Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 16.

22.01.2019. Konzumacija mesa ima kobne posljedice za planet

National Geographic propitkuje svjetsku konzumaciju namirnica životinjskog porijekla. Nedavno su objavili članak u kojem navode kako konzumacija mesa ima kobne posljedice za planet. Uz populaciju koja neprekidno raste, a očekuje se da će doseći 10 milijardi do 2050., znanstvenici pokušavaju pronaći rješenje kako prehraniti sve ljude. 30 znanstvenika izdalo je izvještaj u kojem sugeriraju smanjenje konzumacije mesa i prelazak na biljnu prehranu kao mjere smanjenja potrošnje resursa i ispuštanja stakleničkih plinova. Jedino drastičnim smanjenjem uzgoja životinja za hranu moguće je prehraniti sve ljude, hranom biljnog porijekla. (livekindly.co, nationalgeographic.com)

21.01.2019. Sve njujorške bolnice uvode Zeleni ponedjeljak

Njujorške bolnice uvele su Zeleni ponedjeljak u sve javne bolnice za akutnu njegu. Ova inicijativa je pokrenuta nakon što je veganski predsjednik okruga Brooklyn pozvao bolnice za se obvežu na Zeleni ponedjeljak (Meatless Monday), međunarodnu kampanju fokusiranu na popravljanje zdravlja pojedinaca i planeta. Nudit će selekciju vegetarijanskih i veganskih jela, poput juhe od graha, chilija i humusa te voće. Žele omogućiti pacijentima da žive zdravije kroz zdraviju prehranu koju mogu odabrati i nakon otpusta iz bolnice. Uz to, bolnice planiraju uz klasične ponuditi i veganski meni u ostatku tjedna. (vegnews.com)

18.01.2019. Moby najavio svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a

Glazbenik i aktivist za prava životinja Moby, najavio je svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a putem Instagrama. Zamolio je fanove da uzmu nekoliko stvari u obzir: "Razmišljao sam o tome 5 minuta, i odlučio se kandidirati za Predsjednika. Potpuno sam nekvalificiran (no to nije spriječilo Trumpa ili Busha), neću voditi kampanju niti skupljati novac, i apsolutno ne mislim da bih trebao biti Predsjednik." Zamolio je glasače da razmisle o određenim problemima prilikom izlaska na izbore, poput vlade koja subvencionira industrije koje truju ljude - duhansku, industriju uzgoja životinja za hranu i naftnu industriju, unatoč trilijunima dolara koje amerikanci kao rezultat troše na zdravstvo. Također je zamolio glasače da ne glasaju za ljude poput njega, već one kvalificiranije od Trumpa, kao i da ne bacaju svoje glasove na poznate osobe i treće kandidate. (vegnews.com)

17.01.2019. Chicco se potpisom obvezao na nekorištenje krzna

Chicco, brend posvećen cjelokupnom rasponu proizvoda za djecu, već neko vrijeme ne koristi krzno životinja, no sada ide korak dalje potpisujući službenu obvezu o nekorištenju krzna s udrugom LAV i koalicijom Fur Free Alliance. Brend, koji je oduvijek usmjeravao veliku pažnju na materijale za stvaranje i proizvodnju kolekcija dječje odjeće namijenjene bebama i djeci u dobi do 8 godina, time potvrđuje svoju predanost promicanju održive mode poštujući standarde Programa maloprodaje bez krzna i Animal Free Fashion te učvršćuje svoju odluku kako neće koristiti životinjsko krzno. Više...

16.01.2019. 62 škole iz New Yorka u 10-dnevnom veganskom izazovu

Šezdeset dvije škole i 13 firmi iz New Yorka trenutno sudjeluju u veganskom izazovu u trajanju od 10 dana, unutar programa The Good Life (Dobar život). Program vodi učitelj Doug Schmidt u suradnji s partnerskim organizacijama, a u programu je oko 3200 sudionika. Prošle godine vodio je isti program, a tada je sudjelovalo 35 škola sa više od 1300 sudionika. Izazov je pomogao sudionicima da smanje ukupni kolesterol, krvni tlak, razinu glukoze u krvi, izgube višak kila, povećaju razine energije i kvalitetu sna. Schmidt je razvio ovaj program nakon što mu je veganska prehrana bazirana na cjelovitim namirnicama pomogla u oporavku nakon srčanog udara. Sada mu je cilj pomoći što više ljudi da povrate svoje zdravlje kroz vegansku prehranu. (vegnews.com)

15.01.2019. Astronauti bi uskoro mogli uzgajati biljnu hranu u svemiru

Članovi međunarodne svemirske postaje uskoro bi mogli biti u mogućnosti uzgajati grah i druge biljke za prehranu, zahvaljujući novoj tehnologiji koja se razvija na norveškom Fakultetu znanosti i tehnologije (NTNU). Ovom tehnologijom može se regulirati voda, nutrijenti, i plinovi potrebni biljkama za rast, što bi moglo biti od izuzetne važnosti za održanje svemirske postaje u budućim misijama. No potrebno je još ispitati njeno djelovanje u prostoru bez gravitacije kako bi se ispitao njen učinak na rast i formaciju biljaka. "San svakog astronauta je moći uživati u svježoj hrani poput jagoda, cherry rajčica ili bilo koje hrane pune okusa. Jednog dana će to biti moguće. Imamo viziju staklenika sa nekoliko vrsta povrća.", rekao je istraživač Silje Wolf. (vegnews.com)

14.01.2019. 'Posuđeni' konj iz Đakova pobjegao i stradao u naletu vlaka

Lipicanac kojeg je posudio direktor Državne ergele kako bi ga jahao njegov sin, u jednom trenutku jahanja se otrgnuo i istrčao na prugu Vinkovci - Zagreb. Tu je na njega naletio vlak te je konj na mjestu preminuo. Direktor ergele navodi kako je konja unajmio, no o tome nema nikakvih informacija na popisu unajmljenih konja koji se nalazi na web stranici državne ergele. Također se u pitanje dovodi mogući sukob interesa, s obzirom da je direktor Državne ergele sam sebi ili članu obitelji iznajmio konja. (telegram.hr)

11.01.2019. Jamie Oliver i Gordon Ramsay utrkuju se veganskim receptima

Iako su nekoć ismijavali veganstvo, poznati kuhari Jamie Oliver i Gordon Ramsay uvidjeli su kako je pred ovim prehrambenim trendom velik rast u popularnosti te promijenili svoj pristup. Obojica su u proteklo vrijeme bili zauzeti osmišljavanjem veganskih recepata i jela, što blagdanskih inačica, što jela za osobe koje su se u siječnju odlučile isprobati veganski način prehrane. Jamie je tako dodao veganske opcije u svoj siječanjski program 'Jan Plan', a Ramsay je nedavno lansirao veganski meni u svom londonskom restoranu. Jamie je još prošlog svibnja uveo vegetarijanski i veganski meni o svom talijanskom restoranu, a nedavno je i kuhao hranu za prvi svjetski veganski nogometni tim. (livekindly.co)

10.01.2019. U škotske klaonice uvode se obvezne nadzorne kamere

Novi škotski zakon zahtijevat će postavljanje nadzornih kamera u sve klaonice. Škotska vlada kaže da će ovim propisom osigurati najveće standarde dobrobiti životinja u svim klaonicama. Prema njihovom ministru poljoprivrede, preko 80% tamošnjih klaonica već je dobrovoljno uvelo nadzorne kamere, no novi zakon standardizirat će kvalitetu nadzora. Nadzorne kamere postale su obvezne i u Engleskoj prošle godine, nakon kampanja organizacija za zaštitu životinja i javnih savjetovanja. (plantbasednews.org)

09.01.2019. Veganska zvijezda Igre prijestolja: 'Ne postoji humano klanje'

Glumac Jerome Flynn, zvijezda Igre prijestolja i dugogodišnji vegan, progovorio je o dobrobitima veganstva, kao i o golemoj patnji kroz koju prolaze životinje na industrijskim farmama. Za vrijeme studija veganka u koju se zaljubio dala mu je PETA-ine letke iz kojih je saznao istinu o načinu na koji se tretira životinje za hranu. Kako je oduvijek bio ljubitelj životinja, odabrao je veganstvo. Meso mu nimalo ne nedostaje, a zdraviji je od većine vršnjaka. Glumac je snimio video za jednu organizaciju za zaštitu životinja u kojem je progovorio o strašnoj patnji kroz koju prolaze gotovo sve životinje u uzgoju za hranu. Pozvao je sve na odabir zdravih i etičkih veganskih obroka. (plantbasednews.org)

08.01.2019. Američki federalni sud: bademovo mlijeko je mlijeko

Američki federalni sud nedavno je odbio tužbu Cynthie Painter protiv kompanije Blue Diamond Growers, proizvođača bademovog mlijeka, koja je smatrala da se bademovo mlijeko treba nazivati 'imitacija mlijeka' jer je to prema njoj 'nutritivno neadekvatna' zamjena za kravlje mlijeko. Sud je izglasao da upotreba riječi 'mlijeko' ne krši federalni zakon. Bademovo mlijeko nije zamjena za kravlje mlijeko niti mu sliči, zato što se kod njegove proizvodnje ne supstituiraju svi sastojci nađeni u kravljem mlijeku, zaključio je sud. Nedavno je FDA zatražila mišljenje javnosti o upotrebi termina 'mlijeko', 'sir, i 'jogurt' u proizvodima biljnog porijekla. O informacijama koje prikupe ovisit će FDA-ina odluka o tome treba li veganske zamjenske proizvode posebno označavati. (vegnews.com)

07.01.2019. Beyonce i Jay-Z mole fanove da prijeđu na vegansku prehranu

Glazbeni par Beyonce i Jay-Z izazvali su svoje fanove da u 2019. prijeđu na vegansku prehranu. U pogovoru knjige The Greenprint nutricionista Marca Borgesa, napisali su: "Prije smo zdravlje povezivali s dijetama - neke su funkcionirale za nas, neke nisu. Jednom kada smo zdravlje vidjeli kao istinu, umjesto dijete, misija nam je postala dijeliti tu istinu i životni stil sa što je moguće više ljudi. Svi imamo odgovornost zauzeti se za svoje zdravlje i za zdravlje planeta. Ustanimo zajedno. Proširimo istinu." Iako se par ne identificira kao veganski, često promoviraju vegansku prehranu za zdravlje i dobrobit okoliša. (vegnews.com)

04.01.2019. McDonald's u UK lansirao veganski Happy Meal

Globalni div fast-fooda korača naprijed sa svojom ponudom veganskih i vegetarijanskih jela u mnogim zemljama.  Tako je u UK lansiran veganski Happy Meal i ljuti wrap s povrćem. Iako su jela po sastavu veganska, McDonald's ih reklamira kao vegetarijanske budući da tortilje prolaze kroz isti toster kao i peciva koja sadrže mlijeko pa postoji mogućnost kontaminacije. Jela je certificirao 'The Vegan Society'. Uz ovo, McDonalds od prošle godine u nordijskim zemljama nudi i veganski burger. (plantbasednews.org)

03.01.2019. Na Galapagosu zabranjen vatromet kako bi se zaštitila fauna

Vlasti otoka Galapagosa zabranile su prodaju i upotrebu pirotehnike unutar arhipelaga, kako bi zaštitili jedinstvenu faunu tog mjesta. Konzervacionisti poručuju kako su do sada životinje za vrijeme vatrometa patile od straha, anksioznosti i poremećaja srčanog ritma. Pirotehnika je uzrokovala i mnogo ozljeda svake godine, posebice u djece. Predsjednica lokalnog vijeća Lorena Tapia poručila je kako je ova odluka dar za očuvanje Ekvadora i cijelog svijeta. Sve je veći pritisak na Ekvadorsku vladu da učini što više može za zaštitu svojih osjetljivih ekosustava, pa je tako na otocima zabranjena i upotreba jednokratne plastike. Autohtone životinjske vrste Galapagosa, uključujuči iguane i kornjače, imale su ključnu ulogu u razvoju Darwinove Teorije evolucije. (bbc.com)

03.01.2019. Odvažite se na vege izazov!

Pozivamo sve da se ovog siječnja okušaju u Vege izazovu! Svim zainteresiranima nudimo besplatnu pomoć pri prelasku na veganstvo. Svatko tko se prijavi na Vege izazov sljedećih 30 dana dobivat će recepte za hranjiva i ukusna veganska jela te mnoštvo korisnih informacija. Osim Veganopolisa, tu je i projekt britanske dobrotvorne udruge, Veganuary, koji svim zainteresiranima nudi vodič za početnike u veganskoj prehrani. Veganuary je svoju inačicu vege izazova objavio i u papirnatom izdanju u obliku knjige "Kako postati vegan", koja je dostupna i u našim knjižarama i knjižnicama.

02.01.2019. U Srbiji zabranjen uzgoj životinja radi krzna

S 1. 1. 2019. u Srbiji je stupila na snagu zabrana uzgoja životinja za krzno, nakon dugih 10 godina prijelaznog razdoblja za provođenje Zakona o dobrobiti životinja iz 2009. godine i odluke o zabrani držanja, reprodukcije, uvoza, izvoza i lišavanja života životinja isključivo radi proizvodnje krzna i kože. Iz srpske udruge Sloboda za životinja ne kriju oduševljenje i sreću te smatraju da je ovo velik korak za ostvarivanje prava životinja. Kazne za nepoštovanje zabrane uzgoja krznaša iznose od 100.000 do 1.000.000 dinara. 

Broj pronađenih vijesti: 16.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2019 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting