Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 12.

16.10.2018. U ribarskoj industriji još postoji ropstvo

Znanstvenici upozoravaju kako se očekuje da će pretjeran izlov ribe do 2050.-e globalno desetkovati riblje populacije. No ribarska industrija u nekim dijelovima svijeta krši i ljudska prava. Naime, industrija je profitabilna samo uz potpore vlada država ili uz upotrebu prisilnog rada, u prijevodu ropstva. Prema nagrađivanom izvještaju o ropstvu u ribarskoj industriji, trenutne ribolovne regulacije omogućuju da se iza zavjese provodi i trgovanje ljudima. Posrednici često prilaze ljudima iz siromašnih sela u Myanmaru i Tajlandu s ponudama dobro plaćenih ribarskih poslova. Jednom kada se nađu na brodu, ljudi su prisiljeni teško raditi kako bi otplatili dug za hranu i smještaj na brodu, bez mogućnosti dodatne zarade. Postoje priče o ribarima koji su godinama na moru bez da su kročili nogom na kopno, koje se premješta s jednog broda na drugi, a u poslu je prisutno mnogo fizičkog i mentalnog nasilja od strane nadređenih. (livekindly.com)

15.10.2018. Učenica iz Manchestera dobila pravo na besplatne veganske obroke u školi

Majka iz Manchestera uspješno je iskoristila Zakon o ljudskim pravima Ujedinjenog Kraljevstva kako bi svojoj kćerki osigurala besplatne veganske obroke u školi. Laura Chepner pokrenula je kampanju da škola uvede opciju veganskih obroka nakon što je Lois, njena petogodišnja kćer u rujnu počela pohađati osnovnu školu Ramsbottom's Hazelburst. Isprva joj je bilo rečeno da ne može dobiti besplatne obroke na koje sva druga djeca imaju pravo iz razloga što su njeni dijetarni zahtjevi temeljeni odabirom životnog stila, nevezani za religiju ili alergiju. Nakon što ih je upoznala s tamošnjim Zakonom o ljudskim pravima u kojem stoji da je veganstvo zaštićeno vjerovanje, Chepner je dobila potporu školskog ravnatelja, kuharice i učiteljskog vijeća koji su zajedno kreirali veganski meni, koji uključuje i veganski sir te 'riblje štapiće' bez ribe. (livekindly.com)

12.10.2018. Pohvala Predsjednici RH na udomljavanju Kike

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović udomila je kujicu Kiku iz Skloništa za životinje Virovitica i odaslala humanu poruku svim građanima Hrvatske. Veliko uzbuđenje vlada u virovitičkom skloništu gdje Kika čeka kastraciju, a nakon toga odlazi na Pantovčak. Kao zahvalu za plemeniti čin i znak pažnje predsjednici Grabar-Kitarović, Prijatelji životinja šalju na Pantovčak ormu i zdjelice za udomljenu Kiku te majicu Mreže za zaštitu životinja. U udruzi Prijatelji životinja vjeruju da će ova Predsjedničina gesta utjecati na udomljavanje životinja iz skloništa koja su prepuna predivnih, ali napuštenih pasa, te potaknuti gradove i općine da obave provjeru mikročipiranja pasa i propišu trajnu sterilizaciju kao kontrolu razmnožavanja pasa i mačaka. Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, izjavio je: „Vjerujemo da će se vijest o pohvalnom činu hrvatske predsjednice ubrzo proširiti i izvan države. U Hrvatskoj trenutačno na tisuće pasa čeka udomljenje, no kada bi svi koji misle nabaviti psa umjesto kupnje odabrali udomljavanje, kao što je to učinila Predsjednica, sva skloništa ubrzo bi bila prazna.” 

11.10.2018. Pozivamo vas na predavanja Dr. Willa Tuttlea u Zagrebu i Splitu

Dr. Will Tuttle, nagrađivani američki spisatelj, govornik, pijanist, skladatelj i autor knjige Hrana za mir, nakon pet godina ponovno je u Hrvatskoj, gdje sprema dva predavanja. Motiviran željom da pridonese pozitivnom razvoju ljudske svijesti i širenju suosjećanja i poruke nenasilja, predavanja će održati besplatno. U četvrtak, 11. listopada održati će predavanje u Splitu, u prostoru WIP Co-Working Space-a, Velebitska 147, s početkom u 19 sati. Dan kasnije, u petak 12. listopada održati će predavanje u Zagrebu, u prostorima udruge Prijatelji životinja na adresi Jurišićeva 25, s početkom u 18 sati. Predavanja su otvorena za javnost.

10.10.2018. Dove kozmetika dobiva 'cruelty-free' oznaku

Međunarodno poznata korporacija Unilever nedavno je pozvala na globalno ukidanje testiranja na životinjama. Unilever se udružio sa Humane Society International (HSI) te će podržati njihovu inicijativu #BeCrueltyFree kojom se želi reformirati zakonske regulative vezane za kozmetičko testiranje na životinjama i trgovinu. Unileverov najveći brend iz kategorije osobne njege, Dove, dobio je PETA-inu akreditaciju 'cruelty-free'. Podpredsjednica 'Dove Global' Sophie Galvani objasnila je da brend već preko trideset godina ne vrši testiranja na životinjama te je izrazila zadovoljstvo činjenicom da će njihovi proizvodi nositi 'cruelty-free' logo, kojim će moći uvjeriti potrošače da Dove ne testira niti će u budućnosti testirati na životinjama. Logo će se uvesti na ambalažu početkom 2019.-e godine. (livekindly.com)

09.10.2018. Milijun građana EU zahtijeva promjenu okrutnih praksi u uzgoju svinja

Eurogrupa za životinje je sa svoje 64 članice prikupila preko milijun potpisa u kampanji 'EndPigPain', kojom poziva Europsku komisiju i nacionalne ministre poljoprivrede na zabranu sakaćenja svinja na farmama unutar Europske unije i osiguravanje ispravne implementacije i provođenja EU direktive o svinjama. Naime, procedure poput kastracije bez anestetika i podrezivanje repova koje se još uvijek provode na farmama svinja potpuno su nepotrebne. Tehnički i ekonomski izvedive alternative već postoje i potrebno ih je uvesti u praksu. Broj prikupljenih potpisa pokazuje sve veću osviještenost građana, a njihovo je mišljenje da su ove prakse neprihvatljive. (eurogroupforanimals.org)

07.10.2018. Štenci ostavljeni da vise u vreći na mostu, traži se pomoć

Udruga za zaštitu životinja AnimalLika uputila je očajnički apel za pomoć nakon što su njihovi volonteri spasili šestero štenaca koje je nepoznata okrutna osoba ostavila da vise u vreći na otešičkom mostu u Smiljanu. Štenci su možda rođeni prije dan-dva i još ne mogu sami jesti pa Udruga traži nekoga tko ima kuju s manje štenaca, koja doji, ili kod osoba koje bi ih mogle hraniti svakih nekoliko sati na dudu, dok ne ojačaju. Iako udruzi i samoj treba svaka donacija kako bi mogla pomagati u zbrinjavanju ostavljenih životinja, nudi hranu, potrepštine i novčanu naknadu osobi ili osobama koje bi mogle pomoći da štenci ne umru. Udruga AnimalLika nema svoj prostor da bi se štence moglo hraniti u smjenama, a svi aktivni volonteri imaju stalne poslove i ne mogu ih hraniti svaka dva-tri sata i držati ih u svojim domovima dok su ovako slabi. Štenci se mogu i razdvojiti i rasporediti na nekoliko kuja koje doje ili u nekoliko domova građana koji ih mogu hraniti. Oni koji ne mogu pomoći ovim štencima, mogu pomoći udruzi AnimalLika uplatom donacije na IBAN: HR84 2340 0091 1109 2128 7 (PBZ).

05.10.2018. Pozivamo vas na Vege piknik!

Ovu subotu, 6. listopada, povodom proslave Međunarodnog dana zaštite životinja u organizaciji Grada Zagreba, Prijatelji životinja održat će Vege piknik. U sklopu cjelodnevnog događanja posjetiteljima će se predstaviti brojne udruge koje skrbe o životinjama, kao i restorani i štandovi sa zanimljivom i ukusnom veganskom ponudom, poput vege gulaša, soparnika, burgera, 3D printanih veganskih palačinki te slanih i slatkih štrudli.
Dobrodošli su i psi, a uz postavljene suncobrane sa stolovima i klupama posjetitelji će moći uz slasnu vegansku hranu pratiti cjelodnevni bogati program i poslušati koncert tamburaškog sastava Gazde. Svima je zajamčen ugodan provod! Međunarodni dan zaštite životinja slavi se od davne 1925. godine svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan svetog Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja koji je bio vegetarijanac.

04.10.2018. 4. 10. diljem svijeta obilježava se Svjetski dan (zaštite) životinja

4. 10. diljem svijeta obilježava se Svjetski dan (zaštite) životinja. Na taj datum tisuće pojedinaca i organizacije za zaštitu životinja održavaju javne akcije poput informativnih štandova, performansa, degustacija, promocija i predavanja kako bi se skrenula pozornost na mnoga područja u kojima se životinje iskorištavaju, muče i ubijaju te kako bi se promovirala prava životinja. Prijatelji životinja pozivaju sve da ne samo na ovaj dan nego svakodnevno učine nešto dobro za životinje: da udome napuštenu životinju ili traže udomitelje za oglašene životinje; organiziraju u obitelji, susjedstvu ili na poslu sakupljanje hrane, deka ili novčanih donacija za neko od skloništa ili utočišta za napuštene ili zlostavljane životinje; doniraju utočištu za životinje novac, hranu, deke ili igračke; volontiraju u udruzi za prava i zaštitu životinja; postanu vegetarijanci ili, još bolje, vegani i time spase živote tisuća životinja; počnu koristiti samo proizvode koji nisu testirani na životinjama; prestanu odijevati životinjsko krzno ili kožu; ne posjećuju cirkuse sa životinjskim točkama i zoološke vrtove; potpišu peticiju za zaštitu i prava životinja ili i sami prikupljaju potpise; dijele na društvenim mrežama informacije koje mogu pomoći osvještavanju pojedinaca i širenju prava životinja...

03.10.2018. Više od 100 lokalnih zajednica propisalo trajnu sterilizaciju

Udruga Prijatelji životinja upozorava da su u Hrvatskoj patnja i smrt životinja koje smatramo kućnim ljubimcima, nažalost, svakodnevna pojava. Sve to rezultat je kršenja zakonske odredbe koja obavezuje skrbnike životinja na kontrolu njihova razmnožavanja. Takvo nepoštovanje zakona ne samo da uzrokuje bol velikome broju pasa i mačaka nego stavlja golem teret drugim građanima, udrugama i lokalnim zajednicama. Odredba Zakona o zaštiti životinja koja omogućava gradovima i općinama da propišu trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja, uz izuzetke koji se evidentiraju, uvodi nužan i dugoočekivani red u cilju postizanja odgovorne skrbi za pse i mačke. Više od stotinu gradova i općina uvidjelo je da treba rješavati uzroke problema umjesto neprestano sanirati posljedice dugogodišnjeg nemara i kontinuiranog nepoštovanja zakonskih obaveza. Trajna sterilizacija nužan je i najučinkovitiji način sprječavanja nastanka napuštenih životinja koje su posljedica neodgovornog i protuzakonitog ponašanja skrbnika pasa i mačaka. Gradovi i općine koji propisuju trajnu sterilizaciju ujedno sprječavaju da životinje uopće završe u skloništu. No važno je da to učine sve lokalne zajednice kako ne bi prebacivale svoj teret onim savjesnim gradovima i općinama koji primjenjuju Zakonom omogućene odredbe.

02.10.2018. Veganske Dr. Martens čizme stigle u Hrvatsku

U ShoeBeDo trgovine stigla je linija veganskih Dr. Martens čizama. Bezvremenski britanski brend proširio je svoj asortiman i napravio vegansku verziju čizama od umjetne kože. Ova kolekcija, poput ostalih Dr. Martens cipela i čizama, ima patentirani AirWair džon koji im daje udobnost i dobro poznati izgled koji je popularan već godinama. Veganske "Marte" možete naći u metalik bojama kao što su ljubičasta, srebrna i bordo, i to u dvije verzije, s 6 i 8 rupica. S obzirom da je ova kolekcija specifična po tome što ne koristi materijale životinjskog porijekla, ShoeBeDo se odlučio za plemenitu suradnju s udrugom za zbrinjavanje životinja Noinom Arkom, kojoj će se donirati dio sredstava od svakog prodanog para. (journal.hr)

01.10.2018. UN poziva na smanjenje proizvodnje mesa
Program Ujedinjenih Naroda za okoliš (UNEP), objavio je dobitnike nagrade 'Šampioni Zemlje' (Champions of the Earth) u kategoriji Znanost i inovacija, koju su zajednički dobile kompanije 'Impossible Foods' i 'Beyond Meat'. Obje kompanije bave se razvojem alternativa životinjskom mesu iz biljnih izvora. Prema UN-u, upotreba životinja u proizvodnji hrane dovela nas je do ruba katastrofe. Destruktivni utjecaj životinjske agrikulture na okoliš veći je od bilo koje druge tehnologije. Količina stakleničkih plinova ispuštena životinjskom agrikulturom veća je od svih vrsta prometa zajedno. Nemoguće je ostvariti ciljeve Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama bez drastičnog smanjenja uzgoja životinja za hranu. Taj problem među prvima su prepoznale ove dvije kompanije koje vjeruju da je meso na biljnoj bazi budućnost. Prelaskom svjetskog stanovništva prema prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla, uz zaštitu okoliša djelovalo bi se i na probleme siromaštva, gladi u svijetu i zdravlja stanovništva. (unenvironment.org)

Broj pronađenih vijesti: 12.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2018 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting