih izvora. Smrt je potvrdio liječnik Fabrizio Tagliavini, šef neurološkog odjela milanskog Neurološkog instituta Besta. Mlada žena, čije ime još nije objavljeno, u bolnici u Milanu nekoliko se mjeseci liječila od Creutzfeld-Jacobove bolesti, ljudske varijante kravljeg ludila. (Hina)

07.08.2003. U Velikoj Britaniji distribuirano zagađeno meso!

Radnici u propaloj tvornici za preradu mesa zagađenoj mlakama iz kanalizacije trančirali su trupla bolesnih pilića i purana kako bi ista bila prodana kao hrana u vodećim supermarketima. To meso nije bilo prikladno za ljudsku prehranu te je bilo namjenjeno za hranu kućnih ljubimaca ili umjetno gnojivo, bilo je rečeno u Nottingham Crown sudu. Radnici kompanije rezali su ptice od kojih su neke vjerojatno bile nosioci smrtonosnih bolesti te od njih napravili filete i kosano meso za nacionalne proizvođače hrane. (WAN)

06.08.2003. Sponzori odustaju od rodea!

Jack Daniel's je bio sponzor rodea u Njemačkoj. Nakon nedavnih je protesta, međutim, izjavio da ga više ne namjerava sponzorirati. Prošle godine, nakon spoznaje o okrutnosti rodea, iz posla je istupio još jedan sponzor, naime jedna od najvećih njemačkih pivovara, Hasseröder. (WAN)

05.08.2003. Nova studija povezuje meso i mlijeko sa rakom dojke!

Medicinska studija objavljena u Journal of the National Cancer Intitute je pokazala povezanost konzumiranja životinjskih masnoća iz mesa i mlijeka sa povećanjem rizika od raka dojke. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ove godine je rak dojke diagnosticiran kod više od 1,2 milijuna žena. Izbjegavanjem mesnih i mliječnih proizvoda također se smanjuje i rizik od srčanih bolesti zbog kojih umire najveći broj ljudi u razvijenim zemljama. (Reuters)

04.08.2003. Trenutak u vremenu!

Prijatelji životinja priključili su se međunarodnoj kampanji pod nazivom 'A Moment In Time' koja se obilježava 4. kolovoza u 21 sat po našem vremenu kada su građani diljem svijeta posvetili trenutak svog vremena prisjećanju, molitvi ili razmišljanju o životinjama. U Hrvatskoj se ovaj događaj obilježio u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci, Koprivnici, Osijeku i Splitu.

01.08.2003. Engleski gradonačelnik protiv borbi s bikovima!

Gradonačelnik Stockporta je protivnik borbi s bikovima, a također je odbio nositi gradonačelničku odoru ukrašenu krznom jer je borac za prava životinja. Holt razmatra bojkot tradicionalne godišnje posjete francuskom gradu prijatelju Bezieru u znak protesta protiv njegove financijske podrške borbi s bikovima. (WAN)

Broj pronađenih vijesti: 25.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2003 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting