Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 17.

31.07.2003. Stella McCartney priređuje vegetarijansku svadbu!

Proslava vjenčanja modne dizajnerice Stelle McCartney i njenog zaručnika Alisdhaira Willsa dogodit će se u Škotskoj. Njen otac, Sir Paul McCartney svesrdno je pomogao oko organizacije vjenčanja, a na popisu gostiju bit će mnoge slavne Stelline prijateljice, uključujući Madonnu, Gwyneth Paltrow, Liv Tyler, Naomi Campbell i Kate Moss. Trodnevna ekstravagantna fešta održat će se zadnjeg tjedna kolovoza, a sva tri dana plandovanja za sve goste služit će se isključivo vegetarijanska jela. (htnet.hr)

30.07.2003. Vegetarijanskom prehranom protiv kolesterola!

Strogom vegetarijanskom prehranom može se sniziti razina kolesterola jednako uspješno kao i lijekovima, objavili su kanadski znanstvenici. Studija pokazuje da bi pacijenti s visokom razinom kolesterola trebali iskušati vegetarijansku prehranu prije nego što počnu uzimati lijekove, rekao je dr. James Anderson sa Sveučilišta Kentucky. (Hina)

29.07.2003. Krave jedu krave, telad pije kravlju krv!

Na naslovnoj stranici nacionalno najtiražnijih novina USA Today se navodi: "Potrošači mogu dobiti govedinu od goveda hranjenih govedom". Elizabeth Weise počinje svoj članak sa "Jeste li znali da ako u restoranu ne pojedete do kraja vaš odrezak ostaci mogu biti večera za kravu? Ili da je telad, umjesto da pije majčino mlijeko, hranjena formulom napravljenom od kravlje krvi?" Mnogi ne znaju da se životinje hrane komadima pripadnika vlastite vrste, steljom pilića, ribljim ostacima, ostacima iz restorana... (WAN)

28.07.2003. Duž rumunjske obale pronađeno 50 umrlih dupina!

Tijela umrlih životinja pronašli su pripadnici obalne straže u području Suline. Vlasti, zadužene za zaštitu okoliša najavile su istragu o ovome događaju. Sezona ribarenja u području Suline otvorena je 19. lipnja. Rumunjske su vlasti u posljednjih nekoliko godina pooštrile kazne za nedopušteni ulov ribe te su zabranile upotrebu najlonskih ribarskih mreža, no broj onih koji se služe eksplozivom još uvijek je velik, posebno u delti Dunava. (Hina)

27.07.2003. Lov na tuljane na istočnoj i zapadnoj kanadskoj obali!

Na istočnoj kanadskoj obali događa se najveći pokolj morskih sisavaca na svijetu, nadaleko poznat po okrutnosti - godišnji lov na tuljane. Kvota je i za iduću godinu 350.000 tuljana. Na zapadnoj obali u pokrajini British Columbia, gdje vlada potiče pokolj tuljana i morskih lavova svake godine stotine morskih lavova bivaju svirepo ubijeni od strane ekološki destruktivnih uzgajivača lososa. (WAN)

26.07.2003. 360 tona zaraženog mesa!

Prerađivač mesa iz Chicaga povukao je s tržišta 360.000 kg smrznutog kravljeg mesa, koja bi mogla biti zaražena bakterijama E. coli koje uzrokuju dijareju i dehidraciju, a u krajnjim slučajevima i smrt. Tvrtka Stampede prodavala je kravlje meso, uglavnom u obliku vakumski pakiranih odrezaka, širom SAD i Kanade. U proizvode su ubrizgavani omekšivači i druge otopine koje su povećale rizik od zaraze. (Reuters)

25.07.2003. EU zabranjuje ubijanje morskih pasa zbog peraja!

Europska Unija je službeno proglasila protuzakonitim ubijanje morskih pasa zbog njihovih peraja, koje se prodaju na unosna azijska tržišta. Juha od peraja morskog psa uvelike se poslužuje na kineskim svadbama, za jednu se svadbu ponekad ubije i do 40 morskih pasa. Regulacija EU stupit će uskoro na snagu, a svrha im je da spriječe ribare u tome da morskim psima odsijecaju peraje i bacaju ih natrag u more, nakon čega životinje potonu na dno oceana i uginu. (Reuters)

24.07.2003. Topli i bolni dani u Koreji!

Počeli su najtopliji dani u Koreji. To su također dani u kojima se pojede najveći broj pasa. Svake se godine muči i ubija preko 2,6 milijuna mačaka i pasa. Korejski konzumenti pasa vjeruju da će meso psa biti tim mekše i nabijenije spolnom moći, čim više je pas patio. Korejski Zakon o zaštiti životinja zabranjuje mučenje pasa, mačaka i svih drugih životinja, no korejska vlada ne čini ništa kako bi spriječila te okrutne zločine. (WAN)

16.07.2003. Lettuce Lady u akciji!

Prijatelji životinja i Lisa Franzetta kao glavna Lettuce Lady iz PETA-e su u Zagrebu, Karlovcu, Krku, Rijeci, Opatiji i Varaždinu promovirali vegetarijanstvo. Obučene samo u listove salate Lettuce Ladies su prolaznicima dijelili besplatne veganske poslastice te na taj način promovirati suosjećajnu, za okoliš prihvatljivu i zdravu prehranu. Kampanja je predvođena Damom od salate koja je spremna, kako kaže, ići bilo gdje i učiniti gotovo sve kako bi branila životinje.

15.07.2003. Novi prehrambeni vodič!

Prvi prehrambeni vodič za vegetarijance Sjeverne Amerike dalo je američko ministarstvo poljoprivrede 1916. godine. Pri pripremi ovog najnovijeg vodiča željelo se dobiti vodič koji će biti adekvatan za različite oblike vegetarijanstva, uključiti preporuke za specifične nutrijente od posebnog interesa u vegetarijanskoj prehrani, uključiti različite namirnice koje vegetarijanci konzumiraju i povećati znanje o izvorima kalcija iz nemliječnih proizvoda. (ADA)

14.07.2003. Izvoz živih konja iz poljske zbog mesa!

Svake se godine izveze oko 100 000 konja za klanje iz Srednje i Istočne Europe u Italiju, Francusku i Belgiju, što se može s pravom nazvati jednim od najokrutnijih i najslabije reguliranih aspekata trgovine živim životinjama u Europi. Poljska je najveći izvoznik živih konja u Europi. Svake godine Poljsku napušta 87 000 konja kako bi bili zaklani zbog mesa. Konji moraju podnositi zastrašujuće duga putovanja, vožnja u smrt može potrajati čak 95 sati. (WAN)

11.07.2003. Nacionalni izbor najboljih web stranica!

Izdavačka kuća Vidi i Vidi Web Portal organizirali su hrvatski nacionalni izbor najboljih web stranica za godinu 2003. Stranica Udruge www.prijatelji-zivotinja.hr uvrštena je među 10 najboljih hrvatskih web stranica u kategoriji "Znanost, obrazovanje i kultura".

10.07.2003. Sve veći lov polarnih medvjeda!

Ruski lovci ubijaju sve veći broj polarnih medvjeda, izjavljuju američki biolozi, koji brinu da bi takav trend naposljetku mogao istrijebiti vrstu. Navodeći procjene da ruski lovci ubiju oko 100 do 250 medvjeda godišnje na obalama Beringovog mora, u novoj se studiji Američke službe za ribu i divljač navodi se da bi sve veći ulov medvjeda mogao ugroziti njihovu populaciju na sličan način kao što je bio slučaj na Aljasci šezdesetih i sedamdesetih godina. (WAN)

07.07.2003. Najnovije spoznaje o štetnosti žive!

Svjetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu smanjili su za polovicu dopuštenu količinu unosa žive. Dozvoljeni tjedni unos te tvari smanjen je s 3.3 mikrograma po kilogramu težine na 1.6 mikrograma, na temelju najnovijih spoznaja o štetnom utjecaju metil-žive. Zdravstvene organizacije ističu da će tim potezom zaštititi fetus, koji uzima štetne tvari iz hrane koju pojede trudnica. Sve ribe sadrže metil-živu, no grabežljivci je imaju više, jer se hrane manjim ribama. (Hina)

04.07.2003. Oštećenja Velikog koraljnog grebena!

Australski Veliki koraljni greben ugrožavaju zagađenje, intenzivan ribolov i izbjeljivanje koralja, kaže se u izvješću dužnosnika morskog parka Veliki greben. "Svjedoci smo stalnog propadanja grebena", upozorio je australski ministar za okoliš David Kemp. Također je rekao da vlada poduzima mjere za očuvanje najvećeg grebena na svijetu, među kojima je i povećanje površine zabranjene za ribolov s 5 na više od 30 posto. (Hina)

03.07.2003. Zabrana lova!

Velika Britanija je učinila korak bliže okončanju svoje stoljećima duge tradicije lova na lisice nakon što su članovi parlamenta glasovali za potpunu zabranu tog sporta obožavanog među kraljevima i seljacima, a prezrenog od aktivista za zaštitu i prava životinja. Lov je postao jedna od britanskih najvažnijih društveno-političkih tema. (Hina)

01.07.2003. Ugroženi i lemuri na Madagaskaru!

Trenutno je na Madagaskaru poznato 60 vrsta lemura, no više od polovice ih je ugroženo. Od dolaska čovjeka na otok, nestalo je 15 vrsta tih životinja, upozoravaju znanstvenici. Madagaskar je jedno od biološki najraznolikijih mjesta na svijetu s velikim brojem endemskih vrsta. Nerijetko se otkrivaju nove životinjske vrste, osobito kameleoni i lemuri. No, sve ih više ugrožavaju lov i smanjenje šuma, kojih je na otoku ostalo svega 10 posto. (Hina)

Broj pronađenih vijesti: 17.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2003 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting