Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 9.

30.03.2003. Ispitivanje o predrasudama prema vegetarijanstvu!

U Velikoj Britaniji roditelji vegetarijanci prvi put su javno progovorili s kakvim se predrasudama susreću od strane njihovih liječnika, zbog toga što slušaju vlastitu savjest, nude djeci hranu koja je zdrava i prijateljski se odnose prema životinjama. Petina roditelja priznaje neugodna iskustva s liječnicima i zdravstvenim osobljem, 18 posto ih je primilo podršku, a samo 3 posto priznaje kako su im vegetarijanstvo posebno savjetovali zdravstveni radnici ili primalje. Činjenica je da mnogi nisu prestrašeni negativnim pritiskom, a o snazi njihovih vlastitih uvjerenja svjedoči i rapidni porast vegetarijanskih obitelji. Na temelju rezultata ispitivanja upućen je zahtjev za izdavanjem smjernica svim zdravstvenim djelatnicima koje će omogućiti da roditeljima daju jasne i dobre savjete koji uvažavaju vegetarijansku prehranu. (Animalaid)

28.03.2003. Rijetkoj vrsti dupina prijeti izumiranje!

Rijetka vrsta dupina, koja živi u rijeci Irrawaddy u Mianmaru (bivšoj Burmi), mogla bi uskoro izumrijeti, ponajviše zbog nezakonitog ribolova, objavili su znanstvenici. Glavna prijetnja dupinima su mreže u koje se često zapleću, lov pomoću električne struje te otrovi iz obližnjeg rudnika zlata. (Hina)

25.03.2003. Studija: Uz bolju hranu - manje raka!

Kad bi ljudi prestali pušiti, zdravije se hranili i vježbali, umiranje od raka smanjilo bi se za trećinu, kaže se u objavljenome izvješću. Od raka debeloga crijeva umire 57 tisuća Amerikanaca na godinu, a povezuje se s jedenjem masnoće i crvenoga mesa te s pušenjem. Prema preporukama, prevencija raka morala bi se temeljiti na jedenju voća, povrća i jela od cjelovitoga zrna žitarica. (Hina)

22.03.2003. Svjetski dan zaštite voda!

22.03. obilježava se Svjetski dan zaštite voda. Mesna industrija nemilosrdno troši vodene resurse i veliki je zagađivač voda. Više možete saznati u rubrici Vegetarijanstvo->Ekologija.

20.03.2003. Meatout World Day - Svjetski dan bez mesa!

Udruga Prijatelji životinja u 10 gradova Hrvatske oblježila je Svjetski dan bez mesa. Aktivisti su informirali javnost o vegetarijanstvu putem transparenata, djeljenjem letaka, uzorcima vegetarijanske hrane i slično. Akcija se održala u četvrtak, 20. ožujka 2003. Više informacija saznajte u rubrici Kampanje.

18.03.2003. Najveći pomor ptica od vremena izumiranja dinosaura!

Pomor ptica, kakav se danas bilježi u cijelome svijetu, nije zabilježen od vremena izumiranja dinosaura prije 65 milijuna godina, tvrdi Worldwatsch Institute u studiji što je predstavljena u Washingtonu. Glavnim uzrokom takvog stanja smatraju se intenzivna poljoprivredna proizvodnja i njezina tehnizacija te ekološke posljedice izazvane primjenom umjetnih gnojiva. Među uzrocima je, prema američkom institutu, i gubitak životnog prostora zbog drastične sječe šumskih površina. Pesticidi su uzrok pomora milijuna ptica godišnje na kopnu i u vodi. Ilegalni lov rijetkih vrsta odnese godišnje također milijune. (Hina)

15.03.2003. 70 posto Slovenaca smatra da jedu zdravu hranu!

Sedamdeset posto Slovenaca misli da se hrani raznoliko i zdravo, a trend prehrambenih navika zadnjih godina karakterizira napuštanje zasićenih masnoća i nekih vrsta mesa, pokazalo je najnovije istraživanje "Društveni aspekti zdravlja" što ga je objavio Fakultet društvenih znanosti u Ljubljani. (Hina)

14.03.2003. Povrće spriječava Alzheimerovu bolest!

Hrana bogata nezasićenim mastima, kao što su biljni proizvodi i neke vrste ulja, smanjuje rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti. Liječnici iz Medicinskog centra u Chicagu zaključili su to ispitujući 815 osoba od 65 i više godina koji na početku četverogodišnje studije nisu bolovali od Alzheimerove bolesti. Osobe koje su se hranile namirnicama bogatim zasićenim mastima; vrsta masti iz mesa, peradi, mliječnih proizvoda, 2 do 3 puta su češće obolijevale nego osobe koje su uzimale vrlo malo zasićenih masti. (Hina)

08.03.2003. Zahtjev!

Udruga Prijatelji životinja zgrožena događajima na otoku Krku, traži strogu kaznu za počinitelje i promjenu Zakona o dobrobiti životinja. Saznajte više u rubrici Kampanje.

Broj pronađenih vijesti: 9.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2003 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting